Zeep werd aanvankelijk gemaakt van as van houtskool totdat laat in de 18e eeuw in Frankrijk voor het eerst alkali (=loog) in de zeepproductie werd toegepast. Door deze uitvinding werd het mogelijk op grote schaal zeep te produceren.
Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het zit bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel, en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie.
Echte zeep is een combi van vet of olie en loog. Loog? Yes, een combi van Sodium Hydroxide en water. Door de Sodium Hydroxide in water op te lossen krijg je loog.
Sunlightzeep wordt gemaakt van glycerine, palmolie en plantaardige oliën, waaronder cubeba-olie: ook wel bekend als May Chang en beroemd vanwege de antibacteriële en zuiverende werking. De pijnboompitolie in de zeep zorgt voor de kenmerkende schuimlaag.
Zeep wordt gemaakt van water, loog en vetten. Loog, of natriumhydroxide, is een stof die een vet (of olie) omzet in zeep. Eenmaal de zeep volledig klaar is, is dit loog volledig verdwenen. De vetten die voor natuurlijke zepen gebruikt worden zijn natuurlijke oliën en boters.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Volgens Theresia is zeep de oplossing tegen nachtelijke krampen in de benen. Neem een stuk huishoudzeep en leg het, zonder verpakking, in uw bed. Gewoon op het matras en onder het laken. Ga slapen zoals u gewend bent en dan verdwijnen de nachtelijke krampen als sneeuw voor de zon.
Groene zeep is een zacht biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel. Het is ongevaarlijk voor mens en dier en bevat geen fosfaten. Groene zeep is zacht voor de huid en kan prima gebruikt worden om vettige smeer handen te wassen.
Aleppozeep is de beroemde zeep uit Syrië met olijfolie en laurierbesolie als basis. Veel liefhebbers van natuurlijke verzorging zweren bij deze sulfaatvrije, plantaardige zeep. Aleppozeep is vrij van synthetische ingrediënten en heeft een aangename, klassieke geur. De milde zeep is geschikt voor jong en oud.
Harde, blokken zeep kunnen in principe niet beschimmelen of bederven. Wel kunnen de oliën die in de zeep zijn gebruikt, bijvoorbeeld amandelolie, op een gegeven moment gaan oxideren en ranzig worden. Een zeep is over de houdbaarheidsdatum heen wanneer het begint te ruiken naar oud frituurvet.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Hygiëne is belangrijk, maar te veel water en zeep is ook weer niet goed. Je kunt er huidproblemen van krijgen op je handen. Mensen die erg vaak hun handen wassen, zeker als ze dat met zeep doen, verhogen daarmee de kans op chronisch eczeem.
Zeep wordt al vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Uit hiëroglyfen blijkt dat de oude Egyptenaren reeds baadden en ook zeep gebruikten.
Per definitie wordt zeep gemaakt door vetten en oliën te mengen met het loog. Wanneer loog in contact komt met olie, treedt er een chemische reactie op die beide stoffen verandert. Zodra die reactie voltooid is, heb je geen vet of loog meer. Je hebt zeep gemaakt.
Je kunt je haren wassen met groene zeep
Zoals eerder in deze blog geschreven heeft groene zeep ontvettende eigenschappen. Het verwijdert ook huidvetten, de vraag is of je niet te veel huidvetten verwijdert als je groene zeep gebruikt.
Eigenlijk is “ groene” zeep een eigenaardige naam voor een mengsel dat geen groene kleur heeft. Maar de naam is gegeven, omdat de zeep vroeger van hennepolie werd gemaakt ( en nu soms nog steeds) De zeep wordt ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd.
Oorspronkelijk werd groene zeep van hennepolie gemaakt. Deze olie is van nature enigszins groen gekleurd, waardoor de zeep die ervan werd gemaakt ook een beetje groen gekleurd was.
Oorzaak van rusteloze benen
Een precieze oorzaak is niet bekend. Men vermoedt dat RLS ontstaat door een verstoorde werking van bepaalde zenuwcellen in de hersenen waar de spierbewegingen bestuurd worden. Een tekort aan dopamine, dat aangemaakt wordt door die zenuwcellen, kan daarbij een rol spelen.
Voel je je onrustig, heb je moeite je te ontspannen en krijg je je benen maar niet stil? Leg dan eens een ouderwets stuk zeep onder je lakens voor je naar bed gaat.
De oorzaken van deze nachtelijke spier samentrekkingen zijn uiteenlopend en de klachten kunnen veroorzaakt worden door te weinig of juist te veel beweging. Maar ook te weinig vocht, magnetische velden (door staal in matrassen), elektrische straling maar ook een te kort aan magnesium kan krampen veroorzaken.
Een natuurlijke zeep bestaat voor het grootste gedeelte, bij voorkeur 100 procent, uit plantaardige ingrediënten. De zeep moet ook in een bakje liggen waar het kan drogen. Dat voorkomt dat bacteriën de kans krijgen zich te ontwikkelen.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
Voor het maken van de zeep gebruikt ze bevroren melk. Daar voegt ze natriumhydroxide – nodig voor de verzeping – en verschillende geuroliën aan toe. Het resultaat is een heerlijke, geurige zeep.