De lucht die wordt ingeademd, is een mengsel van gassen zonder kleur en smaak. De buitenlucht bestaat uit 21% zuurstof (O 2 ), 78% stikstof en 0,03% koolstofdioxide) (CO 2 ). Het percentage zuurstof in de uitademingslucht is 4% lager dan het percentage zuurstof in de inademingslucht.
De uitgeademde lucht bestaat voor 78% uit stikstof (N2), 17% zuurstof (O2) en ca. 4% kooldioxide (CO2). De resterende 1% bestaat uit andere componenten zoals gassen.
Onvoldoende zuurstof betekent dat er minder dan 18 vol. -% zuurstof aanwezig is, terwijl lucht normaal gesproken 21 vol.-% zuurstof bevat.
De koolstofdioxide ontstaat wanneer de lichaamscellen het zuurstof gebruiken. Dit zijn de reststoffen die je uitademt. In deze uitgeademde lucht zit naast koolstofdioxide ook nog zuurstof. Dit komt omdat je maar een vijfde van de aanwezige zuurstof gebruikt.
In de longblaasjes vindt de gasuitwisseling plaats, waarbij zuurstof vanuit de lucht wordt opgenomen in het bloed en koolstofdioxide wordt afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolstofdioxiderijke lucht wordt vervolgens weer uitgeademd door de neus of de mond.
Per dag ademt een mens ongeveer 1 kg aan CO₂ uit. Met een bevolking van 7 miljard mensen komt dat neer op ongeveer 2,6 gigaton per jaar. Dat is zo'n 7 procent van de jaarlijkse CO₂-uitstoot door het gebruik van fossiele brandstoffen. Dat is dus heel veel.
De meeste mensen ademen in rust tussen de 10 en 20 keer per minuut (één keer is in- en uitademen). Als je zit, heb je genoeg aan 4 tot 8 keer ademen per minuut. Van een te snelle ademhaling kun je hoofdpijn krijgen en duizelig en moe worden.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Wanneer iemand te veel zuurstof inademt (vanaf 0,5 bar of 50% concentratie bij normale luchtdruk) zullen de luchtwegen geïrriteerd raken. De irritatie begint bij de luchtpijp en bronchiën en verspreidt zich vervolgens naar de longen. Men voelt aanvankelijk een lichte prikkeling in de keel, gevolgd door hoestbuien.
In lucht: Warme buitenlucht bevat hetzelfde percentage zuurstof, maar de soortelijk dichtheid is anders dan koude lucht wat zwaarder is. Dit betekent dat nog steeds 20% zuurstof aanwezig is, maar wel 20% van een kleinere hoeveelheid.
Bij een bepaalde mengverhouding van een gas of damp met zuurstof ontstaat gevaar voor explosie. Een zuurstofconcentratie hoger dan 21 vol. % verhoogt het brandgevaar.
De eerste is pulmonale zuurstofvergiftiging wat voor duikers minder zorgwekkend is. Deze vorm ontstaat namelijk pas als je langdurig hoge concentraties zuurstof inademt, zoals tijdens een behandeling in een recompressiekamer. Of als je tijdens een langdurige evacuatie 100 procent zuurstof ademt.
Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen.
Disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen.Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.
Volwassenen over 60. Onze ademhalingsfrequentie veranderd naarmate we ouder worden. Een normale ademhalingsfrequentie voor 65 tot 80 jarigen is 12 tot 28 ademhalingen per minuut, terwijl ouderen die ouder zijn dan 80 een ademhalingsfrequentie van 10 tot 30 kunnen hebben.
'Een saturatie van 95 tot 100 procent is goed', zegt longarts Annelies Slats. 'Een uitslag van 99 is niet beter dan van 96. Een saturatie van 91, 92 of 93 procent is lager dan normaal, maar nog geen directe reden tot zorg. Onder de 90 procent krijgen de weefsels en organen minder zuurstof.
Hoewel zuurstof niet verslavend is, kan te weinig of te veel zuurstof wel ernstige gevolgen hebben zoals kortademigheid, sufheid en bewusteloosheid.
Pas op met olie, vet en alcohol Door contact met zuivere zuurstof kunnen olie en vet spontaan ontbranden. Daarom is het belangrijk dat er geen boter, olie, vet of alcohol (ook de alcohol in crèmes), in aanraking komt met de apparatuur.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Sommige smartwatches hebben een functie om de saturatie te meten, met infraroodsensoren op de pols. Saturatie meten aan de pols is echter minder betrouwbaar dan aan de vinger. Fabrikanten waarschuwen zelf al dat de resultaten vooralsnog niet betrouwbaar genoeg zijn voor medische doeleinden.
Dit betekent dat er minder zuurstof in de lucht zit. Je lichaam gaat dit compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Rode bloedlichaampjes zorgen voor het 'transport' van zuurstof vanuit je longen naar je spieren. Daarnaast vervoeren ze afvalstoffen vanuit je spieren.
Verstoorde ademhaling
een aanhoudend onbehaaglijk gevoel of spanning; snel in paniek geraken, zonder noemenswaardige oorzaak; vooral via je borst ademen (hoog ademen) en weinig via je buik; sneller ademhalen dan gewoonlijk (meer dan 12 à 16 keer per minuut);
40-60 seconden -> Gemiddeld. Deze score verbetert over het algemeen snel met een focus op training van CO2-tolerantie. 60-80 seconden -> Geavanceerd. Je hebt een gezond longsysteem, goede motorische controle en relatief weinig stress.
Te vlug ademen tijdens de slaap
We ademen gemiddeld 12 tot 14 keer per minuut als we wakker zijn en 6 tot 8 keer als we slapen. Doen we dat meer dan 20 keer per minuut op een oppervlakkige manier, dan spreken we over tachypneu.