Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel.Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven.
De Duitse godheid Eostra was de godin van de lente en de vruchtbaarheid, en op de lente-equinox werden feesten ter ere van haar gehouden. Haar symbool was het konijn vanwege de hoge reproductiesnelheid van het dier.
De paashaas is een fictieve haas die rond Pasen actief is.
Een van de verhalen over de paashaas, vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen in Duitsland. De mensen geloofden destijds namelijk dat de haas een aardse verschijningsvorm was van de godin Eastra.Zij is de godin van de lente en van de vruchtbaarheid. Na verloop van tijd werd de haas gelinkt met Pasen en eieren.
Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara.
Zonder licht en zonnestralen zou op aarde geen leven en vegetatie mogelijk zijn. Geel verbinden wij met lente, voorjaarszon en nieuw leven. Kuikentjes zijn geel omdat ze dezelfde kleur hebben als de dooier die hen in het ei tot voedsel heeft gediend. Geel is een paaskleur bij uitstek.
Haas, ei en kip
Hier ligt de oorsprong van het paasei en de paashaas. De haas aan de voeten van de godin Ostara was volgens de overlevering eerst gewoon een … kip. Ostara, de godin van de vruchtbaarheid en de lente zou een kip gehad hebben met een lastige gewoonte: het beestje verborg de eieren voortdurend.
Omdat er tijdens de vastenperiode geen eieren gegeten mochten worden, lag er aan het einde van de vastentijd een stapel met eieren om gegeten te worden en dit deden de mensen dan ook graag! Het eten van chocolade is hier ook bijgekomen, vandaar de combinatie: chocolade eieren!
Een Paaskip ligt meer voor de hand. Zowel eieren als hazen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Waarschijnlijk komt het idee van de paashaas van vogels die hun eieren in verlaten nesten van hazen legden.
Symbool van de haas
Pasen is de afgelopen jaren steeds meer een feest van lente geworden, en de paashaas is daar onderdeel van geworden. Maar ook in de tijd van Jezus was de haas geen onbekende. In die tijd stond de haas voor dood en wedergeboorte (en dat klinkt best bekend toch?).
Symboliek en bijgeloof
Een konijn staat symbool voor vruchtbaarheid. Volgens het volksgeloof heeft het konijn magische en geneeskrachtige eigenschappen. Een konijnenpootje zou geluk brengen.
Toch lijken de paashaas en zijn ei Jezus van de troon te hebben gestoten als hét symbool van Pasen. De herrijzenis van Jezus en de paashaas die eieren verstopt, lijken twee totaal verschillende verhaallijnen. De een diepreligieus geworteld, de ander heidens en commercieel.
Hij werd voor het eerst genoemd in Duitsland aan het einde van de 17e eeuw door de medische professor Georg Franck. De paashaas werd pas populair in de 19e eeuw met de opkomst van de chocolade-industrie, die de haas als symbool voor Pasen gebruikte en begon met het produceren van chocoladepaashazen.
Ons woord Pasen komt, via het Aramese Pascha, van het Hebreeuwse Pesach, wat 'voorbijgaan' zou betekenen, hoewel soms ook 'mededogen' wordt genoemd als oorspronkelijke betekenis. Pascha en Pesach duiden het Joodse paasfeest aan, een lentefeest waarmee de Joden de bevrijding uit de slavernij in Egypte vieren.
Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
Rangorde bepalen
De meest duidelijke manier is het op elkaar rijden. Dit heeft dus niets met paren te maken. Een dominante voedster zal ook op een rammetje rijden tijdens een koppeling. Wanneer het ene konijn aan het rijden is en het andere konijn laat dat toe, dan is er geen reden om ze uit elkaar te halen.
Chocolade-ei is 18de-eeuwse uitvinding
Het chocolade-ei is in de 18de eeuw als luxevariant op deze eieren bedacht door Parijse banketbakkers. Aanvankelijk maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei. Sommige bakkers en chocolatiers deden wedstrijden wie het mooiste ei kon maken.
Een paasei is een versierd ei of chocolade-ei, dat op sommige plaatsen met Pasen wordt verstopt voor kinderen die de eieren nadien mogen zoeken. Het verstoppen stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van vruchtbaarheid, in akkers te begraven zodat deze akkers op hun beurt vruchtbaar zouden worden.
De paaseieren waren al ver voor het christendom in beeld. Destijds werden er eieren in de akkers gestopt om zo, volgens hen, de grond vruchtbaar te maken. Ze staan namelijk symbool voor vruchtbaarheid en dat wordt gekoppeld aan de lente. Het stond in teken voor nieuw leven aan het begin van de lente.
Het ei staat symbool voor de vruchtbaarheid en daarom worden de paaseieren juist in de lente veel gegeten. Daarnaast mochten Christenen, vanwege de Vasten, in de tijd voor Pasen geen vlees en eieren eten. Vanaf Pasen mochten ze weer lekker genieten van een (paas)eitje.
Geen zorgen als je meer dan drie eitjes per dag binnenspeelt, want om één kilo bij te komen moet je liefst 7.000 calorieën éxtra eten, of zo'n 150 paaseitjes. Wil je toch verantwoord snoepen, dan raadt de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan om pure chocolade te eten.
In sommige katholieke landen, waaronder België en Frankrijk, gaat de legende dat op de avond van Witte Donderdag klokken met paaseitjes en paaschocolade Rome verlaten. Daar werden ze aan het einde van de vastentijd door de paus gezegend en verkondigden ze al luidend de verrijzenis van Christus op Paasmorgen.
bezeten van eten.
'Tot de Tweede Wereldoorlog stonden ze bij elk gezin op het menu. Boeren hadden toen alleen dubbeldoelkippen: hennen zorgden voor de eieren en hanen voor het vlees.Na de oorlog veranderde dat en moest de voedselproductie zo goedkoop mogelijk gebeuren.
"Het is een soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?" We eten natuurlijk niet alleen eieren, we verstoppen ze ook.
Mens hielp evolutie een handje
De kip (Gallus gallus domesticus) stamt vermoedelijk af van het bankivahoen (Gallus gallus). Deze vogel, die erg op onze kippetjes lijkt, loopt nog altijd in Azië rond. Vermoedelijk is de kip uit die vogel gedomesticeerd. Er zijn aanwijzingen dat dit al 10.000 jaar geleden in China begon.