Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest. Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest. Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Slijm en hoesten
Bij astma maken de slijmvliezen meer slijm dan normaal. Dit komt doordat uw luchtwegen snel geïrriteerd zijn. Als u hoest, zorgt uw lichaam dat het slijm loskomt. Het hoesten is vooral vervelend, maar wel nodig!
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Soms is corona de oorzaak van hoesten. Laat u testen op corona. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon.
Wanneer moet ik naar de dokter bij hoesten? Meestal hoeft u bij hoest geen contact op te nemen met uw huisarts en gaat het binnen twee à drie weken over. Soms is het wel nodig dat uw hoest verder onderzocht wordt.
Bij iemand met astma zie je, onder de microscoop, aan het slijmvlies van de luchtwegen de volgende symptomen van een chronische ontsteking: het slijmvlies is gezwollen (net als de verstopte neus bij een verkoudheid) en rood; het slijmvlies maakt meer slijm dan normaal waardoor u kunt gaan hoesten.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u astma heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Zonder goede behandeling is de ziekte van invloed op de levensverwachting. Als u wilt weten of uw ademhalingsproblemen door COPD komen, kunt u uw arts vragen een longfunctietest (spirometrie) uit te voeren om de luchtstroom te meten. De arts zal u vragen of u rookt of hebt gerookt, of u gezond eet en voldoende beweegt.
De arts luistert aandachtig naar je longen met een stethoscoop (longauscultatie). Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Bronchitis is een ontsteking in de buisjes in uw longen. U hoest vaak veel en u kunt ook benauwd zijn. Mensen met astma of COPD en mensen die roken hebben vaker bronchitis. Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over.
Pseudokroep: een blaffende hoest (klinkend als een zeehond) kan wijzen op pseudokroep. Dit is een ontsteking in de luchtpijp die voornamelijk voorkomt bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar. Kinkhoest: kinkhoest is een bacteriële infectie die langdurig hoesten veroorzaakt.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Snijd de gember in kleine stukjes, of rasp de gember grof. Doe het de tijm en gember in een theepot, schenk er heet (niet kokend) water bij en laat het voor minimaal 10 min trekken. Schenk het in een glas of pot (gebruik zeefje) en doe de citroen en honing bij. Roer en geniet!
Bij hoesten verhoog je de druk in de borstkas. Dit verbetert de bloedstroom en zo kan een hartstilstand worden voorkomen. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis heeft hoesten geen zin.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Een gezonde luchtweg zorgt normaal voor een spontane verwijdering van deze slijmen. Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig.