Schijfremmen remmen nauwkeuriger, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het wiel blokkeert. Schijfremmen werken beter in nat weer beter dan velgremmen (maar maken wel meer lawaai). Door de rotorafmetingen te wijzigen, kunt u aanpassen hoeveel remkracht u wilt.
Hydraulische schijfremmen
Dit type rem wordt veelal beschouwd als de beste en meest betrouwbare rem. Bij hydraulische schijfremmen slijt de velg niet. Ook worden ze niet te warm tijdens langdurig hard remmen en werken ze goed onder alle weersomstandigheden.
Wat is het verschil tussen schijfremmen en velgremmen? Remmen betekent controle. En hoe meer controle je hebt over je fiets, hoe hoger de veiligheid; voor jou, maar ook voor medeweggebruikers. De traditionele velgremmen vertragen het wiel door direct op de velg met zachte rubberen blokken druk uit te oefenen.
Daardoor gaan je wielen dus veel langer mee. Kun je velgremmen vervangen door schijfremmen? Nee, dat is niet mogelijk. Een fiets moet bevestigingspunten hebben om schijfremmen te monteren.
Een remschijf kan makkelijk jaren en duizenden kilometers meegaan, zeker als je de remblokken op tijd vervangt en hier organic resin blokken gebruikt. Metal blokken doen de remschijf wat sneller slijten.
Hoe lang remschijven mee gaan is afhankelijk van je rijstijl. Onder normale omstandigheden gaan remschijven ongeveer 80.000 km mee. Rij je veel snelweg? Dan rem je minder en kunnen ze langer mee gaan.
Hydraulische schijfrem
Hydraulische schijfremmen zijn de best presterende fietsremmen. Schijfremmen maken gebruik van een remschijf in het wiel en kabels met een hydraulische vloeistof. U remt door in hendels aan het stuur te knijpen.
Schijfremmen hebben een kortere remweg. Door de krachtigere remmen krijg je meer controle over de fiets, vooral in natte en droge weersomstandigheden. Daarnaast wordt de remrand op de velg overbodig, wat een mooie cleane look oplevert. Je wielset wordt hier ook een stukje duurzamer van.
Met een handrem hebben kinderen meer controle over hun remkracht. Ze kunnen de remmen geleidelijk aanhalen of loslaten, waardoor ze nauwkeuriger kunnen remmen, vooral in situaties waarin precisie vereist is. Kinderen vinden het vaak gemakkelijker om een handrem te gebruiken dan een terugtraprem.
De grootste remkracht komt uit de voorrem. Bij remmen komt er veel meer druk op het voorwiel dan op het achterwiel. Het voorwiel heeft daardoor meer wrijving met de weg. Dus meer remkracht.
Welke rem is de beste? In principe is dit afhankelijk van de remvertraging. Bij een remvertraging van 2 m/s² (licht remmen) is de remwerking gelijk - oftewel 50 % voor- en 50% achterrem. Bij vol in de remmen (8 m/s²) neemt de voorrem 82,5 % van de remkracht en de achterrem 17,5 % voor zijn rekening.
REM-slaap:
De diepe slaap (fase 3 en 4) en de droomslaap zijn het belangrijkst. De diepe slaap zorgt voor lichamelijk herstel en de droomslaap zorgt voor geestelijk herstel.
Door WD-40 Specialist Motor Remmenreiniger te gebruiken help je de levensduur van je remschijven en remblokken te verlengen. Het vermindert piepen van de remmen en slippen van de koppeling waardoor je kan genieten van een soepelere rit.
Doorsnee remblokjes gaan tussen de 30.000 en 50.000 kilometer mee. Maar er wordt aangeraden om dit te controleren na 15.000 kilometer. Remschijven daarentegen hebben een langere levensduur. Door de bank genomen kunnen de remschijven pas verslijten na 110.000 kilometer, maar dat is uiteraard geen geschreven wet.
Als de remschijven vervangen worden, moeten ook altijd nieuwe remblokken gemonteerd worden om een optimale remwerking te garanderen. Het laten vervangen van een set remschijven (voor of achter) inclusief remblokken komt je te staan op gemiddeld tussen € 300 en € 600, afhankelijk van merk en type auto.
Om je schijfremmen optimaal te kunnen gebruiken, moet je een aantal dingen weten. Ten eerste, denk eens na over de grootte van de schijf.Hoe groter de schijf, hoe beter de remkracht en hoe minder de hitte-opbouw. Vaak wordt gebruik gemaakt 140, 160 of 180mm remschijven, maar groter is ook mogelijk.
Remblokken zijn zo samengesteld dat ze zeer langzaam slijten. Gemiddeld gaan remblokken zo'n 50.000 km mee. Veel, lang en hard remmen zorgt voor een versnelde slijtage van de remblokken.
Met hydraulische schijfremmen kun je beter gedoseerd remmen en ze bieden meer remkracht dan mechanische schijfremmen. Bij mechanische schijfremmen trekt de kabel de remblokken tegen de schijf aan. Dit geeft minder remdruk dan bij de hydraulische remmen.
Rustig inrijden
Het inrijden gebeurt over een afstand van circa 200 km. Hierbij moet de klant goed opletten of er geen trillingen of geluiden van de remmen komen, zowel tijdens het rijden als ook tijdens het remmen.
Schijfremmen vereisen weinig onderhoud, maar de remblokken slijten wel (soms zelfs heel hard). Zodra het remmateriaal van het blokje dunner is dan 0,5 mm, vervang dan de blokjes.Vervang de schijven zodra deze 1,5 mm dik zijn. Doe ook deze simpele onderhoudsbeurt van je fiets regelmatig.
Rijd niet door met versleten remmen
Naast dat slechtwerkende remmen levensgevaarlijk zijn, leidt doorrijden met versleten remmen ook tot onnodig dure reparaties. Kapotte onderdelen kunnen voor extra beschadigingen aan andere onderdelen zorgen.
Hoe meer water jouw remvloeistof heeft opgenomen, hoe slechter deze werkt. Daarom moet elke twee jaar je remvloeistof vervangen. Je kunt het remvloeistof vervangen het beste aan een vakman overlaten. Remvloeistof vervangen gebeurt meestal bij een onderhoudsbeurt.
Het vervangen van remblokken of -schoenen kost bij Kwikfit gemiddeld tussen 100 en 110 euro.