In Suriname heb je ongeveer 5000 verschillende soorten planten. Je hebt er bijvoorbeeld 60 palmsoorten, 3000 orchideeën soorten en andere planten. Je kan er vele planten/bomen terug vinden die lekkere mango's, papayas of ramboetans dragen.
Onder citrusvruchten vallen rode en gele king, tangelo, pompelmoes, grapefruit, curaçaose oranje, mandarijnen,sinasappel en lemmetje. Van al deze vruchten wordt sap gemaakt. Heel verfrissend en vol met vitamine C. Citrusbomen groeien gewoon in de tuin en er zijn ook plantages zoals Katwijk gelegen in Commewijne.
Enkele veel voorkomende soorten zijn de Vlinderbloemenfamilie, Walstrofamilie, Wolfsmelkfamilie, Palmen en verder Grassen, Bromelia`s, Cactussen en prachtige Orchideeën. Kenmerkend voor Suriname is het kustbos dat bestaat uit mangrove (vloedbos), met voornamelijk de Parwa.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Dan gaat het vooral om de verbouw van cassave als hoofdgewas. Daarnaast aten ze ananas en papaja en de vruchten van de maripa- en awarrapalm, en waren ze bekend met het gebruik van cacao, pepers en masoesa.
Hoewel Suriname rijk is aan belangrijke grondstoffen en tevens een verzorgingsstaat is, leeft 20% van de bevolking in armoede (ter vergelijking: in Nederland leeft 'maar' 8% van de bevolking in armoede). Dit komt door de hoge werkloosheid (geen werk is geen loon), maar ook door de hoge staatsschuld.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
De meeste Surinaamse meisjes hebben een donkere huidskleur met golvend zwart haar en opvallende gelaatstrekken. Surinaamse vrouwen zijn niet erg lang of mager, maar ze voelen zich erg zelfverzekerd in hun lichaam en zijn niet bang om ze te laten zien.
Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven. Vaak reageren Surinamers met 'rustig', wat goed betekent.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
Hier op de foto zie je de bekendste kaaiman, de brilkaaiman. Er zijn totaal drie soorten in Suriname, waarvan de brilkaaiman de grootste is en een maximale lengte van 2 meter kunnen bereiken! Deze dieren zijn vrij ongevaarlijk en jagen ze vooral op kikkers, visjes en andere kleinere dieren.
Ook kent Suriname 14 soorten roofdieren. Zo leven er jaguars en poema's in de jungle. Surinamers noemen de jaguar trouwens tigri's, ofwel tijgers. In tegenstelling tot de tijger, is de jaguar echter niet echt gevaarlijk, ze zijn erg schuw en slaan bij het minste of geringste op de vlucht.
De Surinaamse natuur bestaat uit grote meren, parelwitte stranden, reusachtige bomen, hoge bergen en magische eilandjes. Laat je zintuigen prikkelen door de hitte van de jungle, het gekwetter van tropische vogels en de brulapen die je al van verre kabaal hoort maken.
Verboden is het invoeren van:
Fruit ( vruchten ), vleeswaren ( rauw vlees, maar ook worst, ham, salami, kip enz ), planten, ( of delen van planten zoals bladeren stekjes, ook groenten ), koffie, cacao, rijst, vis en alle verdovende middelen ( ook hash en marijuana.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Het verbod geldt onder andere voor verse vruchten van Momordica uit Suriname. Deze vruchten zijn ook wel bekend onder de naam sopropo, balsempeer of bittermeloen. Daarnaast mag u niet naar de EU meenemen: Alle verse groenten, vruchten, fruit en bloemen zonder fytosanitair certificaat.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Suriname is het land van eindeloze groene jungle, heerlijke roti en een relaxte, alles-komt-vanzelf-goed-levenshouding. De combinatie van een Zuid-Amerikaans land met een Caribische uitstraling én Nederlands als voertaal maakt Suriname een ontzettend unieke bestemming.
Sranan Tongo is naast het Nederlands de meest gesproken taal en herken je vast van uitdrukkingen als Fa waka?, wat 'Hoe gaat het?' betekent. ZELF NAAR Suriname? In het Nederlands wat in Suriname wordt gesproken zijn natuurlijk een paar woorden die wij in Nederland helemaal niet kennen.
In Suriname wordt het elke dag om 06.30 licht en om 19.00 is het donker.
Suriname is een prachtig en veelzijdig land en er zijn heel veel redenen om dit mooie land in Zuid-Amerika te bezoeken. Onze Travel Specialist Roos en wij noemen er alvast, in willekeurige volgorde vijf op, de rest mag je zelf gaan ervaren!
Suriname is in principe een veilig land. Raadpleeg voordat je naar Suriname gaat wel altijd het actuele reisadvies.