Juli. Gebruik de lege bedden van je moestuin voor het zaaien van groenten als radijs, rapen, pluksla, postelein, spinazie, tuinkers, rapen, wortelen, andijvie, paksoi en Chinese kool.
Voor de rest zijn bonen heel gemakkelijk te kweken en geven ze grote opbrengsten. Rond half juli kan men de laatste bonen in volle grond zaaien.
Wat kun je zaaien in augustus? Je kunt heerlijke gewassen zoals radijsjes, spinazie en sla nog volop zaaien. Verder kun je in augustus ook beginnen met zaaien voor het aankomende jaar. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan snijbiet, kolen en lente-uitjes.
Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Wanneer zaaien? Zaai courgettes niet te vroeg; ze kunnen geen vorst verdragen en daarom zaai je ze niet voor half tot eind april. Maar je kunt ze ook nog in mei, juni of juli zaaien, voor planten waar je later in het seizoen dan weer volop van kunt oogsten.
Sperziebonen. Net als met wortelen is juli de laatste maand om nog sperziebonen te zaaien. Zo hebben de peulen nog de tijd om af te rijpen voor het in het najaar te koud wordt. Zaai laagblijvende soorten in de grond of in potten en geef ze steeds voldoende water.
Spinazie kan in de tuin worden gezaaid vanaf maart - soms al vanaf half februari - tot juni, in het geval van zomerspinazie. Spinazie kan worden gezaaid in rijen met een onderlinge afstand van 30 cm. U kunt ook zaaien van eind augustus tot september, maar doe dat dan op een zonnige plek.
Knoflook kun je niet zaaien, maar poot je. Je hebt voor het kweken van knoflook, knoflookteentjes nodig. Je kunt kiezen voor pootknoflook (speciaal voor de teelt), maar je kunt ook biologische knoflook gebruiken uit de supermarkt.
Zaaien in de volle grond
In koelere temperaturen ontwikkelt de smaak van rucola zich beter. Kies in het voorjaar en najaar voor een zonnige standplaats om te zaaien en in de zomer een plekje in de halfschaduw. Zaai op 0,5 tot 1 centimeter diepte en bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 10 tot 15 centimeter.
Zaaien van broccoli
De zaailingen plant je later in de maand april uit in de volle grond. Voor zomerbroccoli mag je vanaf half maart al zaaien in de volle grond. Het zaaien van winterbroccoli kan vanaf mei. Zaai de zaden op 1 cm diepte en met een afstand van 50 cm op een plek in de halfschaduw.
Zaai in vollegrond in rijtjes, op een diepte van 1-2 mm. Houd tussen de rijen een afstand van 15-20 cm. Druk de grond na het zaaien voorzichtig aan met voet of rol, om de grond goed aan te laten sluiten met de ondergrond. De jonge plantjes zullen zo minder snel uitdrogen.
Sperziebonen hebben over het algemeen niet veel voedingsstoffen nodig, maar een kleine hoeveelheid meststof kan ervoor zorgen dat je betere gewassen krijgt.
Bonen planten of zaaien doe je na 15 mei, na de ijsheiligen. Bonen houden niet van koude, daarom wacht je best tot het niet meer vriest. De laatste bonen zaai je tot half juli. Zo komen al de bonen nog uit voor het buiten te koud wordt.
Geschikte gewassen om in september in de vollegrond te zaaien zijn rucola, spinazie, veldsla en winterpostelein. In een kas of tunneltje kunnen verschillende slatypen (rucola, bindsla en veldsla) voor een babyleafteelt gezaaid worden. Met babyleaf zet je in de herfst verrassende en smaakvolle salades op tafel.
Courgettes: mais, Oost-Indische kers, sla, stokbonen, uien. Komkommer: bonen, bieten, dille, erwten, knolvenkel, kool, koriander, mais, prei, selderij, uien.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar.
Door neusrot gaan de vruchten van de courgettes vanaf de bloesemzijde rotten. Neusrot wordt veroorzaakt door schommelingen in de vochtigheid van de grond. Geef regelmatig en gelijkmatig water en mulch de planten om de bodemvochtigheid te behouden.
Voordelen van een koude bak
Je kan er vroege en late gewassen in kweken zoals (veld)sla, rucola, worteltjes, radijzen, winterandijvie en spinazie. Vanaf februari kan je van start gaan met het zaaien van groenten in volle grond. De bak beschermt zaailingen tegen het slechte weer en de grond warmt er sneller in op.
Veldsla kan vanaf augustus tot oktober gezaaid worden. Zaai de zaden in rijen en houd tussen de verschillende rijen ongeveer 15 cm aan.In de rij zelf laat je ongeveer 5 cm afstand tussen de zaden.