Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.
Boter eten én je cholesterol verlagen? Er is nog een manier om je cholesterol te verlagen, namelijk met plantensterolen. Dit zijn plantaardige stoffen die je cholesterolgehalte naar beneden brengen. De boter van Becel ProActiv zijn rijk aan plantensterolen, waardoor je cholesterol actief omlaag wordt gebracht.
Bepaalde margarineproducten, zoals Becel ProActiv, bevatten ook plantensterolen, waarvan het bewezen is dat ze cholesterol verlagen**. Naast het vervangen van boter door margarine, is het ook belangrijk om de inname van verzadigd vet over het algemeen te beperken - en je daarbij aan de aanbevolen richtlijnen te houden.
In plantaardige boters zit een mix aan gezonde en ongezonde vetten. Voor je gezondheid kun je het beste een smeersel kiezen met zo min mogelijk ongezond verzadigd vet. Een kuipje uit de test bevat maar liefst 46,5% verzadigd vet. Voor je gezondheid kun je deze maar beter laten staan.
Gebruik extra vierge olijfolie als basis voor het koken in plaats van boter. Het levert niet alleen hart-gezonde vetten, maar het zit ook boordevol ziektebestrijdende antioxidanten. Is de perfecte keuze voor een boost van gezonde vetten.
Alpro lekker gezond smeren is een plantaardige margarine (38% vet), die perfect past binnen je gevarieerde, evenwichtige voeding en gezonde levensstijl. Lekker bijvoorbeeld op een boterham.
De Gezondheidsraad beveelt aan om zoveel mogelijk verzadigde vetten te vervangen voor onverzadigde vetten om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarom is het advies van het Voedingscentrum om margarine, halvarine of olie te gebruiken in plaats van roomboter.
In februari dit jaar zijn de resultaten van een oud onderzoek weer in het nieuws gekomen. Volgens dit onderzoek zou een hoge inname van linolzuur (aanwezig in Becel) het overlijden aan hart- en vaatziekten verhogen, terwijl de inname van verzadigd vet dit zou verlagen.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Het grootste probleem met de plantaardige olie is dat ze veel linolzuur bevatten, een ongezonde omega-6 meervoudig onverzadigd vetzuur. Het is gezond om een natuurlijke ratio omega-6-vetzuren te hebben. Onderzoek ltoont aan dat mensen een ratio van 1:1 van omega-3- & omega-6 nodig hebben voor een optimale gezondheid.
Matig met vlees en varieer met vis, peulvruchten, ei en noten. Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je elke week in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel.
Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in je bloed. Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Je kunt het beste kiezen voor margarine of halvarine uit een kuipje, omdat dit meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet bevat. Dit is beter voor hart- en bloedvaten.
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.
Om je cholesterol te verlagen, kan het daarom helpen om een ontbijt te maken waarin je wat minder producten met relatief veel verzadigde vetten (boter, volvette kaas en zuivel) eet en wat vaker producten rijk aan onverzadigde vetten (plantaardige margarines, avocado, noten en zalm) in je voeding probeert op te nemen.
Becel Light is met 27 kcal per portie (10g) het lichtste product van Becel voor op brood. Becel Light is geschikt voor degene die op zijn/haar calorie inname of gewicht wil letten, zonder de inname van goede onverzadigde vetzuren te verwaarlozen.
Toch hoor ik steeds vaker dat aan halvarine en margarine zo wordt gesleuteld dat ze veel slechte stoffen bevatten. Wat is hiervan waar? Antwoord: Om halvarine smeerbaar te maken, werden de vetten vroeger gedeeltelijk gehard, waarbij het ongezonde transvet ontstaat. Tegenwoordig is dit niet meer het geval.
Kijk gewoon zelf even op de ingrediëntenlijst als je een goede keuze wilt maken. Kies dan voor een margarine met zoveel mogelijk onverzadigd vet zoals zonnebloem-, lijnzaad-, soja-, raapzaad-, of koolzaadolie, en zo min mogelijk palmvet. Palmvet is namelijk ook een verzadigd vet en niet zo'n duurzaam product."
Becel proactiv is een heerlijke spread voor op brood. Een 100% vegan halvarine product met de natuurlijke kracht van toegevoegde plantensterolen die actief het cholesterol verlagen.
Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur? Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.
De unieke mix van zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie in Becel is van nature rijk aan Omega 3 en bevat van nature Omega 6 . Dat draagt bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. En daarom is Becel goed voor het hart.
Deze boter zonder palmolie is lekker en gezond! De boter is ook geschikt om mee te bakken, ideaal dus. Doe er een handje vol kruiden bij voor een lekkere kruiden boter, of pers er een paar tenen knoflook door voor knoflookboter.
Margarine bevat meer onverzadigde vetten.Deze onverzadigde vetten vechten juist tegen het slechte cholesterol en helpen ons lichaam met het opruimen hiervan.
Dit keer: roomboter of margarine? Als het aan het Voedingscentrum ligt, smeren we bij voorkeur zachte margarine op ons brood. Boter bevat meer verzadigd vet dan margarine. En verzadigd vet vervangen door onverzadigd vet kan het risico op hart- en vaatziektes verkleinen, zo stellen ze.