Deze bestaat uit de boven- en de onderdruk. Er wordt gesproken van een bovendruk als uw hart samentrekt en bloed in uw lichaam pompt. Als uw hart daarna ontspant en zich weer vult met bloed, spreekt men van een onderdruk. Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst.
Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt je risico méér dan een hoge onderdruk.
Maar is een hoge onderdruk gevaarlijk? Het antwoord is ja. Een hoge onderdruk is zelfs nog gevaarlijker dan een hoge bovendruk. Bij een hoge onderdruk blijft de druk in uw aderen en bloedvaten te hoog, zelfs wanneer uw hart geen bloed pompt en dus ontspant.
Bij mensen ouder dan 40 is de systolische bloeddruk, het hoogste getal, belangrijker dan de diastolische bloeddruk. De systolische waarde is namelijk een betere voorspeller van een beroerte en hartaanval. Slechts een van de twee getallen hoeft maar hoger te zijn dan normaal en er is al sprake van een hoge bloeddruk.
Onderdruk hoger dan 90 mmHg of; Zowel bovendruk hoger dan 140 mmHg als onderdruk hoger dan 90 mmHg.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Grote kans dat je te weinig water drinkt! Je bloedvaten trekken samen bij verdroging, waardoor je hart harder werkt en je bloeddruk stijgt. Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Zo heeft u een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden. Wel hebben oudere mensen er vaker last van dan jonge mensen.
Een normale bloeddruk voor een man is 130 bovendruk (= de druk op de aderen wanneer het hart samentrekt) tegenover 80 onderdruk (= de druk op de aderen wanneer het hart ontspant). De normale bloeddruk voor een vrouw is 120 bovendruk tegenover 75 onderdruk.
De onderdruk in bloeddruk geeft aan hoe hoog de druk op de bloedvaten is op het moment dat het hart ontspant. Dit is het laagste getal. Een gezonde onderdruk hangt ongeveer rond de 80. Bij 90 is er, in combinatie met een hoge bovendruk, sprake van hypertensie.
Conclusie. Een hoge dosis paracetamol voorkomt niet alleen een stijging in de lichaamstemperatuur direct na een beroerte, maar heeft ook een bloeddrukverlagend effect.
Normale bloeddruk bij ouderen
Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog. Bij gezondheidsklachten kun je het beste met de huisarts overleggen wat voor jou gezonde bloeddrukwaarden zijn.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
De bloeddruk varieert immers gedurende de dag. 's Morgens vroeg en 's avonds is de bloeddruk vaak iets lager dan 's middags, maar bij het opstaan kan de bloeddruk snel stijgen. Spannen we ons in, dan stijgt de bloeddruk en bij rust daalt hij weer.
U meet 2 keer per dag thuis de bloeddruk: 's ochtends en 's avonds. Zorg dat u vanaf een half uur voor de meting: rustig aan doet (geen grote inspanning zoals sporten, hard werken, koud douchen), niet rookt en.
Praat niet tijdens de meting. Het dalen mag niet onderbroken worden door bijvoorbeeld opnieuw op te pompen. Door stuwing krijgt u dan te hoge waarden. Tussen twee metingen in moet de luchtkamer helemaal leeg zijn, zodat de tweede meting begint vanaf de nulstand.
Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Veel kalium zit in banaan, krenten en rozijnen. In een appel zit niet zo veel kalium. Maar appels zijn de meest gegeten fruitsoort in Nederland.
Symptomen hoge bloeddruk
Hoewel je een hoge bloeddruk niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden: hoofdpijn. vermoeidheid.
Wie zich langere tijd somber, gestrest of angstig voelt, heeft langdurig stresshormonen in het bloed. Die hormonen hebben meerdere effecten. De bloeddruk en hartslag stijgen, en de afweer verslechtert, waardoor bijvoorbeeld de ontwikkeling van slagaderverkalking sneller gaat.
Hoe hartslag en bloeddruk invloed hebben op elkaar
Doordat je hart het bloed door je lichaam pompt, ontstaat er bloeddruk, oftewel druk op je bloedvaten. Als je bloedvaten heel nauw zijn, zal je hart harder zijn best moeten doen en ontstaat er een hogere bloeddruk.
Stress en je hart
Stress zorgt ervoor dat je hart sneller klopt, je bloeddruk stijgt en er meer bloed naar je spieren gaat. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Het helpt je juist om alert te zijn en om tijdelijk beter te presteren.
Bloeddruk is de kracht waarmee het hart het bloed de vaten in pompt en de druk die daardoor wordt uitgeoefend op de wanden van de bloedvaten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Het meten van de bloeddruk geeft een indicatie van het risico op hart- en vaatziekten.