Hoe kun je het beste vlees, gehakt, kip, vis of kliekjes ontdooien? Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
In de microgolfoven
en verwarm het op de speciale ontdooistand. Weersta de verleiding om er toch wat hogere temperatuur tegenaan te gooien. In plaats van te ontdooien zal het voedsel dan ongelijkmatig beginnen te garen. Bovendien gaan er veel vocht en vitaminen en mineralen verloren.
Snel vlees ontdooien in de microgolfoven (5 à 10 minuten)
Gebruik bij voorkeur de ontdooistand: wanneer je het vlees ontdooit op een te hoog vermogen, zullen er al stukjes beginnen te garen en dat is niet de bedoeling. Eens het vlees ontdooid is, haal je het meteen uit de microgolfoven.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht.De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden.Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Gerechten ontdooien in de magnetron
Als je een gerecht in de magnetron wil ontdooien, doe je dat met een laag wattage van rond de 250 watt. Bij ontdooien op een hoger wattage verliest het gerecht namelijk veel vocht en gaan er vitaminen en mineralen verloren.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Tot slot de snelste, maar ook meest risicovolle manier om kip te ontdooien: de magnetron. Tegenwoordig hebben veel magnetrons een ontdooistand (90-180 watt). Deze kun je uiteraard ook gebruiken om kip te ontdooien. Deze methode is vooral geschikt om kleinere stukken kip te ontdooien.
Ontdooifunctie. De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron.
Als je het vlees goed invriest, wordt de buitenkant net zo krokant als dat je een ontdooide steak bakt. Nog een heel fijn voordeel: doordat het vlees zo koud is, heb je een dunner randje aan de buitenkant dat te gaar is. Ook verliest een bevroren steak minder vocht, wat voor sappiger vlees zorgt. Win win!
Bevroren voedsel:: Bevroren snacks kunnen zonder aanpassingen in uw Philips Airfryer worden bereid. U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Gebruik de magnetron. Als laatste redmiddel kunt u het ijs verwarmen in de magnetron. Het wordt dan van binnenuit warm gemaakt, dus let goed op dat u het slechts heel kort verwarmt en op de laagste stand, om compleet smelten te voorkomen.
"Water kan enorm snel verhitten in de magnetron. Maar ijs, als in bevroren water, verhit juist heel langzaam. De watermoleculen in ijs kunnen namelijk niet zo vrij bewegen als in vloeibare vorm. Wanneer bevroren voedsel wordt verhit in de magnetron zal dit dus heel langzaam gaan, tot er een klein stukje gaat smelten.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
Microgolf. De microgolfstand van een oven, ook bekend als de magnetronfunctie, maakt gebruik van microgolven om voedsel snel te verwarmen en te koken. Deze functie is ideaal voor het opwarmen van restjes. Deze stand herken je aan het symbool met drie golven.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Een combimagnetron, waarbij de magnetronfunctie centraal staat. Deze apparaten hebben een draaiplateau. De temperatuur van de heteluchtfunctie, gaat vaak tot 180 of 200 °C en ze hebben een draaideur in plaats van een klapdeur. De bediening zit aan de rechterzijde.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
Er zijn verschillende manieren om te ontdooien: in de koelkast, onder koud stromend water, op het vuur of in de oven of magnetron.