Bel 0800-5151.Of doe uw melding online.
Een klacht over bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden of arbeidsuitbuiting kunt u via de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie indienen. Ook als u een klacht heeft over het optreden van de Inspectie, kunt u op de website een digitaal contactformulier invullen.
U bent verplicht een arbeidsongeval te melden wanneer er sprake is van een dodelijke afloop, een ziekenhuisopname, of blijvend letsel. Ook wanneer dit pas later blijkt. U meldt niet alleen voor uw eigen medewerkers, maar voor iedereen die onder uw gezag werkt. Dus ook bijvoorbeeld uitzendkrachten.
Als u een individuele klacht wilt indienen of specifieke informatie over een dossier wilt opvragen, moet u contact opnemen met de bevoegde externe directie of regionale afdeling van de plaats waar de werkgever zijn activiteiten uitoefent.
Arbobeleid gaat onder meer om: werkplek en apparatuur. lichamelijke en psychische belasting. werken met gevaarlijke stoffen, straling en besmetting.
Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25˚C. Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25˚C. Mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23˚C zijn.
Om een proces-verbaal te kunnen maken, hebben ze je persoonsgegevens nodig. Dat betekent: je naam, je geboortedatum, je adres … Een aangifte is dus niet anoniem. Enkel wanneer je vreest dat je familie of jijzelf niet meer veilig zouden zijn na je aangifte, kan daarop een uitzondering worden gemaakt.
Zij controleren onder meer de regelgeving rond arbeidsduur, deeltijdse arbeid, loonbescherming, feestdagen, uitzendarbeid, buitenlandse werkkrachten, Dimona-aangiftes, sociale verkiezingen,… Het Toezicht op de Sociale Wetten heeft een informerende, adviserende, verzoenende en controlerende functie.
Rol van de overheid
De verschillende diensten van de arbeidsinspectie hebben gecoördineerde controles opgezet. Meer informatie over de administratieve boetes bij inbreuk op de sociale wetgeving vindt u op de site van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers en werknemers zich houden aan de wet- en regelgeving rond arbeidsomstandigheden, arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en sociale zekerheid. De dienst geeft hierover voorlichting aan ondernemers en ziet erop toe dat zij de relevante wetten en besluiten naleven.
blijvend letsel (amputatie, gedeeltelijke blindheid, chronische lichamelijke of psychische klachten) oploopt; in een ziekenhuis (dagopname daaronder begrepen) wordt opgenomen anders dan voor een poliklinische behandeling.
Er is sprake van pesten indien één of meerdere collega's of leidinggevenden herhaaldelijk intimiderend, kleinerend of ander ongewenst gedrag vertonen tegenover u. Belangrijk is hierbij dat het gedrag zich herhaald in de tijd. Een eenmalige gedraging kan niet gezien worden als pesten.
We spreken van een arbeidsconflict wanneer het echt invloed gaat hebben op het werk. Denk hierbij aan een moeizame relatie met de leidinggevende, of veelvoudig ziek zijn. Bij een arbeidsconflict gaat het er dus om dat de meningsverschillen zo strak tegenover elkaar staan, dat het van kwaad tot erger gaat.
Stel het conflict eens aan de orde. Kies daarvoor een rustig moment, maak duidelijk wat het effect van de situatie op jou is en laat je tijdens het gesprek niet meeslepen door je emoties. Stel ook al te hooggespannen verwachtingen van je leidinggevende bij. Hoe ouder je bent, hoe makkelijker dat vaak is.
Als je geen uitkering ontvangt kan je een boete krijgen van €80 tot €800. Er zijn echter drie uitzonderingen je krijgt deze boete niet als: Je zelf klacht neerlegt bij de inspectie tegen de werkgever voor er een controle plaats vindt.
Melden. U kunt alle vormen van sociale fraude melden via het centrale Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie ((opent in nieuw venster)) van de SIOD. Dankzij dat centrale meldpunt moeten burgers en ondernemingen niet zelf op zoek gaan naar de dienst die bevoegd is voor hun melding.
Iedereen die in contact komt met de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening kan een klacht indienen.
Als je klacht indient, zal de politie je verhoren. Je klacht wordt genoteerd in een proces-verbaal (PV). Een PV is een document waarin de politie alle nuttige informatie over de gebeurtenis beschrijft.
Bijvoorbeeld: een melding van een technisch defect in je woning, een melding van burenhinder, een melding van domiciliefraude, ... Een klacht is waarbij een ontevreden huurder/kandidaat bij SWaL klaagt over een handeling of prestatie die SWaL (al dan niet) verricht heeft.
' is de meldlijn waar u anoniem informatie kunt geven over ernstige misdaad. Anoniem misdaad melden doet u bij: M. Meld misdaad anoniem (telefoon 0800 - 7000)
Als de temperatuur teveel oploopt en gezondheidsschade dreigt, moet de werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Als die geen voldoende verkoeling bieden, moet de arbeidsduur worden verkort of moet het werk worden afgewisseld tussen warmere en koelere ruimtes.
Maar om werknemers een beetje tegemoet te komen, wordt soms een koudetoeslag afgesproken. Dat is een toeslag bovenop je loon. Werk je standaard in een koude omgeving? Kijk dan in jouw cao of er ook een koudetoeslag voor jou geldt.
Warmte. Als het te warm wordt op het werk, hebben werknemers recht op een aantal beschermende maatregelen. Arbeiders die in kleinere ondernemingen werken, zijn niet steeds op de hoogte van dit recht. De temperatuur moet gemeten worden met een zogenaamde “vochtige globethermometer”.