Een ontbonden rechtspersoon houdt niet direct op te bestaan, behalve als er op het moment van ontbinding geen vermogen is. Is er wel vermogen?Dan moeten eerst schulden en uitkeringen betaald worden (vereffening).De rechtspersoon blijft voortbestaan tot dit gebeurd is.
Gevolgen van de ontbinding
Als de overeenkomst wordt ontbonden heeft dat rechtsgevolgen. Door ontbinding eindigt de overeenkomst tussen partijen. Verbintenissen die al zijn nagekomen, moeten ongedaan worden gemaakt. Soms is ongedaanmaking onmogelijk.
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Bij ontbinding wordt je pas weer eigenaar wanneer je wederpartij zijn deel van de overeenkomst vervult door het goed opnieuw aan je te leveren (en dus terug te geven). In deze situatie ben je dus afhankelijk van je wederpartij. Vooral bij faillissementen speelt dit verschil een rol.
Bij het opzeggen van een overeenkomst heeft u te maken met een opzegtermijn, bij het ontbinden van een overeenkomst is er geen opzegtermijn. Het ontbinden van een overeenkomst heeft gevolgen voor het verleden: alle afspraken worden ongedaan gemaakt. Hierover kunnen in het contract andere afspraken gemaakt zijn.
Gevolgen ontbinding
Ontbinding heeft geen terugwerkende kracht, hetgeen betekent dat eerder gedane betalingen of verrichte prestaties niet onverschuldigd (zonder rechtsgrond) zijn verricht. Wel bestaat er een verplichting over en weer tot 'ongedaanmaking' van deze verrichtingen (artikel 6:271 BW).
Laat de verkoper weten dat u de koop ongedaan maakt binnen de wettelijke bedenktijd. Deze is 14 dagen. Gebruik daarvoor het herroepingsformulier of onze voorbeeldbrief ontbinden overeenkomst bedenktijd.
Ten eerste door een ontbindingsbesluit
Meestal is volgens de statuten voor zo'n ontbindingsbesluit een bijzondere meerderheid van stemmen vereist, evenals een bepaald quorum (dat wil zeggen: het aantal stemgerechtigden dat aanwezig moet zijn om een besluit te kunnen nemen). Raadpleeg daarom eerst de statuten.
Ontbinding met vereffening
moeten worden vereffend. De vennootschap blijft voortbestaan tijdens die vereffening. De vereffening bij een B.V. kan alleen als de baten (de bezittingen, gelden en vorderingen) de schulden van de vennootschap overstijgen.
Niet alleen heeft vernietiging terugwerkende kracht (dus alsof er geen overeenkomst was), waar ontbinding dat niet heeft, en ontstaat er bij ontbinding een of meerdere ongedaanmakingsverplichtingen, maar de gevolgen van de keuze voor óf ontbinding, óf vernietiging, kunnen bijvoorbeeld in een situatie van een ...
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Een tijdelijk contract eindigt op de datum die u met uw werknemer heeft afgesproken. Volgens de wet geldt daarbij vaak een aanzegplicht. De aanzegplicht houdt in dat u uw werknemer uiterlijk een maand voor de afloop van een contract schriftelijk moet laten weten of u het contract verlengt of niet.
Waarom ontbinding in een overeenkomst uitsluiten? De gevolgen van het ongedaan moeten maken van geleverde prestaties, kunnen groot zijn. Zo zal het bij een bedrijfsovername lastig zijn om bepaalde zaken nog terug te draaien. Klanten zijn bijvoorbeeld al overgedragen en willen niet steeds van contracthouder wisselen.
De hoofdregel is dat je alleen mag ontbinden als jouw wederpartij tekortschiet in de nakoming van de overeenkomst. Daarnaast moet de tekortkoming een ontbinding rechtvaardigen. Ook moet de wederpartij in verzuim zijn als nakoming niet blijvend of tijdelijk onmogelijk is. Ontbinding kan dus niet zomaar.
Ontbinding heeft in tegenstelling tot vernietiging géén terugwerkende kracht. Dit betekent niet meer dan dat de overeenkomst is blijven bestaan, maar dat daar een einde aan is gekomen. In geval van ontbinding ontstaan op grond van de wet zogenaamde ongedaanmakingsverbintenissen.
In het kort: hoe werkt liquidatie? Bij een liquidatie wordt de vennootschap via een besluit van de Algemene Vergadering (van aandeelhouders), of - in geval van een stichting - door het bestuur, ontbonden waarna een liquidatiefase volgt.
Nadat het besluit genomen is, kan tot liquidatie overgegaan worden. Dit kan via een gewone of via een turboliquidatie. Een turboliquidatie kan binnen enkele dagen geregeld worden. Een reguliere liquidatieprocedure vraagt om een doorlooptijd van 2-3 maanden.
Liquidatie is een bedrijfseconomische term. Als een rechtspersoon ontbonden wordt, al of niet in het kader van een faillissement, volgt een fase van vereffening.
Besluit u in die periode dat u het product toch niet wilt hebben? Dan kunt u gebruik maken van uw bedenktijd. U beëindigt de overeenkomst en stuurt het product terug. Het maakt niet uit wat de reden is.
Koopovereenkomst getekend, wettelijke bedenktijd verstreken (koper) Wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken kan er alleen nog een beroep worden gedaan op de ontbindende voorwaarden. De bekendste hiervan is de bouwkundige keuring en het financieringsvoorbehoud. Zonder reden van de koop afzien kan dus niet.
Aantal herstelpogingen. U zult zich wellicht afvragen hoe vaak een verkoper de kans moet krijgen om een non-conform product te herstellen. In de wet is niets geregeld over het aantal herstelpogingen. Over het algemeen kan worden gesteld dat een verkoper twee kansen moet krijgen om een non-conform product te herstellen.
Het is niet mogelijk om de overeenkomst te ontbinden en tegelijk aanspraak te maken op vervangende schadevergoeding. Wel is het altijd mogelijk, dus ook naast ontbinding, om aanvullende schadevergoeding te vorderen.
Dwaling is de situatie waarbij een overeenkomst tot stand komt zonder goede voorstelling van zaken, terwijl geldt dat als partijen wel een goede voorstelling van zaken hadden gehad, zij nimmer een overeenkomst zouden hebben gesloten.
Wanneer u een overeenkomst wilt vernietigen, moet u eerst een beroep doen op de vernietiging van de overeenkomst. Dit kan schriftelijk, bijvoorbeeld door het sturen van een brief. Een andere optie is om de rechter te verzoeken om de overeenkomst te vernietigen.