Hoe kan je de geur van mottenballen verwijderen? De geur van mottenballen verdwijnt het snelst door warmte en niet door kou. Hang een winterjas dus niet een dagje buiten om te luchten. In plaats daarvan steek je het kledingstuk een poosje in een warme droogautomaat.
Mottenballen zijn kleine witte balletjes die langzaam verdampen. Mottenballen kunnen behoorlijk penetrant ruiken en zijn vaak giftig.
Naftaleen / Mottenballen
De damp van naftaleen was zowel afstotend als dodelijk voor motten (dodelijk als het naftaleenhoudende mottenmiddel in een luchtdichte plastic zak zat met de motten/textiel). Helaas is de stof zeer giftig als het door mensen wordt ingeademd en gevaarlijk bij langdurig contact met de huid.
Iedereen kent die penetrante geur van mottenballen wel. Het is de geur die je aan oma's kledingkast doet denken of aan je kledingstukken die uit de opslag komen. De vieze geur van mottenballen wordt veroorzaakt door het stofje waar het van gemaakt is: naftaleen, of de modernere variant para-dichloorbenzeen.
Stop het kledingstuk (of de plaid) in een kussensloop of waszak. Doe deze vervolgens in de droogtrommel met een paar druppels lavendelolie. Zet de droogtrommel op een lage temperatuur (bij voorkeur dertig graden) en laat deze een half uurtje draaien. Als het goed is, moet dit de muffige geur doen verdwijnen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Er zitten namelijk kleine gaatjes in deze folie die voor een optimale geurverspreiding zorgen. Zes mottenballen geven gedurende maximaal drie maanden bescherming tegen motten in een kleerkast van gemiddelde grootte. Leg de mottenballen verspreid in de kledingkast en houd de kast droog en zoveel mogelijk gesloten.
Leg mottenballen neer
Mottenballen gebruik je tegen kleermotten. Verspreid de mottenballen in een (niet vochtige) kledingkast. Als het goed is, houden de mottenballen de volwassen motten weg. Vervang de ballen wel eens in de drie maanden als je de klerenmot en haar familie blijvend wilt voorkomen.
Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven.
Zes mottenballen geven maximaal drie maanden bescherming tegen motten in een kledingkast van gemiddelde grootte. Leg de mottenballen verspreid in de kast en houd deze zoveel mogelijk gesloten voor het beste resultaat.
De mottenballen zouden een natuurlijk afschrikmiddel zijn omdat ze naftaline bevatten. Als knaagdieren deze stof inademen of opeten, kunnen de bloedcellen de zuurstof na een tijdje niet langer vervoeren. Misschien werkt dit middeltje voor motten, maar voor muizen en ratten werkt het NIET.
Mottenballen zijn een traditioneel middel om motten (op chemische wijze) mee te bestrijden. Je kunt ze daarnaast ook inzetten om een mottenplaag te voorkomen. Een mottenbal bestaat uit een door folie omhuld balletje. Dit balletje verdampt geleidelijk en geeft daarbij een geur af die voor motten erg onaangenaam is.
Enkele tekenen van een besmetting met kledingmotten zijn: Wormachtige larven die zichtbaar zijn op en in stoffen, de larven zijn vaak crème/ witkleurig met een bruine kop en zo'n 7-9 mm groot. Zijden buisjes/ tunnels/ webben die zichtbaar zijn op wol, inclusief kleding, dekens en vloerkleden.
De Kruidvat Mottenballen voor in de kledingkast beschermen je kleding minimaal 3 maanden tegen motten en mottenlarven. De aanbevolen dosering is 6 tabletten per 1 m3.
Hang 2 tot 5 ceder schijven vrij in de kast zodat ze niet bedekt worden. Voor lades of vakjes zijn 2 blokjes genoeg. Leg deze dan op een stukje papier om uw textiel voor de ceder olie te beschermen.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen. In onverwarmde ruimten zijn dit 2 generaties in een jaar.
Motten zijn dol op ruimtes met een hoge luchtvochtigheid en warme temperatuur. Ze komen je huis vaak binnen als het nog eitjes of larven zijn, tussen bijvoorbeeld tweedehands kleding of opgezette dieren. Hieruit ontstaan al snel nieuwe motten, die direct op zoek gaan naar een partner om eitjes te leggen.
Zeep. Wist je dat motten niet houden van zeep? Je kunt dus blokken zeep (nog in de verpakking) in je kledingkast leggen. Op deze manier blijven motten gegarandeerd weg.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Cederolie en geschaafd cederhout hebben een kenmerkende nootachtige geur. Prettig voor de mens, maar kledingmotten hebben er een verschrikkelijke hekel aan. De geur van cederhout zorgt er dan ook voordat motten jouw kledingkast mijden en hun eitjes ergens anders leggen.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.