Hoe teel ik witlof?

Witlof kweken: Zaaien van witlof
In april kun je witlof ook al in de volle grond zaaien, maar dan op een beschutte plek. De buitentemperatuur moet dan wel minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinen.nl

Hoe teelt men witlof?

Zaai ongeveer half mei rechtstreeks in de volle grond. Het is de bedoeling een dikke wortel te kweken die zo weinig mogelijk in zijn ontwikkeling gestoord wordt door concurrerende planten. Valt later de opkweek van het witloof mee, en wil je volgend jaar weer witloof zaaien, doe dat dan zeker niet op dezelfde plek.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op landelijkegilden.be

Hoe lang duurt het om witlof te kweken?

Witlofwortels kweken

 Niet telen na groente van dezelfde (wortel)groep.  Zaaien in de volle grond in mei. Houdt het zaad vochtig maar niet te nat. Ontkiemen duurt één tot drie weken, afhankelijk van de temperatuur.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op detuinschuur.be

Kan je Witlofwortel eten?

Witlofwortels zijn een bijproduct van de witllofteelt. De witlofstronk wordt van de wortel afgesneden en wordt gebruikt voor menselijke consumptie. De overbleven wortel is dan goed geschikt als veevoer voor bijvoorbeeld rundvee, schapen en paarden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voervergelijk.nl

Hoe kan je Witloofwortels bewaren?

In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Witlof kweken - Een groener thuis! #72

24 gerelateerde vragen gevonden

Is witlof gezond voor je?

Witlof is lekker en gezond!

Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vitalof.com

Kun je rauw witloof invriezen?

Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Hoe lang kan je Witloofwortels bewaren?

Je kunt wortels die al zijn geoogst maar die je nog niet wilt intafelen nog wel ongeveer 6 weken bewaren (op een droge plaats waar het niet warmer wordt dan ongeveer 6 graden). Maak de grond goed los en graaf dan een kuil van ongeveer 30 tot 35 centimeter diep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op mooiemoestuin.nl

Waarom gaat witlof dood als het in het donker blijft staan?

Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op plusonline.nl

Hoe eet je cichorei?

De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op denoudekastanje.be

Heeft witloof veel water nodig?

Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed. Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moestuinweetjes.com

Welke groenten kun je opnieuw laten groeien?

Deze groenten kun je opnieuw kweken:
  • Bosui. Als iets NIET kan mislukken, is het wel het het opnieuw laten groeien van bosui. ...
  • Bleekselderij. De leukste om opnieuw te kweken, vinden wij bleekselderij. ...
  • Paksoi. ...
  • Prei. ...
  • Gember.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livingthegreenlife.com

Hoe lang groeit witloof?

Afhankelijk van de temperatuur kan de witlof meestal na 4 tot 5 weken geoogst worden. Koude trek met dekgrond, in de volle grond: de wortels worden in oktober of november ingekuild in de volle grond. De wortels worden bedekt met een laag dekgrond en in het voorjaar zullen de kropjes vanzelf uitlopen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moestuincursus.nl

Is witlof hetzelfde als andijvie?

Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veggipedia.nl

Wat is Intafelen?

De term intafelen slaat op het in de grond (of in een emmer) stoppen van de wortels. Wij plaatsen het witloof altijd in de serre omdat het daar in de winter voldoende warm is. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op famiflora.be

Wat zijn witlofpennen?

De teelt van witlof gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden lange wortels gevormd met veel groen blad. De wortels (pennen) worden gerooid en het blad wordt ervan afgesneden. De tweede fase is het trekken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op moestuinleyduin.nl

Heeft witlof licht nodig?

Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie. Wist je dat: De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, wit loof. Witlof groeit onder de grond waar geen zonlicht bij kom, vandaar dat de witlof een witte kleur heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuinen.nl

Hoe houd je witloof wit?

Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Wat is het seizoen voor witlof?

Van augustus t/m mei is de witlof vooral afkomstig uit België en Frankrijk. Van februari t/m augustus is de witlof uit Nederland verkrijgbaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op deverseverleiding.nl

Hoe moet je witlof snijden?

Hoe moet je witlof schoonmaken?
  1. Was het stronkje met de punt naar beneden.
  2. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn.
  3. Snij het onderste deel van de stronk af.
  4. Leg de witlof op een snijplank en halveer hem in de lengte.
  5. Snij nu met een scherp mesje het kegelvormige hart eruit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gobento.nl

Kun je witlof met ham en kaas invriezen?

Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.een.be

Kan je Lof een dag van te voren koken?

Witlof dag van tevoren koken

Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jumbo.com

Hoe krijg je de bittere smaak weg bij witlof?

Maak het witloof wat minder bitter

Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkervanbijons.be

Kun je witlof van te voren snijden?

Witlof verkleurd namelijk, wordt snel bruin en de smaak neemt af en de vitamine ook. Nadat je witlof hebt voorgesneden kun je wat citroensap over de witlof doen, zodat deze niet verkleurd. Wel weer afspoelen als je de witlof gaat koken. Wanneer je de witlof rauw gaat eten kun je dat het best kort voor het eten snijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bonenenbiet.nl

Hoe lang kan je witlof bewaren in de koelkast?

In de koelkast kan Witlof 7 tot 10 dagen bewaard worden. Het liefst in een open papieren zak. In de diepvries kan Witlof, mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden. Gekookte Witlof of rauwe Witlofsalade kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stuttgart-isst.com

Populaire vragen

  Vorige artikel
Welke drank in Wespenval?
Volgende artikel  
Is Praag een studentenstad?