Bij een verslikking blijft het kind volledig bij bewustzijn, het praat of huilt en hoest flink. Bij een verstikking vermindert het bewustzijn, kan het kind niet praten of goed hoesten en ziet deze steeds blauwer.
Bij verstikking is de toegangsweg voor lucht afgesloten, waardoor zuurstoftekort ontstaat. Je kunt niet hoesten en praten of alleen heel zacht. Verstikking of dreigende verstikking is een ernstige toestand, die zonder ingrijpen tot de dood leidt.
Zuurstoftekort in het bloed leidt na enkele minuten tot verlies van het bewustzijn en zeer snel tot het uitvallen van vitale organen, met name de hersenen.
Ook al begrijpt de stervende waarschijnlijk niet alles meer wat wordt gezegd, waarschijnlijk hoort hij wel alles en blijft hij tot op het laatst gevoelig voor geluid. Rust rondom de stervende is belangrijk. Aanraking kan rustgevend zijn, maar dit verschilt per persoon en per moment.
Jezelf wurgen met riem
Maak dan een afspraak bij de huisarts, zeker als je blijft nadenken over jezelf wurgen met een riem. De huisarts biedt een luisterend oor en oordeelt niet. Samen kunnen jullie op zoek naar een vorm van professionele begeleiding mocht dit nodig zijn. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los. Iedereen maakt dit wel eens mee. In enkele gevallen gaat het niet goed, men krijgt het benauwd, kan niet meer praten of hoesten en kan geen lucht meer krijgen.
Dat doen we als volgt: laat het slachtoffer lichtjes naar voor buigen. Met de niet-dominante hand ondersteun je de borstkas, met de andere hand dien je korte krachtige slagen toe, tussen de schouderbladen. Na elke slag controleer je of het voorwerp is losgekomen.
Zo herken je een lichte verslikking:
Het slachtoffer is bij bewustzijn. Het slachtoffer kan luid hoesten, huilen, kokhalzen, spreken of hoorbaar ademen. Soms: een stemverandering.
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Normaal gaat het slikken automatisch en vanzelf zonder dat we erbij nadenken. Bij het slikken zijn veel spieren betrokken, maar ook hersenzenuwen. Door een goede samenwerking tussen de spieren en zenuwen kunnen we slikken zonder problemen. Dat doen we gemiddeld 600 keer per dag.
Indien het slachtoffer wel kan praten of hoesten is er sprake van een milde luchtwegbelemmering. Indien het slachtoffer niet kan praten of hosten is er sprake van een ernstige luchtwegbelemmering.
Er zijn een aantal verschillende verslikkingen. Wanneer het slachtoffer nog hoorbaar kan hoesten, hoeft het hoesten alleen aangemoedigd te worden. Wanneer de verslikking ernstig wordt dan zijn er eerste hulp handelingen nodig. Wanneer er ernstige verslikking is, dan geeft het slachtoffer aan benauwd te zijn.
Er zijn meerdere oorzaken voor slikstoornissen:
ziekten van het zenuwstelsel (zoals de ziekte van Parkinson,dementie, een beroerte) medicijnen. ziekten in het hoofd/halsgebied (bv. kanker in de keel en/of mond)
Slaapgerelateerde ademdisfuncties zijn korte episodes van geheel of gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen tijdens de slaap. De belangrijkste symptomen zijn snurken, benauwdheid, gevoel van stikken, en naar lucht happen.
Vergeleken met 1996 verdriedubbelde het aantal drugsdoden tot 67. Waar in 1996 nog 80 mensen overleden door rook, vuur of vlammen, is in 2014 dat aantal gedaald tot 37. Het aantal doden door verstikking is daarentegen gestegen tot 60.
Kort gezegd moet je, als je dus het gevoel hebt dat je stikt, een houding aannemen alsof je een push-up gaat doen. Dan laat je je armen voorover vallen zodat je met je borstkas een smak op de grond maakt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat hetgeen wat je luchtpijp verstopt, eruit schiet.
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Tijdens een ophanging wordt de terdoodveroordeelde aan een touw om de nek gehangen, waardoor de dood volgt. In de loop der eeuwen is de straf in verschillende vormen toegepast om mensen te executeren. De manier waarop Irak het doodvonnis uitvoert, is een 19e-eeuwse Britse manier.
De plastic zak
Soms wordt zelfmoord gepleegd door het hoofd in een plastic zak te steken en de zak dicht te binden. Hierdoor stikt men wanneer uiteindelijk de zuurstof in de zak is opgebruikt. Wanneer het koolzuurgehalte in het bloed te hoog wordt ontstaat een benauwd gevoel en raakt men in paniek.