De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
Hoeveel bar jouw fietsband nodig heeft, is afhankelijk van het type en de breedte van de band. Deze informatie vind je aan de zijkant van de band. Een stadsfiets heeft een bandenspanning van gemiddeld 3,5 tot 4,5 bar. Over het algemeen geldt: hoe breder de band, hoe minder druk hij nodig heeft.
De maat 37-622 wordt standaard voor stadsfietsen gebruikt. Je kunt je afvragen of de breedte van 37 mm niet te smal is voor de meeste fietsers. Een band van 37 mm moet je namelijk oppompen tot minimaal 3,5 bar. Bredere banden kun je ook met een lagere spanning (2 bar) heel goed gebruiken.
Als een band te hard is opgepompt, voel je niet alleen alle oneffenheden op de weg maar heb je ook meer kans dat de binnenband het vroeg of laat begeeft onder de spanning. Bij een te zachte band wordt fietsen zwaarder en is de fiets ook minder stabiel. In dat geval zullen de banden sneller slijten.
Op de zijkant van de band kun je zien wat de bandenspanning minimaal en maximaal mag zijn. Dit is handig voor afwijkende banden zoals van een fatbike. Controle met de duim is niet erg betrouwbaar: antilekbanden zijn verstevigd en voelen daardoor harder aan. Vanaf ongeveer 2 bar voelen veel banden relatief hard aan.
De ideale bandenspanning voor gewone en elektrische fietsen ligt tussen de 3,5 en de 4,5 bar. Hoeveel luchtdruk de fietsband moet hebben is ook afhankelijk van het soort fiets. De juiste bandenspanning staat meestal weergegeven op de zijkant van de fietsband.
Een standaardregel voor de bandenspanning is 1 bar per 10 kg lichaamsgewicht. Weeg je 80 kg? Dan pomp je dus 8 bar in je band. Hoe zwaarder je bent, des te verder wordt je band namelijk ingedrukt door je lichaamsgewicht.
Wat wordt aangehouden als vuistregel voor de bandenspanning is je eigen lichaamsgewicht, delen door 10. Als je bijvoorbeeld 75 kilo weegt, houd je een bandenspanning van 7,5 bar aan. Mocht dit gevoelsmatig nog te hoog zijn, is het altijd nog mogelijk om de druk met een halve bar te verlagen.
Hoeveel bar moet er dan in een fietsband? In het algemeen kun je zeggen dat de bandenspanning van een elektrische fiets met banden rond de 3 à 4 centimeter respectievelijk zal variëren tussen de 5,5 en 4 bar. De meeste fietsbanden hebben een breedte van 3,5 cm, waar een druk van 4,5 bij hoort.
Heb je bijvoorbeeld 28mm banden, dan is een kleine 6 bar voldoende.
Om stootlekken te voorkomen moet de bandenspanning bij een 28mm band minimaal 4 bar, een 25mm band minimaal 5,5 bar en een 23mm band minimaal 6 bar zijn.
Dit is ongeveer 1,5 bar bij een standaard mountainbike (29 inch cross country).
Tubeless-systemen maken een verlaging van de spanning tot 1,2 bar mogelijk - een brede velg van ca. 27 mm vooropgesteld. Veel fietsers die het zekere voor het onzekere nemen vullen hun tubeless-systeem met een bandenspanning van ca. 1,5 bar.
Op het strand rijd je met een lage bandenspanning om zo veel gip in het zand te hebben. Afhankelijk van de gekozen band, de rijder en de omstandigheden wordt er tussen de 1 en 1,6 bar gereden. Om optimaal te profiteren van het rijden op een lage bandenspanning kan je de banden Tubeless maken.
AANBEVELINGEN BANDENSPANNING
Als algemene vuistregel geldt dat 100 psi (6,9 bar) min of meer het magische getal is voor een optimale verhouding tussen snelheid en comfort. Op splinternieuw en glad asfalt of op een wielerbaan zullen je banden fantastisch aanvoelen bij een dergelijke spanning.
Banden. Steeds meer auto's hebben een controlesysteem voor de bandenspanning en vanaf 2014 is dit op nieuwe auto's zelfs verplicht. Als dit lampje geel/oranje brandt, heeft een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden.
Impact op je energieverbruik
Over het energieverbruik bestaat geen discussie: je verbrandt minder calorieën op een elektrische fiets dan op een gewone. Stel, je bent een persoon van 70 kg: Wanneer je 1 uur elektrisch fietst, verbrand je ongeveer 330 calorieën minder dan op een gewone fiets, aan dezelfde snelheid.
In tegenstelling tot autobanden is de bandenspanning bij fietsbanden wezenlijk hoger en zijn de wandsterktes beduidend minder. Een spanningsverlies van 1 bar per maand kan men als normaal beschouwen. Spanningsverlies treedt bij een hoge druk aanmerkelijk sneller op dan bij een lage druk.