Uvulitis is de gebruikelijke term voor een aandoening in het KNO-gebied waarbij de huig is ontstoken en opgezwollen.
Soms is de huig groter en dikker. Dat kan in bepaalde gevallen leiden tot slaapapneusyndroom. De keelholte kan gezwollen of droog zijn, waarbij meer afweerweefsel in de keelholte te zien is (streep achterin de keel).
Achter in de mondholte zit de huig en het strotklepje. Hierachter bevinden zich je slokdarm en je luchtpijp.
Doordat de musculus uvulae zo beweeglijk is, kan de huig de nasofarynx tijdens het slikken geheel afsluiten van het gebied eronder, de orofarynx. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat voedsel en drank rechtstreeks naar de keelholte gaan, in plaats van in de neusholte te belanden.
De keelamandelen (tonsillen) zijn te zien als knobbels links en rechts achter in de keel. De huig, het aanhangsel van het zachte gehemelte, hangt midden tussen de keelamandelen. In de neus-keelholte.
Behandeling. De symptomen kunnen bijvoorbeeld worden bestreden met een aerosol of met pijnstillers. In geval van een allergische reactie kan een injectie met adrenaline ter bestrijding worden toegediend. Opname in het ziekenhuis is slechts zelden nodig.
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
Het zachte gehemelte met de huig sluit de keel af van de neus, zodat het drinken er niet via de neus weer uit gaat.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
De kosten komen in de praktijk regelmatig uit op 700-1200 euro, afhankelijk van het type prothese.
In het begin vage klachten
Mensen met keelkanker hebben in het begin vaak onduidelijke klachten. Zoals keelpijn die niet vanzelf overgaat, moeite met slikken en opgezette klieren in de hals. Deze klachten komen ook bij andere, meer onschuldige aandoeningen voor. Zoals een keelontsteking, of een poliep in de keel.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Tumoren met veel celverlies groeien langzaam. Groei van een tumor die in drie maanden in volume verdubbelt. Vanaf het ontstaan tot het moment waarop de tumor wordt ontdekt, kan een periode van 10 jaar liggen.
Snurken gaat vaak hand in hand met op je rug slapen. Op je zij slapen is dus aan te raden. Mocht dit niet lukken omdat je in je slaap automatisch op je rug draait, probeer dan eens de tennisbal-truc. Naai een tennisbal in een oud T-shirt.
Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Mond snurken test – zo doe je dat
Probeer nu hetzelfde geluid te reproduceren met je mond dicht. Als dit niet werkt, ook al snurkt u 's nachts, dan is het zeer waarschijnlijk dat u een mondsnurker bent. in de ochtend. Een slechte adem kan ook wijzen op een nachtelijke mondademhaling.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.
Slikken en verslikken
Slikken doen we zeer vaak; zo'n 3000 keer per dag. Naast het doorslikken van eten en drinken, slikken we ons speeksel weg. Overdag doen we dit zo'n twee keer per minuut, 's nachts een keer per minuut. Slikken is voor een groot deel een reflexmatig proces.
Als u zich (vaak) verslikt, kan voedsel in uw longen terecht komen. Hierdoor kunt u een longontsteking krijgen. Rijnstate heeft een multidisciplinair slikteam om slikstoornissen te onderzoeken. Bij onbegrepen klachten kan nader onderzoek diagnostische informatie opleveren.
Symptomen. Bij een acute ontsteking van de amandelen bestaan de klachten in het algemeen uit een korte periode van keelpijn met slikklachten, koorts en algehele malaise. Na de derde dag daalt de temperatuur meestal, waarbij ook de andere klachten langzaam verdwijnen.
Het is wenselijk dat u de eerste twee weken na de operatie regelmatig blijft drinken. U mag normaal eten. Past u echter wel op voor voedsel met scherpe randjes en voor scherp gekruid voedsel. U kunt na de operatie last krijgen van oorpijn.
Snurken ontstaat bijna altijd door een vernauwing ergens tussen de neusgaten en stembanden. Als de lucht langs die vernauwing geperst wordt, ontstaat het kenmerkende snurkgeluid. De oorzaak van zo'n vernauwing kan verschillen: bijvoorbeeld een verstopte neus, alcohol of de tong die tijdens de slaap naar achteren zakt.