Bij een overschrijving naar een bankrekening is het vaak verplicht om de tenaamstelling in te vullen. De tenaamstelling van je bankrekening is gelijk aan de rekeninghouder en de naam die op je betaalpasje staat.
Wat moet ik invullen bij 'tenaamstelling'? Vul uw naam in die bekend is bij uw bank. U vindt deze naam op uw bankpas of bankafschrift.
Degene op wiens naam een bank- of spaarrekening staat. Meestal is het mogelijk om een rekening op naam van twee personen te zetten; in dat geval wordt ook wel gesproken van een en/of-rekening.
In het aanvraagformulier wordt dit ook wel 'Bewijs van tenaamstelling' genoemd. Op het bankafschrift moet het rekeningnummer, de naam van de rekeninghouder en datum zichtbaar zijn. Bij telebankieren is een screenprint met deze gegevens ook toegestaan.
De Naam Check houdt rekening met de privacy van rekeninghouders. De juiste naam bij een IBAN wordt namelijk alleen getoond wanneer de betaler de naam al kent en bijna correct heeft ingevoerd (zoals in het eerdere voorbeeld met 'Jansen' en 'Janse').
Via naamcheck eigenaar rekeningnummer vinden
Als je een foutmelding krijgt biedt de naamcheck soms een correctie of geeft een voorstel welke naam het wel is. Als de naam iets afwijkt van de naam die bij het rekeningnummer bekend is, wordt ter controle de naam die bij de bank bekend is aan jou getoond.
Momenteel is de bank niet verplicht om bij een overschrijving na te gaan of het IBAN-nummer overeenstemt met de naam van de begunstigde die de consumenten op een overschrijving vermeldt. Meer nog: de klant is zelfs niet verplicht de naam van de begunstigde te vermelden opdat de overschrijving kan worden uitgevoerd.
Overschrijving van het kentekenbewijs van een voertuig op naam van de nieuwe eigenaar. Tenaamstelling is nodig bij iedere transactie, waarbij een nieuw of gebruikt motorvoertuig van eigenaar verandert. Dit is mogelijk via de RDW, maar ook vanuit ieder bedrijf dat daartoe door de RDW is bevoegd.
De naam van de begunstigde die je moet invullen bij het overmaken van geld via internetbankieren wordt door banken niet gebruikt voor controle en afhandeling van de betaalopdracht. De naam wordt uitsluitend gebruikt voor administratieve doeleinden.
De IBAN-Naam Check geeft een melding als de naam die je bij een betaling intoetst anders is dan de naam die bij de bank bekend is. Je kunt dan het IBAN (nogmaals) controleren. Dit kan fraude en vergissingen voorkomen.
Je kunt één of meer extra rekeninghouders toevoegen aan je betaalrekening. Dit heet een gezamenlijke rekening. Je hebt 2 mogelijkheden. Alle rekeninghouders mogen alleen samen over het geld beschikken of de rekening opheffen.
Zo kan een crimineel op jouw naam een lening aangaan of een pand huren en voor je het weet heb je de politie of deurwaarder voor je deur staan. Niet alleen ben je dan veel geld kwijt, maar ook je naam wordt zwart gemaakt op internet en in administraties.
Bij een zakelijke rekening is de tenaamstelling de bedrijfsnaam, dat is immer de eigenaar van een zakelijke rekening. Zakelijke rekeningen hebben dus altijd de tenaamstelling van het bedrijf.
NIET WAAR! : Een bedrag van 0,01 euro overmaken voor een IBAN bankverificatie is niet veilig. Je neemt het risico dat je bankrekening wordt geplunderd door de betaling uit te voeren via een phishingwebsite.
Neem contact op met de bank waar je het geld naar hebt overgemaakt om informatie op te halen. Kom je er niet uit? Dan kun je een betalingonderzoek laten doen. Dit brengt wel kosten met zich mee.
Bij een schenking is de begunstigde de ontvanger van de schenking. Bij een uitkering van een verzekering is dat degene die de uitkering ontvangt. En bij een bankoverschrijving vul je een rekeningnummer en een naam in, de naam is van de begunstigde.
Voor je geld overboekt controleert de bank of het IBAN bij het bedrijf of de persoon hoort. Je hoeft voor deze controle niks te installeren, bij veel banken is de checker automatisch actief. Je vult het IBAN rekeningnummer in + de naam, dan gaat de rest vanzelf.
Stort je meer of betaal je in een winkel met meer dan 3.000 euro contant, dan is de bank en is de winkelier verplicht een melding te doen bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties.
Het is mogelijk om via de populaire betaal-app Tikkie IBAN-nummers van andere gebruikers te achterhalen, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het gaat om de nieuwe functie van de app, Tikkie Pay. ABN Amro bevestigt de kwetsbaarheid en heeft Tikkie Pay, tijdelijk offline gehaald.
Om een kenteken van een auto over te schrijven moet je in ieder geval achttien jaar of ouder zijn en in Nederland woonachtig zijn. Als jij zelf de koper van de auto bent, moet je persoonlijk de auto op jouw naam laten zetten. Je kunt niet iemand machtigen om dit voor jou te doen, je moet dit persoonlijk regelen.
Sinds 1 april 2021 kunt u dit controleren in het kentekenregister van de RDW. Motorrijtuigen zoals een auto of aanhangwagen met een tenaamstellingsblokkade, kunt u niet overschrijven op uw naam. Auto's die voor 1 april 2021 in beslag zijn genomen hebben geen vermelding in het kentekenregister van de RDW.
De meldcode bestaat uit 4 cijfers. Het zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer dat is ingeslagen in het frame van de auto. Verder staat de meldcode op de kentekencard en is deze online op te vragen via DigiD. Samen met het kenteken zorgt de meldcode voor een unieke code.
Voor een overschrijving heb je je eigen IBAN nodig en de IBAN van degene aan wie je betaalt. De naam (en optioneel het adres) van degene aan wie je wilt betalen. Jouw handtekening op papier of elektronisch via een kaartlezer of een ander apparaat.