Elektrolyse is een proces waarbij zout opgelost in water, door middel van een elektrode wordt omgezet in natrium en chloor. Het natrium zal zich direct binden met water en het chloor zal zijn desinfecterende werking doen van uw regenwater.
Je reinigt de wanden en de bodem van de regenwaterput met een hogedrukspuit of hogedrukpistool. Al het water van de hogedrukspuit en de sliblaag zuig je uit de put. Je desinfecteert de put door een veilig en neutraal ontsmettingsmiddel te gebruiken. Je vult de regenwaterput voor een gedeelte met schoon leidingwater.
Wat te doen bij Stinkend regenwater? Een droge sifon of verstopte filters. Bij een lange droge periode, kan u de sifon op de overloop van de put opvullen met water.
Gebruik voor drinkwater twee tot vier druppels javelwater per liter onzuiver water tot vijf tot tien druppels per 20 liter zuiver water, wat een lichte chloorsmaak geeft (druppelteller van 20 druppels per ml). Laat de chloor 30 tot 60 minuten inwerken. Hoe kouder het water, hoe langer de inwerktijd.
Voor desinfectie wordt meestal gebruik gemaakt van (natrium)hypochloriet (chloorbleekloog). Hypochloriet, onderchlorig zuur, de belangrijkste desinfecterende stof, wordt gemaakt door natronloog te laten reageren met chloorgas. In water ontstaat vervolgens het zogeheten 'actief' chloor.
Vaak staat op desinfectiemiddelen 'antibacterieel' of 'hygiënisch'. Ingrediënten kunnen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen bestaat er antibacteriele zepen.
Wanneer bleek wordt gebruikt als disinfectant is dit enkel voor het gebruik op harde oppervlakken. Het is zeker niet effectief voor het desinfecteren van poreuze oppervlakken zoals tapijt of textiel. Verder bestaat er ook nog het wijdverspreide idee dat bleek effectief is tegen schimmel. Dit is niet waar.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Regenwater is veilig om mee te poetsen of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet.
De meest voorkomende reden voor een vieze geur is onregelmatig gebruik. Als je je regenton niet regelmatig gebruikt, zal het water na verloop van tijd stagneren met een penetrante geur als gevolg.
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Een goedgeplaatse betonnen regenput moet je doorgaans niet vaak reinigen, want tot op zekere hoogte onderhoudt hij zichzelf. In de put nestelen er zich namelijk micro-organismen die het water en de regenwaterput op natuurlijke wijze proper houden.
Regenwaterfilter vervangen
Hoe vaak het reinigen of vervangen van de regenwaterfilters dient te gebeuren, hangt af van hoeveel regenwater je verbruikt. Algemeen raden we aan om dit zeker om de 6 à 10 maanden te doen, maar staar je hier zeker niet op blind.
Kan je azijn als desinfectiemiddel gebruiken? Omdat azijn een zuur is, creëert het een omgeving die onherbergzaam is voor vele soorten (maar niet alle) ongewenste pathogenen. Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood.
Alcohol doodt bacteriën door middel van een proces dat bekend staat als denaturatie. Omdat bacteriële celmembranen zowel een op vet gebaseerde kant als een op water gebaseerde kant hebben, kunnen alcoholmoleculen zich binden met het beschermende membraan en dit afbreken.
Azijn en schoonmaakazijn hebben geen desinfecterende werking.
De handigste manier van water zuiveren is natuurlijk water koken in een pannetje op een gasbrander, die je daarom tijdens een survivaltrip indien mogelijk bij je moet hebben. Probeer het water uit een zo helder mogelijke bron te halen. Daarna kook je het ongeveer twee minuten.
Koken is de gemakkelijkste en veiligste methode. Voor alle verontreinigingen - behalve chemische - is goed doorkoken van het water afdoende. Het koken van water doodt alle microorganismen (virussen, bacteriën en parasieten) die maagdarm-infecties kunnen veroorzaken. Laat het water minimaal 5 minuten koken.
Legionella is een bacterie, die zit in (leiding)water en in de grond. De bacteriën voelen zich het beste thuis in stilstaand water en bij temperaturen tussen de 20 en de 50 graden. Als je heel kleine waterdruppeltjes (waternevel) inademt met daarin legionellabacteriën, kun je daar ziek van worden.
Bleek noemt men in de volksmond ook wel chloor. Bleek is vloeibaar en doorgaans verpakt in een (spuit)fles. Bleek is te koop in verschillende samenstellingen. Zo bestaat er dikke bleek, dikbleek, wc-reiniger met (dikke) bleek, bleekspray en (wc-gel met) javel.
Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.