De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea. Arrowroot is ook de naam van het zetmeel uit de wortelstokken.
Patentbloem – Net als arrowroot wordt meel veel gebruikt als verdikkings- en bindmiddel. Echter is patentbloem minder voedzaam en daardoor ongezonder. Tapiocazetmeel – Deze vervanger dient vaak als gezonde alternatief voor arrowroot. Tapiocazetmeel is namelijk net als arrowroot glutenvrij en heeft dezelfde functies.
De bindkracht is te vergelijken met reguliere maïzena, maar het grote verschil is dat arrowroot helder bindt. Daarnaast is arrowroot bij een lagere temperatuur effectiever dan maïzena. Arrowrootpoeder is neutraal van smaak en neemt, in tegenstelling tot maïzena, niets weg van de natuurlijke smaken in je gerecht.
Agaranta is een zuiver, 100% plantaardig geleermiddel. Dit geleerpoeder bestaat uit agar-agar, gecombineerd met arrowroot. Arrowroot is hoogwaardig zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant Pijlwortel. Arrowroot heeft dezelfde bindkracht als maïzena of aardappelzetmeel.
U kunt natuurlijk biologisch arrowroot poeder kopen bij Vehgroshop. In onze webshop kunt u biologisch arrowroot poeder bestellen in verpakkingen van klein naar groot. Meldt u aan bij onze nieuwsbrief en mis geen enkele biologisch arrowroot poeder aanbieding meer.
Arrowroot bereiden & bewaren
Arrowroot is een droog product. Dit product kun je jaren bewaren, mits koel en droog bewaard.
Enkele vuistregels: 1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof. 1,5 theelepel arrowroot vervangt 1 eetlepel bloem. 2 theelepels arrowroot vervangen 1 eetlepel maïzena.
Arrowroot is een prima stand-in voor tapiocameel wanneer het gebruikt wordt als verdikkingsmiddel of als onderdeel van een bakmix waarin ook andere soorten zetmeel en meelsoorten verwerkt zijn. Het geeft echter niet dezelfde kauwerige consistentie als tapioca wanneer het als zelfstandig meel gebruikt wordt.
Crème fraîche
Een te dunne saus kun je ook op het eind met crème fraîche binden. Gebruik geen zure room, want deze bevat te weinig vet en kan makkelijk schiften als je hem aan een hete vloeistof toevoegt. Haal een soeplepel soep of saus uit de pan en meng hem in een kom met de crème fraîche tot een gladde saus.
Gezondheidsvoordelen. Zeker in vergelijking met maizena heeft arrowroot veel gezondheidsvoordelen. Er zit kalium in, ijzer en de nodige B-vitamines. Bovendien is het goed verteerbaar en hebben diverse onderzoeken aangetoond dat het je immuunsysteem kan versterken.
Maizena als bindmiddel
De bekendste manier om Maizena (de merknaam voor maiszetmeel, vandaar de hoofdletter!)te gebruiken, is als bindmiddel.
Het is rijk aan kalium, ijzer en bevat diverse B-vitaminen. Ook heeft een studie uit 2012 aangetoond, dat arrowroot ons immuunsysteem kan versterken. Biologische arrowroot is de beste keuze:.. deze soorten hebben alleen de hoognodige bewerkingen ondergaan.
Explanation: maïszetmeel (cornstarch) is wat wij maïzena noemen, corn flour = maïsmeel, je kunt het gebruiken om brood te bakken. starch wordt gebruikt om te binden.
Pijlwortel poeder is gemaakt van de wortel van de pijlwortelplant die in regenwouden groeit. Pijlwortel poeder kan gebruikt worden als bindmiddel voor bak gerechten, soepen, sauzen en toetjes en is neutraal van smaak.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.
Maismeel wordt gemaakt door de hele maiskorrel te vermalen. Maiszetmeel (ook wel bekend als maizena) wordt gemaakt van alleen het zetmeel uit de maiskorrel. Maiszetmeel bevat daardoor geen eiwitten(extra informatie) Een eiwit is een voedingsstof, net zoals koolhydraten en vet.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Wil je liever een wat dikkere jus? Dan kun je ervoor kiezen om wat bloem of maizena toe te voegen. Zorg er wel voor dat je dit eerst aanmaakt met wat water en voeg het daarna pas toe aan de pan. Je kunt zo zelf experimenteren met de dikte van de jus.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Tapiocameel (ookwel tapiocazetmeel) is fijngemalen zetmeel van de wortel van de cassave. Tapioca betreft dus pure zetmeel van de cassavewortel, niet het meel van de gehele wortel. Het kan als bindmiddel gebruikt worden, en je ziet tegenwoordig ook steeds meer recepten waarin het word verwerkt.
Tapioca of cassavemeel is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel). Voor gebruik in de keuken is het verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk, in kleine harde witte korrels of 'parels'. Deze dienen voor gebruik gedrenkt te worden.
Aardappelzetmeel en maiszetmeel hebben een vergelijkbare werking als bindmiddel en ze smaken neutraal. Aardappelzetmeel zal een meer heldere binding geven dan maiszetmeel. Met die laatste wordt de gebonden bereiding eerder ondoorzichtig. Dus de keuze is afhankelijk van de wensen van de kok.
Maizena is niets meer dan het bekende maïszetmeel. Het wordt verkregen uit meeldraden van witte maïs. Het verschilt dus voornamelijk van meel doordat het niet wordt geproduceerd door graan te malen. Maïszetmeel is geschikt voor de bereiding van alle gerechten waarvoor we traditioneel meel gebruiken.
Maïzena is maiszetmeel dat in de keuken voornamelijk gebruikt wordt als bindmiddel. Het zetmeel zet in combinatie met water uit en bindt als het wordt verwarmd. Het maakt eenvoudig van een dunne saus een dikkere, gebonden saus.
Arrowroot is een Japans bindmiddel dat wordt gemaakt van de pijlwortelplant. Het poeder bindt soepen, sauzen en (warme) desserts, is transparant en neutraal van smaak. Ook ideaal om eieren in zoete baksels te vervangen. Arrowroot is zowel veganistisch als glutenvrij!