Het eerste toiletpapier werd in de 14e eeuw geproduceerd in China. Het was een luxeproduct dat alleen door de keizer werd gebruikt. In andere delen van de wereld werden wol, hennep, gras, water of de handen gebruikt. In het Romeinse Rijk was de spons erg populair.
Tegenwoordig vegen we onze billen af met papier maar vroeger werd ook ander materiaal gebruikt zoals wol, hennep, gras, water of zelfs je handen (ieuw). De oude Romeinen gebruikten een spons. Vanaf de 17e eeuw werden kranten steeds populairder en werd dat gebruikt als wc-papier.
Wc-papier wordt gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water en vervolgens gezeefd en geperst.
In datzelfde Romeinse Rijk vonden archeologen nog een andere vorm van 'toiletpapier': kleine stukjes gebroken aardewerk, oftewel 'pessoi'. Het gebruik ervan wordt zelfs getoond op een oude wijnbeker die een gehurkte man afbeeldt die — zonder enige gêne — zijn billen afveegt met een stukje steen.
Hoe wordt toiletpapier gemaakt: stap voor stap
De houtsnippers worden een paar uur in water geweekt met de benodigde chemicaliën. Deze pap wordt verhit en geplet, zodat het water verdampt en een laag droog papier overblijft. Dit enorm grote vel wordt opgerold tot een gigantische moederrol met enkellaags wc-papier.
Het maken van papier begint meestal met hout. Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp).
Pulp vormt de basis van papier en kan op twee manieren aangemaakt worden: Naald- of loofboomhout wordt versnipperd en vermalen tot losse vezels. Door toevoeging van water ontstaat pulp. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij.
In de Middeleeuwen deden de edelen hun behoefte in een apart, aan de kasteelmuur bevestigd kamertje. Hun uitwerpselen belandden in het gunstigste geval in de slotgracht of ravijn. Hygiënisch was dat in het geheel niet, want vaak werd het slotwater als was- of drinkwater gebruikt.
Aan alles was gedacht en als voorloper van het wc-papier, werd een spons op een stok gebruikt waarmee het achterwerk kon worden schoon geveegd. De spons werd vervolgens in het stromende water afgespoeld en kon weer gebruikt worden door de volgende bezoeker. De toiletten werden gebouwd op de hoek van de straten.
Waarom is de kleur van wc papier altijd wit? WC papier is doorgaans wit omdat het samengeperste papier wit van kleur is en de bruine lijm waarmee het samengeplakt is met een bleekmiddel er wit uit gaat zien.
De papierfabriek los het oud papier op in water. De papiervezels komen los van elkaar en zo ontstaat pulp, een mengeling van houtvezels en water. Eventuele vervuiling – zoals nietjes en plakband – wordt uit de pulp gezeefd. Als dat nodig is voor het eindproduct, wordt ook de drukinkt verwijderd.
0-1 maand: Ook producten waarvan je het niet zou verwachten zijn niet zo snel verdwenen. Een papieren zakdoek of stuk keukenrol (hoe klein ook) zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat het is afgebroken.
25 velletjes per dag per persoon komt neer op anderhalve rol per week per persoon en dat is 78 rollen per persoon per jaar. Reken voor een rol wc papier ongeveer € 0,50, dan kom je ongeveer op € 39,- per jaar uit per persoon.
Volgens Wikipedia heeft in 1919 ene William Corbin, in de Verenigde Staten uiteraard, de eerste papieren handdoek bedacht. Maar het lijkt me sterk dat het spul voor de jaren zeventig veel werd gebruikt.
Page toiletpapier Origineel Schoon, 153 vellen per rol, per 24 rollen.
Het kan verwijzen naar het hartje op speelkaarten: een toiletbezoek was ooit taboe, net als spelen met kaarten. Het hart kan ook verwijzen naar de 'innerlijke' mens. Sommige mensen zeggen dat een goede stoelgang 'deugd doet aan het hart'.
Privaat, latrine, gemak, kakhuis, secreet, toilet of plee. Het zijn allemaal namen voor het kleinste kamertje. De daarbij horende stank en viezigheid waren voor de meeste Hollanders eeuwenlang nooit ver weg.
Het woord toilet is afkomstig van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat letterlijk "waterkast" betekent.
De oudste toiletten en rioleringen waar we vanaf weten zijn van 2500 jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokje gebouwd was met een opening boven het water. 2000 jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.
De geschiedenis van toiletten gaat 4.000 jaar terug. De oudste toiletten waren met elkaar verbonden door een eenvoudige geul bedekt met bakstenen, die een eenvoudig, maar effectief rioleringssysteem voorstelde. Zulke oude rioleringssystemen kon men in het oude Egypte, Rome, Griekenland alsook India terugvinden.
Boven het toilet zit een bak (1) die met water gevuld is. Dat water stroomt weg als op de bedieningsknop gedrukt wordt. Daardoor stroomt het water weg door een ventiel (2) onderin de bak. Het water stroomt in één keer weg, de toiletpot (3) in.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op.
6.700 bomen
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.