De Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden die gemaakt zijn met bloem en/of meel van meerdere graansoorten. Bij Waldkorn® primeert de smaak, niet de kleur. Daarom bepalen de gebruikte ingrediënten in eerste instantie de smaak van het brood; de kleur is een gevolg van de keuze van de ingrediënten.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
In waldkornbrood zitten veel vezels, mineralen en vitaminen. En dat zijn allemaal stoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Maar toch lijkt het brood veel gezonder dan het eigenlijk is. En dat komt door de kleurstof die erin zit om het brood donkerder te maken.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
De meeste Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een meergranenbrood minstens drie graansoorten te bevatten én mag de graansoort waarvan het meest gebruikt wordt in het brood maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is gezond. De vezels helpen om je bloedsuiker goed te houden. Als je volkorenbrood eet, stijgt je bloedsuiker minder, en ook langzamer.
Waldkorn is ook helemaal geen graan, maar een Nederlandse merknaam, geïntroduceerd door de CSM Bakery Solutions en sinds 1989 op de Nederlandse markt, weet bakker Karel Goudsblom van bakkerij Mama in Zwanenburg. Zelf maakt hij zijn deeg van oeroude granen, zoals eenkoren en emmer.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) waldkornbroodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'waldkornbroodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voor vegans
Wie heel strikt veganistisch eet, houdt het best bij Waldkorn® Classic want die bevat bijvoorbeeld geen honing, een ingrediënt dat wel in een paar andere broden in assortiment zit. Toch is het ook bij dit brood verstandig om even bij je bakker te checken of om het etiket op de verpakking te lezen.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1021 Kj (244 Kcal), Vetten 3.9 g., Vetten verzadigd 0.8 g., Koolhydraten 40.1 g., Suikers 1.6 g., Eiwitten 10.2 g., Zout 0.94 g.
Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang. Volkorenbrood bevat veel vezels. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
Donker Fries roggebrood levert de minste calorieën en de meeste voedingsstoffen. Zuurdesembrood levert veel calorieën/koolhydraten maar ook veel voedingsstoffen.
Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.
In principe zit er geen verschil tussen de broden van de reguliere supermarkt en die van de bakker (qua voedingswaarde). Wanneer je kijkt naar twee dezelfde broden, zal er qua voedingswaarde niet zo veel verschil in zitten. Dit is de reden dat brood bij de bakker niet per se gezonder is.
Volkorenbrood. Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Roggebrood waldkorn. Roggebrood waldkorn kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Qua wetgeving verandert er voor volkorenbrood niets. Brood mag namelijk alleen 'volkoren' genoemd worden als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten (zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek) was de afspraak altijd dat een product ten minste 50% volkorenmeel moest bevatten.
Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter.
Waldkornbrood bevat 247 calorieën, 14,4 gram eiwitten, 34,7 gram koolhydraten, 1 gram suiker, 3,9 gram vet en 2,8 gram vezels.
Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal. De hoeveelheid calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van je belegkeuze.
Eén gram koolhydraten levert 4 kcal (17 kJ). Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten.
tarwe, haver, rogge, gerst (gluten), soja. Kan sporen bevatten van ei, selderij, mosterd, pinda, melk, noten, sesamzaad, sulfiet, lupine.
Volkorenbrood en volkorenpasta zijn gezonder dan witbrood of gewone pasta. Er zitten namelijk volkorengranen in. Die verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat komt ook omdat in volkorenproducten meer gezonde voedingsvezels zitten.
Roggebrood gezond? Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.