Te harde ontlasting (obstipatie)
Veel voorkomende oorzaken bij honden zijn het te weinig drinken en de voeding. Goed verteerbare hondenvoer met te weinig vezels, zoals vers vlees, kan leiden tot harde ontlasting of zelfs verstoppingen. Sommige honden drinken minder dan ze nodig hebben, vooral op koude dagen.
Zachte ontlasting: zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree.
Zorg dat jouw hondenbrokken licht verteerbare koolhydraten bevat. Denk hierbij aan rijst, mais en aardappels. Al deze ingrediënten zorgen voor een gezonde voeding in combinatie met weinig ontlasting.
Gemiddeld poept een hond één tot twee keer per dag.
De tijd tussen eten en de ontlasting van de hond verschilt per keer en verschilt per hond. De gemiddelde duur van de spijsvertering van de hond van A tot Z kan 12 tot ongeveer 24 uur duren, dus een tot twee keer per dag ontlasting is normaal.
Het korte antwoord: de darmflora van je hond herstel je met pre- en probiotica! Door ervoor te zorgen dat er genoeg probiotica (goede bacteriën) in de darmen van je hond aanwezig zijn én genoeg prebiotica (voedingsvezels voor de goede bacteriën) komt de darmflora van je hond weer in balans.
Het grootste voordeel aan geperste brokken, is dat ze lichter te verteren zijn. Waar krokante brokken opzwellen in water, vallen geperste hondenbrokken uit elkaar. Honden die snel last hebben van hun maag, of problemen hebben met hun ontlasting, zouden dus bij geperste brokken een echte uitkomst kunnen vinden.
Ook kunt u ervoor kiezen om de ingrediëntenlijst na te lopen. Let op de aanwezigheid van erwtenvezels, linzenvezels, chicoreiwortel, tapioca, pompoen en andere groenten en knolgewassen. Meestal bevat droogvoer voor honden voldoende vezels om het spijsverteringskanaal van uw hond in goede gezondheid te houden.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.
Om de stoelgang van je hond te bevorderen, kan het helpen om een theelepel olijfolie door het eten te mengen. Zorg er ook voor dat je hond voldoende vezels binnen krijgt en genoeg water drinkt. Als je viervoeter voldoende vocht binnenkrijgt, droogt de ontlasting minder snel uit.
Dus, mag een hond olijfolie eten? Jazeker! Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren en heeft een positieve werking op de spijsvertering en de gewrichtsfunctie van je hond. Daarnaast draagt dit product bij aan een glanzende vacht en gezonde huid.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Havermout is over het algemeen veilig voor honden om te eten . In feite is het een zeer algemeen gevoed additief en wordt het in veel hondenvoer opgenomen en kattenvoer . De meeste honden kunnen havermout eten zonder enige nadelige gevolgen , ervan uitgaande dat het in de juiste hoeveelheden is.
In principe kan dit, maar brokken worden anders verteerd dan vers vlees. Brokken vragen een andere zuurgraad van de maag en hebben andere enzymen nodig dan vers vlees. Voor de vertering kunt u brokken en vers vlees beter niet tegelijk geven, zeker niet als uw huisdier een gevoelig verteringssysteem heeft.
Voor de meeste honden maakt het niet uit op welke manier je rauwvoer en brokken combineert. Voor de vertering is het waarschijnlijk beter om brokken en vers vlees niet tegelijk te geven, zeker als het om een dier gaat met een gevoelig verteringssysteem.
Probiotica zijn darmbacterieen die leven de darm bereiken en daar dus zonder zorgen (ziek worden) kunnen bijdragen aan een positieve darmflora. Een bekend voorbeeld bij mensen is bijvoorbeeld Yakult. Probiotica zijn dan ook melkzuurbacteriën die de hond nodig heeft in zijn darmen, de zogenoemde darmflora.
Onze favoriete keuze is de Purina Pro Plan Fortiflora
Geef je hond de beste probiotica zodat zijn darmflora in optimale conditie blijft. De darmen zijn voor honden even belangrijk als voor mensen. Ze bevatten allerlei soorten bacteriën die elkaar in evenwicht houden.