Vaak kun je tijdens deze echo een 3D versie van je kindje zien. Zo krijg je al een veel beter beeld hoe het gezichtje van je kindje eruit ziet. Ook kunnen er video's gemaakt worden van deze pretecho. Pretecho's worden niet vergoed door de verzekeraars en zijn dus voor eigen rekening.
Met de 10-weken echo zie je veel meer dan met acht weken. Maar ook dan kan je vaak al het hoofdje, de beetjes en armpjes onderscheiden. Daarnaast zie je het hartje knoppen, wat een heel speciaal moment is. Het kan ook zijn dat het hartje niet klopt en dat je een vroege miskraam hebt gehad.
In week 10 groeit de foetus wel een millimeter per dag en ook qua ontwikkeling gaat het erg hard. De staart die je baby op een kikkervisje deed lijken is nu verdwenen, en het hartje klopt steeds sterker en regelmatiger. Wel met zo'n 150 hartslagen per minuut!
Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
Bij een echoscopie wordt de baby in de buik zichtbaar met hulp van geluidsgolven. Er zijn twee manieren om een echo te maken: via de buikwand (uitwendig) en via de vagina (inwendig). In het begin van de zwangerschap (tot 10 weken) wordt vaak de voorkeur gegeven aan de inwendige echo.
Vanaf 6,5 weken zwangerschap is goed te zien of het hartje klopt. Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Zelf naar het hartje luisteren baby
De verloskundige kan vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap het hartje laten horen, dit komt omdat zij met een apparaatje (de doptone) werkt wat de geluiden versterkt. Voordat je zelf met een toeter of met een wc rol het hartje kunt horen ben je al heel wat weken verder.
Je zit nu in de 10e week van je zwangerschap en je baby groeit in rap tempo en is nu ongeveer 2 centimeter lang en circa 5 gram, vergelijkbaar met een kers. De eerste mijlpaal heb je bereikt: je kindje is helemaal compleet.
12 weken zwanger (3 maanden)
Tijdens de 20-weken echo wordt er gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen van het kindje, maar ook het geslacht is dan zichtbaar. Tijdens deze echo kun je zien of het een jongetje of een meisje is.
Miskraam 10 weken kans
De kans op een miskraam in week 10 van je zwangerschap is 7,5 a 8%. Na week 12 wordt de kans steeds kleiner en in week 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar 5 tot 8%.
10 weken zwanger
Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Je lichaam houd misschien wat vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel. Veel stellen kiezen ervoor rond deze periode de zwangerschap aan te kondigen.
Groei buik bij 10 weken zwanger
Je baarmoeder wordt nu snel groter en je bent mogelijk al wat aangekomen. Ook houdt je lichaam extra vocht vast en kan je last hebben van een opgeblazen gevoel. Doordat je darmen nu langzamer werken, kan je last krijgen van obstipatie, winderigheid en andere buikklachten.
Het gehele onderzoek duurt 10-15 minuten. Deze echo wordt éénmalig vergoed door je zorgverzekeraar.
Rond de 10-12 weken krijg je een echo om te bepalen hoe lang je zwanger bent. Dit is een termijnecho. Op basis van deze echo wordt de bevallingsdatum bepaald. Deze datum staat ook op je zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen.
Als je 11 weken zwanger bent beginnen ook de vingernageltjes te groeien en krijgen de uitwendige geslachtsorganen steeds meer vorm. Rond week 14 valt vast te stellen of je een jongen of een meisje verwacht!
U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.
Drie maanden zwanger: veranderingen van binnen en buiten
Veranderingen in je lichaam: Het kan zijn dat je deze maand een klein buikje begint te krijgen en dat je borsten wat groter worden, al verschilt het per vrouw wanneer dit wat meer zichtbaar wordt.
Menstruatieachtige krampen vaak een goed teken
De banden van je baarmoeder worden immers opgerekt, je hebt groeipijn. En die groei is juist goed. Later in de zwangerschap kun je last krijgen van pijn aan de zijkant van de buik. Deze pijn wordt veroorzaakt door de lange banden.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
10 weken zwanger: steken in onderbuik
Bandenpijn is een stekende pijn die kan uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen. Je kunt het met name voelen als je plotselinge of intensieve bewegingen maakt zoals: opstaan, niezen, bukken of als je kindje zich omdraait in de buik.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.
Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.
Het hartje gaat kloppen.