De courgette heeft moeite met overwinteren in Nederland en kan bij een vroege vorst onherstelbaar beschadigd raken. Kun je courgette op het balkon kweken? Dat is mogelijk. Houd rekening met een plantafstand van minimaal 1 x 1 x 0.7 meter (lxbxh) en biedt een standplaats met voldoende zonlicht.
Courgettes zijn éénjarige planten die je elk voorjaar opnieuw zult moeten zaaien om van te kunnen oogsten. Daar staat wel tegenover dat een plant wel dertig vruchten op kan leveren. De plant heeft veel ruimte nodig: houdt voor een plant zeker 1 m² vrij in je moestuin of kas.
Courgettes (Cucurbita pepo) zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico en behoren tot de grote familie van de komkommerachtigen, net als pompoenen, meloenen en komkommers. De courgette is een mooie eenjarige plant met eetbare gele bloemen en flink wat loof.
De planten doen het geweldig in een koude kas, maar in een beetje mooie zomer doen ze het buiten ook erg goed. Courgette is een echte zomergroente en kan absoluut niet tegen kou.
Courgette zaai je voor vanaf half mei (vollegrond teelt). In de maand juni kan je de plantjes in vollegrond planten. Het gewas kan niet tegen vorst, maar kiemt en groeit heel snel.
Om een courgetteplant gezond te houden, is het belangrijk om de onderste bladeren weg te snoeien. Bladeren die beschadigd zijn, waarvan de steel geknapt is, die geel van kleur zijn of aangetast door meeldauw (wit) kun je het beste gewoon zo snel mogelijk wegsnoeien.
Dit moet je weten voor de oogst
De vrouwelijke bloemen ontwikkelen zich alleen tot courgette als er ook mannelijke bloemen (op een steeltje) bloeien en er bestuiving door hommels en bijen kan plaatsvinden. Een niet-bevruchte vrucht kun je herkennen aan een puntig uiteinde, meestal wordt deze door de plant afgestoten.
Hoe lang gaat een courgette mee? Een hele courgette blijft 6 dagen goed buiten de koelkast.Na blancheren een jaar in de vriezer.
In de winter kan je bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, schorseneren en raap oogsten. Dit soort groenten moet echter ook eerder in het jaar worden gezaaid om de oogst in het koude seizoen veilig te stellen. Heb je niet tijdig gezaaid om in de herfst of de winter te kunnen oogsten?
De oogst begint (voor courgettes die je eind april zaait) ongeveer begin juli en gaat door tot de planten in september uitgeput raken, meeldauw krijgen en dood gaan.
Snoeien: courgetteplanten moeten niet worden gesnoeid.
Courgette tips
Oogst courgettes als ze 15-20 cm lang zijn. Te grote courgettes hebben minder smaak. Ook de bloemen van de courgetteplant zijn eetbaar.
Water geven
Een bodem die constant net vochtig is, is perfect. Daarom moet je courgettes regelmatig water geven en proberen zo veel mogelijk vocht in de grond vast te houden door te mulchen. Bij droogte produceren de meeste soorten alleen mannelijke bloemen die geen vruchten dragen.
Courgette standplaats en verzorgen
Courgette kweken doe je bij voorkeur in de volle zon en op een warm, beschut plekje. De courgetteplant groeit snel en kan dus in korte tijd erg groot worden. Geef deze plant voldoende ruimte om te groeien.
Courgetteplanten verzetten veel werk, dus hebben veel water nodig en veel eten. Geef zeer regelmatig water, staat je courgette in een pot in de zon, dan heeft 'ie op hete dagen elke dag een hele flinke scheut nodig. Houd hem nat, maar zorg ervoor dat de wortels niet gaan rotten.
Courgette en komkommer doen enigszins aan elkaar denken, maar plaats ze liever niet náást elkaar. Komkommers, tomaten en radijsjes zijn makkelijk te verbouwen voor beginners, maar plaats ook deze soorten liever niet naast elkaar.
Groenten die je prima binnen kunt kweken (en dus niet naar buiten hoeft te verplaatsen) zijn bijvoorbeeld pepers, verschillende soorten sla, tomaten, aubergine, paprika en citroenplantjes. Ook kun je vrijwel alle soorten kruiden binnen kweken.
Een courgetteplant zal in zijn groeifase veel bloemen en vruchten produceren. Als er overvloedige regenval is, of als het langdurig regent, dan bestaat de kans dat u courgettevruchten snel rotten.
Geef je niet genoeg water, dan is er niet genoeg vocht voor de vruchten. Dan verdorren ze en vallen af. Voeding is ook zo'n ding. Zomergroentes zijn grootverbruikers, dus als de mix niet genoeg voeding (meer) heeft, heeft de plant het moeilijk.
Als de bloemen of vruchten veel nat worden, kunnen je courgettes rotten en schimmelen. Voor kom dus in ieder geval dat je de bloemen of vruchten nat maakt tijdens het water geven. Water geven doe je op de grond.
Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt.
Het kan zijn dat er geen stuifmeel van de mannelijke bloem op de stamper van de vrouwelijke bloem terechtkomt. De vrouwelijke bloem is dan niet bevrucht. Vruchten kunnen dan van de plant afvallen. Het bevruchten van een vrouwelijke bloem met stuifmeel gaat normaal gesproken via hommels en bijen.
Je kan courgettes oogsten wanneer ze 20 centimeter lang zijn. Laat ze liever niet langer worden, want dan worden ze minder lekker. Grotere courgettes hebben een meelachtige, nogal laffe smaak en zijn alleen geschikt voor de bereiding van soepen en courgettekoekjes.