Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Rauwe vleesvoeding. De meest gezonde voeding voor de meeste honden is rauwe vleesvoeding, dit past het beste bij het verteringsstelsel van de hond en geeft het kleinste risico op gezondheidsklachten. Veel honden met onverklaarbare gezondheidsklachten, voelen zich beter als ze overgaan op rauwe vleesvoeding.
Je kunt je hond ook alleen vers vlees geven, zolang het maar een complete voeding is. Een complete voeding bevat alle ingrediënten die een hond nodig heeft om gezond en actief te kunnen leven. Dus ook plantaardige ingrediënten zoals groente en fruit. Vers vlees bevat bacteriën die voor een sterke afweer zorgen.
Een ander voordeel is dat als de hond alleen hondenbrokken eet, er minder gebitsproblemen zullen ontstaan. Dit laatste geldt meer voor geëxtrudeerde brokken dan voor geperste brokken, omdat geëxtrudeerde brokken pas in de maag oplossen. Een ander voordeel is dat hondenbrokken lang bewaard kunnen blijven.
Ja, je kunt diepvries vers vlees prima afwisselen met het voeren van brokken, maar liever niet op dezelfde dag. Brokken en vers vlees hebben namelijk verschillende voedingswaarden. Als je deze twee met elkaar mengt weet je dus nooit of je hond te veel of misschien te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Het korte antwoord. Eerlijk gezegd is droog, nat en gemengd voer prima voor de meeste honden. Belangrijk is dat het alle voedingsstoffen bevat die je dier nodig heeft (zoals het onze). Jouw keuze gaat dus meer over je persoonlijke voorkeur (en die van je hond).
Gekookt vlees heeft geen zin voor een hond. Alle voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en goede bacteriën zijn dan dood gekookt. Gekookt vlees, daar heeft een hond niets aan, hij kan hier niets mee en is ongezond.
Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Als je hond zijn brokken niet wil eten kun je als eerste gewoon eens proberen de brokken wat aan te mengen met lauwwarm water. De geur komt dan meer vrij. Het voordeel is ook dat je hond direct wat meer vocht krijgt. Voor het gebit van je hond kan dit wel minder goed wanneer je dit altijd zo zou geven.
Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken.
De vuistregel voor volwassen honden is 20 à 25 gram vlees per 1 kg. Dus als jouw viervoeter 30 kilogram weegt, geef je 750 gram vlees per dag (30 x 25).
In veel gevallen zorgen hondenbrokken van de Aldi en Lidl voor slechtere ontlasting. Echter zien we ook recensies waarin men aangeeft dat het aanschaffen van duurdere hondenbrokken zonde van je geld is. Kortom, overweeg jij om je hond brokken van de Aldi of de Lidl te geven, kijk dan goed hoe je hond hierop reageert.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
Is gehakt eten gevaarlijk voor een hond? Rundergehakt is voor je hond geen probleem, je kunt dit zowel rauw als gebakken aan je hond voeren.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.
Hoewel ongekruide, gekookte kip misschien niet erg lekker lijkt, zal je viervoeter deze flauwe beloning erg waarderen. Gekookte kip zit vol met proteïnes, vitamines en mineralen die nodig zijn in het dieet van je hond en is licht genoeg om te voeren aan honden met gevoelige maag of maagklachten.
In het algemeen hebben de meeste volwassen honden 2 maaltijden per dag nodig: één 's morgens en één 's avonds.
Goed hondenvoer bestaat voor ten minste 25% uit dierlijk eiwit. Denk daarbij aan vlees zoals kip, lam of rund. Ook vis bevat hoogwaardige eiwitten waar honden veel aan hebben. Naast dierlijk eiwit wordt er soms plantaardig eiwit zoals soja aan hondenvoer toegevoegd.
Het grootste voordeel aan geperste brokken, is dat ze lichter te verteren zijn. Waar krokante brokken opzwellen in water, vallen geperste hondenbrokken uit elkaar. Honden die snel last hebben van hun maag, of problemen hebben met hun ontlasting, zouden dus bij geperste brokken een echte uitkomst kunnen vinden.