Stoken onder ideale weersomstandigheden In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen. Wanneer de rook blijft hangen en u niet op een verantwoorde manier stookt, kan dit resulteren in houtrookoverlast.
Zo lang je goed stookt en je schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder problemen je kachel stoken bij harde wind. Doe je dit niet, dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand.
Over het stookalert
En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijn stof, verergert rook de situatie. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Het stookalert wordt om 12.00 uur afgegeven en geldt voor de namiddag en avond van die dag.
Hoe lang en hoe koud zijn de wintermaanden? Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar.Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan.
Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Hout dat je zelf gehakt hebt moet je minstens 2 jaar laten drogen. Met een vochtmeter kun je checken of het hout droog genoeg is: tussen de 15 en 20 procent is goed.
Als je de prijzen van hout en aardgas afzet tegenover de hoeveelheid die nodig is om eenzelfde hoeveelheid warmte te leveren, dan is de rekening in het voordeel van hout. 'Gemiddeld is houtverwarming 50 procent goedkoper dan verwarming op gas.
Als het vochtpercentage onder de 20% ligt, is het hout droog genoeg en geschikt om mee te stoken. Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
In een houtkachel mag u enkel brand- en stukhout met een vochtigheid van < 20% verbranden. Zaagsel, chemisch behandeld hout, verlijmd hout, snoeiafval en huishoudelijk afval zijn verboden.
Het RIVM adviseert om op dinsdag 7 februari 2023 in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Drenthe, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland geen hout te stoken.
Ja, dat kan. Als u teveel trek heeft in het kanaal dan onstaat er een onvolledige verbranding, en dit leidt tot veel roet. U herkent teveel trek door de volgende kenmerken: Een onvolledige verbranding waardoor de warmte zal afnemen.
Dit probleem kan meestal worden opgelost door de schoorsteen hoger te maken. In extreme gevallen moet er een afzuigventilator worden geïnstalleerd. Met een trekregelaar kan de trek van de schoorsteen worden gestabiliseerd. Bij hoge temperaturen levert de schoorsteen een sterke trek.
De kachelpijp moet vooral waterdicht zijn en bestand zijn tegen de hoge verbrandingstemperaturen. Hout is de brandstof die de hoogste temperaturen genereert, hoger dan die uitgestoten door pelletkachels. Tijdens een uitbraak met hout is de gemiddelde temperatuur 350 ° C, met temperatuurpieken tot 600 ° C.
Gemiddeld genomen verbruikt een cv-ketel tussen de 0,6 en 1,5 kubieke meter gas per uur. Dit is gebaseerd op een gemiddeld vermogen van 24 kW en een gemiddelde efficiëntie van 90%.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Om er zeker van te zijn of haardhout droog genoeg is, kunt u het beste gebruikmaken van een vochtmeter. Steek de pennetjes van de vochtmeter in de kern – oftewel de binnenkant – van het hout. Een andere check is om twee gekloofde blokken haardhout te pakken en deze tegen elkaar te slaan.
De HPE houtindex is sinds halverwege 2022 aan het zakken. Vanaf eind 2022 zien we echter de daling afvlakken en nu, begin 2023 is de index weer licht gestegen! De verwachte daling heeft dus wel degelijk plaats gevonden, maar is van een korte duur geweest.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Eén kuub hout, is een bak van 1 x 1 x1 meter volgestort, dus los. Hout wordt altijd los gestort en geleverd. Wanneer u die stapelt heeft u tweederde aan ruimte nodig, dus circa 660 liter per kuub. Voorbeeld, als u 3 kuub los gestort hout netjes opstapelt, heeft u 2 kuub aan ruimte nodig.
Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.
Stook alleen droog, onbehandeld hout.
U herkent droog hout aan scheuren en loszittende schors. Het stoken van nat hout zorgt voor onvolledige verbranding. Bovendien geeft nat hout veel minder warmte en leidt het stoken van nat hout eerder tot roetaanslag en schoorsteenbranden.
Door het hout in kleine blokken te klieven, gaat je hout veel sneller drogen. Het is aan te raden om alle houtblokken met een dikte van 8 diameter nog eens door midden te hakken. Je hout laten drogen op een open plek in de tuin is steeds een goed idee omdat de wind er vanuit elke hoek door kan waaien.