Losse thee kan niet snel bederven, maar het kan wel snel smaak verliezen. Door je thee op de juiste manier te bewaren kun je thee over het algemeen tot 12 à 18 maanden nog steeds drinken. Bewaar je thee op kamertemperatuur en droog.
De theebladeren van de theeplant doen het goed in een omgeving met een lage luchtvochtigheid. Bewaar de losse thee om die reden op een droge plek in huis. Geuren en smaken van thee vervagen bij blootstelling aan (zon)licht. Vermijd daarom doorzichtige zakjes en potjes en leg de thee op een donkere plek.
Wil je weten of de thee toch bedorven is ondanks het goede bewaren? Dan kun je het trekken in water en kijken of er een laagje olie te zien is. Als er een laagje zichtbaar is, dan kun je de thee beter niet meer gebruiken. Je hebt in dit geval wellicht te maken met looizuur (zie volgend kopje met meer informatie).
Thee is een ongekoeld product, daarom kan thee niet snel bederven. Wel kan thee smaak verliezen. We raden je daarom aan om thee niet langer dan 12 tot 18 maanden na aanschaf te drinken. Na deze periode kun je de thee dus nog steeds drinken maar is de smaak niet meer zoals ie hoort te zijn.
De basisregel is: hoe donkerder de kleur van de thee des te langer je deze kunt bewaren zonder dat de specifieke smaak en eigenschappen verdwijnen. Zwarte thee blijft zelfs 12 tot 24 maanden goed. Pu-erh is de grote uitzondering op de regel. Pu-erh thee wordt namelijk zelfs beter met de jaren.
Thee ken buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten tannine, wat zorgt voor de droge smaak die er bij thee hoort. Tannine kan aan de weefsels in je spijsverteringskanaal schade aanrichten, in je buik dus.
Natte theebladeren zijn een nest voor schimmels en leidt tot gisting en/of rotting. Je thee droog bewaren is daarom heel erg belangrijk. Misschien bewaar je de thee wel in een doosje vlakbij de wasbak of in de kast onder de gootsteen.
Je kunt dan de thee beter weggooien. Niet alle soorten thee bevatten overigens looizuur. Zwarte thee bevat bijvoorbeeld geen looizuur (maar wel tannine). Looizuur zorgt voor de soms wrange smaak van thee, maar is niet direct schadelijk voor de gezondheid.
Koffie zal niet bederven maar de smaak zal minder worden. Ons advies is dan ook de koffie binnen 6 maanden te consumeren. Wij raden aan om niet te veel koffie te kopen omdat verse koffie altijd lekkerder zal smaken ondanks dat de koffie goed verpakt is.
Kruidenthee: zonder suiker. Kruidenthee bevat geen calorieën en geen cafeïne. Kruidenthee is officieel geen thee maar een kruidenaftreksel. Het advies is niet te veel, maar bijvoorbeeld maximaal een paar koppen per dag te drinken.
Kamille bewaren
Bewaar het gedroogde kruid bij voorkeur in afdekbare glazen potten. In de koelkast kun je verse kamille nog een dag of twee bewaren.
Groene thee hoeft helemaal niet zo lang te trekken. Wanneer je de thee te lang laat trekken in het water, wordt de thee zelfs een beetje bitter. De ideale tijd om de groene thee te laten trekken is 2 tot 3 minuten. Je kunt hiervoor een timer zetten, of goed de kleur van de thee in de gaten houden.
Zoals vele theeën bevat ook Pu-Erh thee cafeïne. Cafeïne zorgt ervoor dat je vetverbranding verhoogt tijdens de dag. Daarnaast ondersteunt de thee je spijsvertering, waardoor je extra kilocalorieën gaat verbranden. Pu-Erh thee zorgt er dan ook voor dat je lichaam de extra vetten niet opslaat.
Een onderzoek liet zien dat 91,7% van groene koffiebonen besmet is met schimmel. Dit is voordat ze verwerkt waren, wat schimmel nog meer kans geeft om te groeien. Nog een onderzoek liet zien dat 52% van de groene koffiebonen en bijna 50 procent van de gebrande koffie schimmel bevatten.
Houd wel rekening met een iets veranderde smaak. Koffiepads kun je het beste bewaren in een afgesloten bus. Dan blijven de pads in elk geval maanden goed, al zal je na verloop van tijd dus wel wat aan smaak inboeten. Maar je kunt in elk geval nog genieten van je verse kopje Senseo.
Losse thee is duurzamer
De theezakjes uit de supermarkt zijn maar voor ongeveer 70% biologisch afbreekbaar. De andere stoffen in het theezakje zijn dat niet en er zit ook plastic in verstopt. Niet zo lekker als het in je thee terecht kan komen. Een herbruikbare theezeef wordt vaak gebruikt voor losse thee.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Door de hoge kwaliteit heeft losse thee veel smaak. Dit betekent dat je minder thee nodig hebt voor hetzelfde kopje thee. Daarnaast kun je losse thee vaker hergebruiken, met een portie kun je vaak meer dan drie kopjes thee zetten.
Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Plaats het theezakje of theekijper in het warme water. Op het etiket staat ongeveer hoelang je de thee kunt laten trekken. Haal het theezakje of theeknijper uit het water en je kunt genieten van een heerlijk kopje losse thee.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Thee drinken
Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt. Daarbij stimuleert de warmte het spijsverteringsstelsel en werkt thee ontspannend op de psyche.