Zaai ongeveer half mei rechtstreeks in de volle grond. Het is de bedoeling een dikke wortel te kweken die zo weinig mogelijk in zijn ontwikkeling gestoord wordt door concurrerende planten. Valt later de opkweek van het witloof mee, en wil je volgend jaar weer witloof zaaien, doe dat dan zeker niet op dezelfde plek.
Witlofwortels kweken
Niet telen na groente van dezelfde (wortel)groep. Zaaien in de volle grond in mei. Houdt het zaad vochtig maar niet te nat. Ontkiemen duurt één tot drie weken, afhankelijk van de temperatuur.
Witlofwortels zijn een bijproduct van de witllofteelt. De witlofstronk wordt van de wortel afgesneden en wordt gebruikt voor menselijke consumptie. De overbleven wortel is dan goed geschikt als veevoer voor bijvoorbeeld rundvee, schapen en paarden.
In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren. Rauwe witlof kun je ook invriezen. Blancheer (= kort verhitten) de groente 2-5 minuten kort voor invriezen. Je kunt de groente dan tot 1 jaar in de diepvries bewaren.
Je kunt wortels die al zijn geoogst maar die je nog niet wilt intafelen nog wel ongeveer 6 weken bewaren (op een droge plaats waar het niet warmer wordt dan ongeveer 6 graden). Maak de grond goed los en graaf dan een kuil van ongeveer 30 tot 35 centimeter diep.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
De jonge bladeren kunnen rauw of gestoofd gegeten worden. Om de smaak van de bladeren wat te verzachten wordt cichorei wel eens gebleekt, in de culinaire wereld spreekt men dan over molsla. Dit gebleekte blad is net als witlof te eten. Ook de bloemen zijn eetbaar en een mooie toevoeging aan salades.
Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed. Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.
Afhankelijk van de temperatuur kan de witlof meestal na 4 tot 5 weken geoogst worden. Koude trek met dekgrond, in de volle grond: de wortels worden in oktober of november ingekuild in de volle grond. De wortels worden bedekt met een laag dekgrond en in het voorjaar zullen de kropjes vanzelf uitlopen.
Witlof is familie van andijvie. Witlof wordt in het donker geteeld. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd.
De term intafelen slaat op het in de grond (of in een emmer) stoppen van de wortels. Wij plaatsen het witloof altijd in de serre omdat het daar in de winter voldoende warm is. Hoe hoger de temperaturen, hoe sneller je het witloof kan oogsten. Bij 18°C heb je bijvoorbeeld al 3 weken na het intafelen witloof.
De teelt van witlof gebeurt in twee fasen. In de eerste fase worden lange wortels gevormd met veel groen blad. De wortels (pennen) worden gerooid en het blad wordt ervan afgesneden. De tweede fase is het trekken.
Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie. Wist je dat: De naam van witlof komt van de witte bladeren van de plant, wit loof. Witlof groeit onder de grond waar geen zonlicht bij kom, vandaar dat de witlof een witte kleur heeft.
Dat komt doordat gesneden witloof snel oxideert, net als bijvoorbeeld een appel. Om dit te voorkomen, kun je het gesneden witloof best zo snel mogelijk mengen met wat versgeperst citroensap, limoensap of sinaasappelsap. Het zuur uit deze vruchten zorgt ervoor dat het witloof niet verkleurt.
Van augustus t/m mei is de witlof vooral afkomstig uit België en Frankrijk. Van februari t/m augustus is de witlof uit Nederland verkrijgbaar.
Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen. De complete schotel witloofrolletjes met saus kan je best garen in de oven, laten afkoelen en nadien invriezen. Zorg ervoor dat je bereiding zorgvuldig en luchtdicht verpakt is.
Witlof dag van tevoren koken
Dan kun je de groente al een dag van tevoren koken. Laat de stronkjes witlof goed uitlekken en wanneer ze zijn afgekoeld, zet je ze in de koelkast. Zo kun je ze de volgende dag direct verwerken in een lekker gerecht.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Witlof verkleurd namelijk, wordt snel bruin en de smaak neemt af en de vitamine ook. Nadat je witlof hebt voorgesneden kun je wat citroensap over de witlof doen, zodat deze niet verkleurd. Wel weer afspoelen als je de witlof gaat koken. Wanneer je de witlof rauw gaat eten kun je dat het best kort voor het eten snijden.
In de koelkast kan Witlof 7 tot 10 dagen bewaard worden. Het liefst in een open papieren zak. In de diepvries kan Witlof, mits vooraf kort geblancheerd, tot 1 jaar bewaard worden. Gekookte Witlof of rauwe Witlofsalade kan 1 tot 2 dagen, in een goed afgesloten bakje, in de koelkast bewaard worden.