Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
Met een rustig/gematigd tempo duurt het ongeveer 30-40 minuten om 2 kilometer te lopen. Als je stevig kunt doorlopen op een tempo van 5 à 6 km/u duurt het ongeveer 20-24 minuten om 2 kilometer te lopen. Als het terrein vlak is en je in goede fysieke conditie bent, kan het minder lang duren om 2 kilometer te lopen.
Neem regelmatig pauzes
Voor een wandeling van 5 kilometer kun je dus over het algemeen rekenen op twee uur.
Veel mensen vinden dat joggen een langzamere versie van hardlopen is. Experts zeggen dat joggers een gemiddeld tempo van tussen de 6 tot 10 km/uur aanhouden, en dat hardlopers sneller dan 10 km per uur lopen, in een tempo van ongeveer 6 minuten en 12 seconden per km.
De gemiddelde loopsnelheid voor een volwassene is ongeveer 5 kilometer per uur, terwijl een meer ervaren of fitte wandelaar gemiddeld 7 km per uur kan lopen. Het aantal kilometers dat je kunt lopen in een uur hangt af van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, gewicht, lengte en algehele lichamelijke conditie.
Hoeveel kilometer kan ik op een dag wandelen? Dat hangt onder meer af van je ambitie en conditie. Gemiddeld lopen wandelaars tussen de 10 en 25 kilometer per dag. Sommigen vinden 8 kilometer genoeg, anderen stoppen pas na 30 kilometer.
De meeste beginnende hardlopers zitten onder de gemiddelde snelheid van 10 km/h met hardlopen. Hardlopers die langer lopen zitten rond de 10 km/h of misschien sneller.
De voordelen van zowel 10.000 stappen per dag lopen als elke dag 10 km wandelen zijn namelijk groot. Denk aan je gewrichten soepel houden, een frisse neus halen, je bloeddruk en cholesterol verlagen, een betere doorbloeding van je hart en bloedvaten, en natuurlijk calorieën verbranden.
Hoewel je tijdens hardlopen en joggen dezelfde spieren gebruikt, vraag je tijdens het hardlopen wel meer van je spieren. Tijdens het hardlopen moeten je hart, longen en spieren harder werken en werkt je bovenlichaam harder mee. Dit betekent dat je voor hardlopen een betere conditie nodig hebt dan voor joggen.
Het zou ongeveer 11 tot 15 minuten mogen duren om anderhalve kilometer snel te lopen. Je snelheid hangt af van je conditie, je manier van lopen, het terrein, de omgeving, je leeftijd en andere factoren. Hoe meer je wandelt, hoe meer je uithoudingsvermogen, conditie en fitnessniveau verbeteren.
Het gemiddelde wandeltempo ligt voor een normaal volwassen persoon tussen de drie en vijf kilometer per uur. Hierbij is drie kilometer per uur een rustig wandeltempo en moet je voor vijf kilometer per uur al iets steviger doorstappen. Getrainde wandelaars halen gemiddeld snelheden van zes a zeven kilometer per uur.
Met een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) verbrand je ongeveer 260 kilocalorieën (bij een gemiddeld lichaamsgewicht van 65 kilogram). Wie dagelijks een half uur wandelt kan daarmee één kilo in twee maanden en zes kilo in een jaar afvallen.
Een à twee loopsessies per week, of vijf à tien kilometer, is dus al goed voor je gezondheid. Iets minder nieuws: als je echt gewicht wil verliezen, is dit niet voldoende. Hoe meer kilometer je aflegt, hoe meer calorieën je immers mag eten.
Consistent lopen is beter voor het lichaam, bouwt spieren op én verbetert je cardiovasculaire gezondheid. De Amerikaanse Raad voor Sport stelt voor om 3 keer per week 20-30 minuten te lopen en op de andere dagen niet aan sport te doen.
Volgens data van Strava, een app voor lopers, jogt de gemiddelde vrouw immers aan een tempo van net geen tien minuten per mijl. Omgerekend betekent dat dat ze iets meer dan zes minuten doen per kilometer, en dus aan een tempo van ongeveer 9,5 kilometer per uur lopen.
Al door dertig minuten per dag te wandelen, versterk je je dijen en kuitspieren. Op die manier geef je ze een betere vorm. Als je tussen het lopen door ook nog wat squats en lunges doet, ben je helemaal goed bezig. Onderzoek van Cleveland Clinic bewijst dat regelmatig wandelen spataderen en de pijn daarvan vermindert.
Wandelen versterkt je spieren
Tijdens het wandelen gebruik je niet alleen de spieren in je benen en billen, maar ook de spieren in je rug en buik. Als je stevig gaat wandelen train je onder andere je kuiten, hamstrings, bilspieren en quadriceps.
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen. Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping. Wij krijgen vaak te horen dat er doordeweeks weinig tijd is om te bewegen/sporten.
De gewrichten en spieren wennen aan de belasting, ze worden veel sterker en zo krijg je plezier in het lopen. Met maar 1 keer per week hardlopen bouw je niks op en heeft starten met hardlopen geen zin. De meeste hardloop schema's zijn zo opgebouwd dat je maximaal 3 keer per week moet gaan hardlopen.
Hardlopers leven drie jaar langer dan mensen die niet rennen. 10 tot 15 minuten per dag is al genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Te veel hardlopen zou zelfs averechts werken.
Kortom: Regelmatig bewegen op een gemiddeld tempo zoals wandelen kan je helpen om buikvet te verbranden. Bewegen is goed voor je humeur. Niet alleen kan het je humeur verbeteren, ook kan het stress, depressie en angstgevoelens verminderen (23, 24).
Hoeveel km lopen om 1 kg af te vallen? De ene persoon loopt natuurlijk veel sneller of trager dan de andere. Maar als je loopt met een snelheid van 8 km per uur zal je ongeveer 100 km moeten afleggen om 1 kg vet te verbranden.
Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën. Je verliest dus ongeveer een kilo per maand als je hetzelfde voedingspatroon aanhoudt.