In de laatste periode van de zwangerschap beginnen baby's dingen te doen met hun hersenen. Misschien gaat het wat te ver om te zeggen dat ze nadenken, maar onderzoek toont wel aan dat baby's anders reageren op prikkels van buitenaf of van binnenuit. Die reacties worden gestuurd door de hersenen.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
De beste manier om de bewegingen te voelen is om ontspannen te gaan liggen of te zitten en je te concentreren op de bewegingen. Als je baby slaapt, kun je hem wakker maken door zacht op je buik te duwen.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
Vanaf ongeveer 23 weken kan je baby gaan reageren als je je hand zachtjes op de buik legt, de kans is groot dat hij naar je hand toekomt en er tegen schopt. Als hij niet reageert kan het zijn dat hij slaapt, probeer het dan later nog eens. Ook leuk is om je baby in de buik te wiegen.
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks.
Baby's reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn. Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Veel van wat een baby dagelijks in de wieg doet, doet hij ook al in de buik. Een foetus slaapt, schopt, slikt, opent en sluit zijn ogen en zuigt op zijn duim. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat baby's ook al huilen in de baarmoeder.
Tijdens uw zwangerschap kunt u bloedonderzoek, een echo-onderzoek en de NIPT laten doen. Na de geboorte wordt bij de baby onder andere het gehoor getest en bloed afgenomen (hielprik). Deze testen onderzoeken of de baby ziekten of aandoeningen heeft.
Een richtlijn is dat je per dag minimaal 10 tot 15 bewegingen moet voelen. Je telt dan iedere verschuiving, schop of draai. Deze 10 tot 15 bewegingen zijn verdeeld over minimaal 2 tot 3 "bewegingsmomenten" per dag. Twijfel je over de hoeveelheid beweging van je baby, neem dan even rustig de tijd.
“Deze vroege bewegingen zijn zeer waarschijnlijk een reflex”, zegt hij. Toch kan dit volgens Nowlan tijdens de zwangerschap veranderen. “Later in de zwangerschap kan het gaan om meer gecoördineerde bewegingen. Het is dan waarschijnlijk dat de hersenen bepalen hoeveel en wanneer de baby beweegt.”
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Leg je (warme) handen op je buik en pak als het ware de 'ballon' in je buik een beetje op. Beweeg je buik voorzichtig op en neer. Wieg je buik op het ritme dat jouw lijf aangeeft. Je zult merken dat je baby inspeelt op deze beweging.
Als je kindje rond de 10 weken oud is zijn de oren zichtbaar ontwikkeld. Maar pas als de baby rond de 20 weken is, begint hij of zij echt te horen. Het kindje kan dan nog geen muziek herkennen, maar hoort al wel de hartslag van de moeder. Pas later in de zwangerschap, kan het kindje echt reageren op muziek.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Baby's kunnen gapen vanaf 11 weken. Hij doet het dan ook 2 keer zo vaak als een volwassene. Hij rekt zich uit net zoals wij. Zijn geeuw is een soort opstartoefening voor activiteit.
Vanaf de 21e week open gaan de ogen van je baby open en begint hij te zien. Hoewel er in je buik uiteraard nog weinig te zien valt.
Onderscheid reflexen en pijn
Vanaf 8 weken zwangerschapsduur begint de foetus het zintuig voor pijn te ontwikkelen, waardoor hij zich zal terugtrekken bij intense prikkels, zoals geluid, licht,… Maar deze reflexmatige, automatische reacties op een pijnprikkel zijn niet hetzelfde als pijn ervaren.
Op z'n vroegst vanaf 22 weken zwangerschap, wellicht pas vanaf week 24., kan de foetus reageren op aanrakingen, geuren en geluiden. Wellicht is dit allemaal erg rudimentair, want de foetus slaapt veel en er is nog helemaal geen sprake van zelfbewustzijn.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Zorgen maken en stress
Deze zorgen kunnen stress veroorzaken. Tijdens de zwangerschap kun je je sneller en meer gestrest voelen dan op andere momenten in je leven. Je kunt dan minder controle ervaren, je huilt sneller, of je hebt minder geduld met jezelf of anderen.
Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kunt u goed voelen, maar van andere bewegingen merkt u niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.
In de baarmoeder hoort een kindje de stem en het hart van zijn of haar mama, maar ook luide muziek met hoge tonen en zang. De baby kan de geluiden die hij of zij in de baarmoeder hoorde, herkennen na de geboorte. Al tijdens de zwangerschap is het gehoor van je baby gevoelig voor lawaai uit je omgeving.