Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
“En dat zijn Irakese Joden.” Taylor concludeert – onder meer op basis van genetisch onderzoek – dat Jezus tussen de 1.60 en 1.70 meter lang moet zijn geweest en – net als de Irakese Joden – een lichtbruine huidkleur, donkerbruine ogen en (kort) zwart haar moet hebben gehad.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Jezus was echter een kind van zijn tijd en van zijn volk. Hij groeide op met de joodse bijbel en binnen heel bepaalde joodsreligieuze tradities, waarbij zijn Galilese afkomst mogelijk aan zijn opvattingen nog eens een bijzondere kleur gaf.
Parallelteksten. De stamboom van Jezus volgens Lucas 3 gaat in 'opklimmende' lijn van Jezus over Jozef tot bij Adam, zoon van God. In tegenstelling tot Matteüs opent het evangelie niet met Jezus' stamboom, maar sluit deze stamboom het verhaal over Jezus' doop af, waarna het openbaar leven van Jezus kan beginnen.
Jezus van Nazareth, de centrale figuur in het christendom als Zoon van God.
Dat Jezus Aramees sprak, is vrijwel onomstreden. De semitische taal werd in de tiende eeuw voor Christus al gesproken in steden als Damascus en groeide tussen 700 en 300 voor Christus uit tot de voertaal in de landen rond de oostkust van de Middellandse Zee.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Christenen geloven dat God zijn eniggeboren zoon naar aarde stuurt om de band met de mens te herstellen. Jezus Christus staat centraal in het christendom en daarom ontleent de religie haar naam aan hem. Jezus zou zijn geboren uit de maagd Maria.
In kunstwerken uit de Middeleeuwen is de duivel vaak een menselijke gedaante met dierlijke kenmerken zoals een staart, vleugels, klauwen of hoorntjes. De slang die Eva verleidt in het paradijs wordt vaak ook gezien als een vermomming van de duivel.
Gods ogen zijn de enige ogen die jou niets verwijten. Het zijn ogen vol van liefde die alles weten en toch vergeven. Heel Gods gezicht zegt dat Hij genadig is en dat jij er mag zijn. Als je in Gods ogen kijkt leer je jezelf kennen en ontdek je wie je bent: gewenst, gewild en innig geliefd.
Maria Magdalena en Jezus
Maria Magdalena was aanwezig bij de kruisiging van Jezus en bij de begrafenis van Jezus. Zij was onder de vrouwen de eerste die het graf van Jezus leeg aantrof en de eerste met wie Jezus sprak na zijn opstanding.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Waarom geen afbeelding? In de bijbel staat: 'Gij zult geen godenbeelden maken, geen afbeelding van enig wezen boven in de hemel, beneden op de aarde of in de wateren onder de aarde. ' (Exodus 20:4).
Een witte huid, lang, golvend haar en een aantrekkelijk gezicht: Jezus Christus is waarschijnlijk de meest afgebeelde man ter wereld.
Volgens de de Bijbelboeken Matteüs en Lucas is Jezus geboren in Bethlehem. Maar: in de twee andere evangeliën, Marcus en Johannes, staat dat Jezus in Nazareth ter wereld kwam. 'Niet waar,' kun je nu denken, 'Johannes en Marcus noemen helemaal geen geboorteplaats. '
Ontstaan van het christendom
Christenen geloven dat Jezus vlak voor zijn dood zijn volgelingen vroeg om de wereld rond te reizen en iedereen over vergeving te vertellen. Jezus beloofde dat God na zijn dood aan het kruis zijn Heilige Geest zou sturen om de mensen kracht en steun te geven.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Matteüs 12: 46, Marcus 3:31 en Lucas 8:19: "zijn broers" Matteüs 13: 55, 56 en Marcus 6:3: "zijn broers" worden met name genoemd (Jakobus, Jozef / Joses, Simon en Juda) en "zijn zusters" Johannes 2:12: "zijn broers"
Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben (Lukas 2:16) en de wijzen uit het oosten (Mattheus 3:11), volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen.
In het evangelie van Marcus, Matteüs en Lucas wordt Simon van Cyrene genoemd. Tijdens de kruisweg van Jezus wordt hij gedwongen het kruis te dragen.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Het nooit uitspreken van de naam van God in het jodendom is een eeuwenoude traditie die getuigt van een zeer grote eerbied voor God. Meestal verving men de naam Jahweh door 'Heer'. In het Hebreeuws is dat 'Edonai'.
De Bijbel is geschreven door meer dan 40 auteurs.
De boeken van de Bijbel zijn toegeschreven aan de helden van het Joodse en Christelijke geloof. Mozes kreeg de credits voor de eerste vijf boeken van de Bijbel, meest van de profeten kregen de credits voor de boeken die naar ze genoemd zijn, etc.