Een creatieve presentatievorm is het geven van een presentatie door middel van een video. Je kunt bijvoorbeeld een video opnemen met een camera en deze afspelen voor het publiek. Echter, het publiek luistert liever naar een live persoon in plaats van een opgenomen video.
Wat zijn drie vaste onderdelen van een presentatie?
Elke presentatie kent drie vaste elementen: een begin, een einde en een deel daartussen – oftewel een inleiding, een kern en een slot. Deze opbouw is ook wel bekend als de basisstructuur.
In een presentatie communiceer je jouw gedachten en ideeën naar een publiek. Om een doeltreffende presentatie te geven is het noodzakelijk om deze stap-voor-stap voor te bereiden. Het is belangrijk om daarbij na te denken over je doel en de middelen die je tot je beschikking hebt.
Tijdens je presentatie moet je het publiek de tijd gunnen om naar je te luisteren, om je verhaal te begrijpen en het te laten bezinken. Die tijd en ruimte creëer je door te spelen met tempo, pauzes en door de nadruk te leggen op belangrijke elementen in je verhaal.
Het leren van presentatievaardigheden helpt presentatoren te begrijpen wat ze moeten oefenen bij het voorbereiden van zulke belangrijke momenten. Oefenen en ontwikkelen op dit gebied maakt hen zelfverzekerder en bekwamer, wat zomaar het verschil kan maken. Voorbeelden van presentatievaardigheden zijn: Spreekvaardigheid.
Het nut van meer interactie tijdens je presentatie
Door interactief te presenteren, voelen jouw luisteraars zich betrokken, onthouden ze de informatie en argumenten beter en ontvang je direct feedback waarmee je verder kunt.
Door aan het einde van je presentatie alles kort samen te vatten, zet je je publiek aan het denken. Een korte samenvatting aan het einde zorgt er namelijk voor dat je publiek de link legt met de belangrijkste besproken punten van je presentatie.
Tijdens de kern van je presentatie geef je de belangrijkste informatie. Het is van belang om dat zo helder mogelijk te doen en niet te vervallen in onnodige uitweidingen of irrelevante details. Anderzijds is het ook van belang om geen essentiële informatie achterwege te laten.
Presenteren is goed voor: Je zelfvertrouwen: goed presenteren maakt je zeker van je zaak. En de eigenschappen die je hierbij leert, kan je ook in je dagelijkse werkzaamheden toepassen; Teamwork: een presentatie komt aan het eind van een project of opdracht.