Porto is na Lissabon de grootste stad van Portugal en daarnaast is het ook nog eens een studentenstad. Daardoor kan je rekenen op een bruisend nachtleven met vele clubs, bars en cafe's.
Met meer dan 86.000 studenten – dat is bijna een kwart van alle Belgische studenten – is Brussel de grootste studentenstad van het land. Er zijn maar liefst 51 universiteiten en hogescholen. Maar bovenal is Brussel een echte wereldstad.
Met 100.000 is Amsterdam de grootste studentenstad.
Gent is met maar liefst 70.000 studenten de grootste studentenstad van Vlaanderen. Jongeren komen van over de hele wereld om te studeren in de Arteveldestad. Veel studierichtingen, een bruisend uitgaansleven en honderden leuke shop- en eetadresjes.
België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Scandinavische landen vragen geen collegegeld of in elk geval minder dan de ongeveer 1.800 euro die een student in Nederland betaalt.
De goedkoopste landen om te studeren bleken Mexico (1), India (2) en Guatemala (3) te zijn. Singapore, Zwitserland en Noorwegen kun je beter vermijden met een klein budget. Denk jij je buitenlandse studie goedkoop te houden door dichtbij huis te blijven?
Porto is een mooie, rauwe stad. Toeristisch, maar veel minder dan Lissabon. Prachtige smalle steegjes, stijle trappen, tegels die schots en scheef liggen, rode daken en vooral de kleurrijke muren en tegels geven een sprookjesachtige sfeer.
Lissabon en Porto zijn sterke kanshebbers
Ook hebben ze allebei een levendige jeugdcultuur en lage kosten van levensonderhoud in het algemeen, waardoor deze Portugese bestemmingen tot de beste studentensteden behoren.
Valencia is een van de meest populaire studentensteden in Spanje en zal je zeker niet teleurstellen met haar vele lesmogelijkheden en haar levendige sfeer.
Geld besparen als student
De goedkoopste studentenstad is dus Tilburg. Hier zijn de kamers het goedkoopst en betaal je voor een drankje relatief weinig. Amsterdam is het populairst maar daarmee ook de duurste studentenstad.
Naast de grote Universiteit Leiden en de internationale Webster University zijn er ook genoeg HBO opleidingen. Leiden staat bekend als een echte studentenstad en heeft dan ook veel te bieden voor studenten. Alleen al de introductieweek EL CID is een begrip in Leiden en omgeving.
Wanneer je een opleiding hebt afgerond en aan een tweede opleiding start, betaal je in veel gevallen het instellingscollegegeld. Het gaat dan om een tweede bacheloropleiding, een tweede masteropleiding of een tweede associate degree. Hierin wordt geen onderscheid gemaakt in hbo- en wo-opleidingen.
Nederland behoort tot de vijftien landen die voltijdstudenten vragen om een substantiële bijdrage. Samen met Letland is Nederland gemiddeld de duurste binnen deze categorie. Er zijn elf landen waar studeren gratis is of minder dan honderd euro per jaar kost. Daaronder vallen Duitsland, Slovenië, Griekenland en Polen.
Brevet de Technicien Supérieur (BTS)
Vergelijkbaar met: 2 jaar hbo (NLQF 5/EQF 5). Duur van de opleiding: 2 jaar. Soort onderwijs: hoger beroepsonderwijs. Functie van het diploma: bedoeld als einddiploma, maar biedt ook toelating tot vervolgopleidingen in het hoger onderwijs.
High School via Travel Active
Wanneer jij een periode wilt studeren aan een middelbare school in het buitenland heb jij juist de goede leeftijd. De leeftijd voor High School studenten ligt namelijk tussen de 15 en 18 jaar.
Eén van de grote bezwaren tegen gratis studeren is dat mensen dan langer over hun studie doen. Dat is niet geheel ongegrond. Demissionair premier Mark Rutte (één van de mensen achter het leenstelsel) deed in de jaren tachtig en negentig bijvoorbeeld acht jaar over zijn studie geschiedenis aan de Universiteit Leiden.
De hoogte van het collegegeld varieert sterk per land. Studenten zijn het goedkoopst uit in Scandinavië, waar studenten gemiddeld €150 collegegeld betalen per jaar. Ter vergelijking: de kosten voor een studie in de Verenigde Staten lopen al gauw op tot ongeveer €21.000.
Leuven staat bekend als dé studentenstad van België, en niet voor niets. De universiteit bestaat in 2025 600 jaar en vandaag de dag studeren hier zo'n 50.000 studenten. Dat is de helft van het totale inwoneraantal! Leuven is dan ook een zeer levendige stad die naast gezelligheid ook eeuwenoude historie te bieden heeft.
Domicilie: ja of nee? Studenten mogen zich enkel domiciliëren op kot wanneer ze financieel onafhankelijk zijn en niet meer behoren tot een gezin in een andere gemeente. Als ze dat doen, vallen ze onder de woninghuurwet.
Studeren in Gent, de wijste stad
Gent heeft een rijke geschiedenis en een internationale uitstraling. Wandel door de Gentse binnenstad en je begrijpt meteen waarom. Met een compact historisch centrum gelegen aan de samenvloeiing van de Leie en de Schelde is de kuip van Gent een reis door de tijd.