De hoogte van een tuinhuis die binnen 4 meter van het hoofdgebouw staat mag niet hoger worden dan 30 centimeter boven de grens met de eerste verdieping. Staat jouw tuinhuis verder weg dan 4 meter van het hoofdgebouw? Dan mag het tuinhuisje altijd 3 meter hoog zijn.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
Het plaatsen van losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage is vergunningsplichtig.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
De hoogte van een schuur mag binnen 4 meter van het hoofdgebouw niet hoger worden dan 30 cm boven de grens met de eerste verdieping. Buiten deze 4 meter mag de schuur altijd 3 meter hoog zijn en gelden specifieke regels wanneer je nog hoger wil bouwen.
Hoe hoog mag een struik boven een schutting uitkomen? Een struik of haag mag maximaal één meter hoog zijn in de voortuin. In de zijtuin of achtertuin mag deze maximaal twee meter hoog zijn.
U moet een meter vrijhouden tussen het tuinhuis en de openbare weg, het openbare groen en het voorerf. Heeft u een hoekhuis dan mag u soms aan de zijkant vergunningsvrij bouwen. Wordt het bijgebouw meer dan 10m2, dan moet u een meter van de erfgrens met de buren blijven.
Maximaal op 30 meter afstand van je woning
Je tuinhuis of bijgebouw moet binnen 30m afstand van je woning staan en moet 3m van de perceelsgrens blijven als het in een zijtuin geplaatst wordt.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2mag je 15m2bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur. Niet meer dan 40 m² oppervlakte totaal: Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen.
Een tuinhuis heeft een solide basis nodig, omdat een goede fundering cruciaal is voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw tuinhuis. Zonder fundering staat het hout direct in contact met de grond, waardoor er een grote kans is op houtrot.
Een vergunning voor een tuinhuis of carport is niet nodig wanneer: het bijgebouw niet hoger is dan 3,5 meter (dit is de totale hoogte, gemeten van de grond tot het hoogste punt van het bijgebouw) het bijgebouw niet groter is dan 40m², inclusief de oppervlakte van andere losstaande gebouwen in de tuin.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.
Recht van uitzicht: het recht om uitzicht te houden. Vaak betekent dit een verbod om boven een bepaalde hoogte iets te bouwen. Gootrecht: het recht om (vuil) water te lozen vanaf het ene erf naar het erf van de buren via bijvoorbeeld hemelwaterafvoer.
Het burenrecht regelt de (rechts)verhouding tussen naast elkaar wonende partijen of tussen eigenaren van naast elkaar gelegen percelen. Niet voor niets bestaan de problemen die de rijdende rechter op televisie behandelt voor een groot deel uit geschillen tussen buren.
Buiten de 4 meter mag een schuur altijd 3 meter hoog zijn. Dit is voor een schuur gelukkig een prima hoogte. Wil je toch hoger bouwen dan die 3 meter, dan zal je aan nog net iets meer regels moeten voldoen. Deze hebben te maken met de dakvorm en de afstand van de schuur ten opzichte van het erf van de buren.
Zodra u uw tuinhuis gaat gebruiken voor (vaste) bewoning, wordt het vaak een ander verhaal. Voor een tuinhuis met logeer- of woonbestemming heeft u meestal wél een vergunning nodig. Dit kan echter per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig dit na te vragen bij uw eigen gemeente.
De hoogte van een vergunningsvrij bouwwerk mag nooit hoger worden dan 5.0 meter. Staat het bouwwerk binnen 4.0 meter van jouw woning? Dan mag het bouwwerk niet hoger worden dan 30 centimeter boven de 1e verdieping. Er zitten wel extra voorwaarden verbonden aan de hoogte van jouw vergunningsvrije bouwwerk.
Er bestaat geen minimale afstand voor het bouwen tegen de erfgrens. Je mag op eigen grond dus gewoon tegen de erfgrens aan bouwen. Het wordt iets anders als je precies op de erfgrens wilt bouwen. Dit mag namelijk niet zomaar, omdat je anders met jouw bouwwerk of muur voor de helft op de grond van jouw buren staat.
Vrijstelling van vergunning en meldingsplicht
U hebt geen vergunning meer nodig voor: vrijstaande gebouwen waarvan de oppervlakte samen maximaal 40 vierkante meter bedraagt, bv. een tuinhuis, een garage, … niet-overdekte constructies waarvan de oppervlakte samen 80 vierkante meter bedraagt, bv.
Een overkapping mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.
De standaard wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen van een overkapping op een rijtje: Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter. De afstand van de woning tot de overkapping mag niet groter zijn dan 30 meter. Je mag niet binnen 1,0 meter van de erfgrens bouwen, tenzij op die grens een muur staat.
De hoogte van een terrasoverkapping is afhankelijk van waar de overkapping geplaatst wordt. Valt hij binnen de 2,5 meter zone, dan mag de overkapping maximaal 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten deze zone geldt doorgaans een maximale hoogte van 3,0 meter voor vrijstelling van vergunningsplicht.