In België zijn er vele godsdiensten en levensbeschouwingen. De grootste religie is het Christendom. Er zijn ook veel mensen die niet geloven.
De Katholieke, Protestantse, Anglicaanse en Israëlitische eredienst zijn georganiseerd op gemeentelijke territoriale basis, de Islamitische en Orthodoxe eredienst op provinciale en Brusselse gewestelijke territoriale basis. In België is de niet-confessionele levensbeschouwing erkend sinds 2002.
Volgens de studie blijkt 44 procent van de Belgen naar eigen zeggen religieus te zijn, 30 procent is niet-gelovig en 18 procent atheïst. In West-Europa noemt een minderheid van de bevolking (43 procent) zich religieus, 37 procent is ongelovig en 14 procent is atheïst.
Zo'n 400.000 Belgische moslims beleven actief hun geloof, terwijl naar schatting nog maar 200.000 katholieken naar de kerk gaan. Daarmee is de islam de grootste actieve religie van het land geworden. Maar die trend wordt politiek noch maatschappelijk erkend.
In Europa komt de islam na de christelijke religies op de tweede plaats. Er zijn grote autochtone moslimminderheden op de Balkan en in andere Oost-Europese landen. In Kosovo, Albanië en Bosnië en Herzegovina is de islam de grootste religie.
In Rusland wonen, in absolute getallen, de meeste moslims. De grootste groei komt de komende jaren op rekening van West-Europa. In Ierland, waar iets meer dan honderdduizend moslims wonen, is die het meest sensationeel: daar neemt de islamitische gemeenschap met bijna 190 procent toe.
Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
Van alle West-Europese landen is Nederland het meest ongelovig. Bijna de helft van de Nederlanders (48 procent) noemt zich atheïst, agnost of niet-religieus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center. In deze ranglijst is Nederland de koploper.
In 2022 rekende 43 procent van de bevolking van 15 jaar en ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering en woonde 12 procent regelmatig een religieuze dienst bij. In 2019 behoorde nog 46 procent tot een religieuze groep, en ging 14 procent regelmatig naar een dienst.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Zowel wereldwijd als in Nederland is de islam de snelstgroeiende religie. Steeds meer mensen bekeren zich tot dit geloof.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien. Omdat de islam echter sneller groeit wordt die tegen 2060 nagenoeg even groot als de christelijke godsdienst.
De islam is na het christendom de grootste godsdienst in Europa. Inclusief Europees Rusland en Turkije leven er zo'n 50 miljoen moslims op het continent.
Het hindoeïsme is gevormd uit diverse tradities en heeft niet één bepaalde stichter. Een van de wortels is de vedische religie van India uit de ijzertijd – daarom wordt het hindoeïsme vaak de oudst levende wereldreligie genoemd, al verschilt het huidige hindoeïsme aanmerkelijk van het vroegere brahmanisme.
Dat meldt het International Bulletin of Mission Research van de World Christian Encyclopedia. Daarmee bedraagt het aandeel christenen in de wereldbevolking 32,2 procent. Met ongeveer 1,9 miljard gelovigen is de islam de op een na grootste wereldreligie. Daarna volgen het hindoeïsme (ca.
Meer dan de helft (54 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder rekent zich niet tot een levensbeschouwelijke stroming. In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
In de top drie staan Roemenië, Armenië en Georgië. De helft van de bevolking van Roemenië noemt religie 'zeer belangrijk' en gaat wekelijks naar de kerk, 44 procent van de Roemenen bidt dagelijks en bijna twee op de drie Roemenen gelooft 'met absolute zekerheid' in God.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Van de onderzochte, overwegend islamitische landen is Tunesië het minst religieus.
In het zuiden, midden en noorden van Limburg is met meer dan 60 procent de meerderheid rooms-katholiek. In vele andere gebieden zijn er nauwelijks katholieken, zoals in Delfzijl en omgeving (3 procent) en Noord-Drenthe (4 procent). Daartegenover staat dat in Limburg heel weinig protestanten wonen: minder dan 3 procent.
In Indonesië woont de grootste islamitische gemeenschap ter wereld. Ongeveer 86 procent van de bevolking is islamitisch. Het overige deel van de Indonesische bevolking belijdt het christendom (10 procent, hindoeïsme (3 procent), boeddhisme (1 procent) of animisme.
De laagste percentages worden waargenomen in het noordoosten: Zuidwest-Friesland scoort met 1,5 procent islamieten het laagst, direct gevolgd door Noord-Drenthe met 1,6 en Zuidoost-Drenthe met 1,7 procent.
op twee na de meeste moslims. Volgens cijfers uit 2010 heeft Indonesië 205 miljoen moslims, Pakistan 178 miljoen, India 177 miljoen en Bangladesh 149 miljoen moslims.
De landen die besproken worden in het Midden- Oosten en Noord-Afrika zijn Egypte, Turkije, Saoedie-Arabië, Sudan en Marokko. In Centraal en Zuid-Azië komen Iran, Pakistan en Afghanistan aan bod. In Zuidoost-Azië worden Indonesië en Maleisië bestudeerd en in West-Afrika Nigeria en Mali.