Falset duidt een speciaal gebruik van de stembanden aan, waarbij ze anders trillen dan bij de normale stem. Vooral bij mannen is het verschil goed hoorbaar: de falsetstem is hoger dan de gewone stem en wordt soms gebruikt om een vrouwenstem te imiteren.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
De kopstem laat de klank meer in je hoofd resoneren en heeft daardoor een dunner en hoger geluid. De borststem gebruik je dus over het algemeen voor lagere tonen. Ze resoneren in je borst en dit geeft een lager en breder geluid.
De kopstem of falsetto is een term uit de zangkunst die vrij algemeen wordt gebezigd maar waar veel verschillende definities en duidingen voor bestaan. Het betreft een manier van zingen waarbij hoge noten kunnen worden 'bereikt'.
De bas is de laagste zangstem en komt niet vaak voor. Zijn zangbereik ligt van D2 tot E4. De bariton is de meest voorkomende zangstem bij mannen en heeft een bereik van G2 tot G4. De tenor is de hoogste en krachtigste zangstem bij mannen met een bereik van C3 tot B4.
Iedereen kan goed leren zingen. Elke stem klinkt anders. En in jouw oren klinkt de ene stem misschien mooier dan de andere. Maar het belangrijkste is dat je plezier hebt wanneer je zingt.
Werk aan je bereik
Als je elke dag de hoge noten en het bovenste stukje van stembanden 'aanraakt', zal je merken dat je steeds wat hoger kunt zingen. Zing de hoge noten eerst zacht als je toonladders doet. – Warm je stem altijd op! Dit maakt het zingen van hoge noten makkelijker.
Belting is een luide, scherpe, middenhoge manier van zingen in modus 1 (borststem). Voordat je iets met belting kan is het belangrijk twang te oefenen. Twang spreekt het makkelijkst aan iets boven de spreekstem door scherpe klinkers tot klinken te brengen.
Wanneer je in borststem op volumineuze wijze gaat zingen zal je merken dat de klinkers 'oe', de 'u' en de 'o' vaak wat lastig te zingen is. Probeer om tijdens het zingen van hoge noten de zang zoveel mogelijk te laten klinken op een 'e' en 'a'. Zo zijn de hogere noten wat makkelijker te zingen.
Zingen met de randjes van je stembanden (kopstem of falsetto genoemd in het belcanto) kan op twee manieren: met en zonder lucht. Zing je zonder lucht, dan heet dat volledig adductie: je stembanden liggen netjes tegen elkaar aan en zijn volledig gesloten. Zing je met lucht, dan zijn je stembanden niet volledig gesloten.
Zangkunst of zingen is het op muzikale wijze gebruiken van de menselijke stem. Dit doet men door woorden of andere klanken (lettergrepen of onzinklanken) op verschillende toonhoogten uit te spreken, volgens een bepaalde melodie. Bij zingen veranderen of vervlakken klemtonen en tongval vaak.
Iedere noot heeft een bepaalde hoeveelheid Hertz. Bijvoorbeeld als je een A4 zingt ( de 4de A op de piano vanaf links geteld) dan trillen je stembanden 440 keer per seconden. Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Honing is prima voor je stem.
Maar houd de temperatuur wel onder de 70 graden Celsius. In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen.
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Wanneer je zangles neemt, heb je als toegevoegde waarde, dat je veel meer ontspanning in je leven kan creëren, doordat je goed leert ademen. Zó verlaag je ook je stresslevel. En tijdens het goed leren ademen, ben je ook nog eens lekker aan het zingen!
Elk gebruik van de stem kunnen we indelen in vier functies: Neutral, Curbing, Overdrive en Edge (voorheen Belting).
Voornamelijk je buikspieren en tussenribspieren worden aangesproken tijdens het zingen. Door te zingen verbetert je bloedsomloop. De cellen in je lichaam krijgen meer zuurstof en zullen daardoor beter functioneren.
Hij heeft veel noten op zijn zang.
De eig. bet. is dus: zijn zang, zijne partij heeft veel noten; hij heeft heel wat te zingen, en vandaar: hij heeft veel pretenties of ook veel praats.
Zingen voor de opera is anders dan in een band en eist veel van jouw en je stem. Je stem moet een behoorlijk bereik hebben. In tegenstelling tot andere zangers gebruiken opera zangers geen microfoon. Daarnaast moet je heel duidelijk kunnen articuleren zodat de tekst te verstaan is.
In vierstemmige harmonie klinkt de alt boven de tenor, maar lager dan de sopraan. Het bereik van de menselijke altstem is ongeveer twee octaven vanaf de f onder de centrale c. Er zijn vrouwelijke alten en mannelijke alten, die ook wel contratenor of countertenor genoemd worden.