Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Lavendel combineren met andere planten
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn.
Denk dan aan combinaties met Zonnehoed, Vrouwenmantel, Tuingeraniums, siergrassen of Hortensia struiken. Of maak een laag haagje van Japanse hulst Ilex rond uw Lavendel plantvakken.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
De beste periode om je lavendel aan te planten is in het voorjaar. Na het planten in deze periode heeft lavendel nog voldoende tijd om goed te wortelen en staan ze er in de zomermaanden tip top bij.
De plantafstand van lavendel hangt af van de grootte van de soort lavendel. Een dwergsoort zoals de 'Hidcote' plant je best 35 cm van elkaar.Grotere soorten zoals 'Munstead' plant je wat verder van elkaar, op een afstand van 40-45 cm. Plant je lavendel in pot, zorg dan voor goede afwatering.
Warme kleuren (rood, geel en oranje) maken een tuin kleiner, koele kleuren geven de suggestie van afstand en doen je tuin opener lijken. Heb je een kleine of brede tuin, zet dan donkere, koele kleuren als donkerpaars, donkerblauw en donkergroen achterin, daarmee creëer je diepte en lijkt je tuin groter.
Kies ook voor ondersteunende planten, zoals bodembedekkers en groenblijvende heesters zonder bloei. Zorgt tevens voor variatie in bladvormen en bladstructuren. Dat maakt de border spannender. Werk met grote bladplanten, die zorgen voor rust.
De combinatie van hortensia met lavendel, omrand met een groenblijvende haag, vormt een klassieke border die nog altijd graag wordt toegepast. Vaak in voortuinen of tuinen met een formele uitstraling.
Wanneer je lavendel in jouw tuin of woonkamer hebt staan, zorgt dit voor meer rust en kalmte. Zo kan deze heerlijk geurende plant zorgen voor de juiste ontspanning na een zware werkdag of je stress verminderen. Deze paarse topper heeft ook nog eens een goede invloed op je nachtrust.
Lavendel is niet alleen mooi en geurig, maar ook gemakkelijk te onderhouden.De plant gedijt goed in de meeste grondsoorten en heeft weinig water nodig om te overleven. Hierdoor is lavendel een uitstekende keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar een onderhoudsarme plant met een grote impact.
Als ze goed gesnoeid worden, kunnen winterharde soorten ongeveer 15 jaar oud worden (in sommige gevallen zelfs 20 jaar). Je snoeit lavendel na de bloei, dat is zo rond augustus of september. Kies een moment waarop de bloemen nog geen zaad zetten. Dat betekent dat je af en toe nog een mooie bloem afknipt.
Lavandula angustifolia 'Munstead' is de sterkste variant van de lavendels. Het is een aanrader met zijn sterke geur en mooie blauwe bloemen.
Voor de kleinste maat lavendel adviseren we 6 tot 9 stuks per vierkante meter. Voor de grotere maat adviseren we 4 tot 7 stuks per vierkante meter. Hoeveel lavendel planten heb ik er nodig per strekkende meter? Wij raden aan 6 stuks per strekkende meter voor de kleinere maat en 4 stuks voor de grotere maat.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Naast een aangepaste bemesting is ook een goede bekalking van belang. Lavendel vraagt flink wat kalk voor een goede opname van de voedingselementen uit de toegediende meststoffen.
Hier rekent men met 30 tot 50 centimeter afstand tussen de enkele planten. De plantdiepte is afhankelijk van de mate van verhouting. Lavendelplanten uit de handel worden zo diep geplant, dat de wortelkluit evenredig is met het grondoppervlak. Dieper kunnen sterk verhoute lavendelplanten worden gezet.
De basis voor elke tuinplant is een goede potgrond.Dit geldt zeker voor lavendel.
Lavendel is een mediterrane heester die zonder snoei gemakkelijk 'verhout' aan de onderkant. Dat betekent dat de takken uitdrogen na de bloei en er geen nieuw groen meer aan kan groeien. De plant gaat op deze takken dus niet meer uitlopen, hij valt een beetje uiteen en wordt in zijn basis minder mooi.
De lavendel in een lichte en goed doorlatende grond zetten, zorgt voor een uitstekende basis voor de plant. Om optimaal van je lavendel te genieten is er nog meer nodig. Lavendel houdt dus niet van natte voeten, maar dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft.