Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Aan het einde van de periode van de Wsnp besluit de rechter of u als schuldenaar een schone lei krijgt. Bij een schone lei zijn de resterende schulden die onder de werking van de Wsnp vallen, niet meer afdwingbaar.
Na einde WSNP schuldenvrij? Indien aan de saniet een schone lei wordt toegekend, dan zijn alle saneerbare schulden niet opeisbaar. Dit wil zeggen dat de schuldeisers geen betaling bij u kunnen afdwingen. De verbintenissen (verplichting tot betaling) worden “natuurlijke verbintenissen”.
Uw Wsnp stopt na 3 jaar. Daarna heeft u geen Wsnp-bewindvoerder meer. Soms bepaalt de rechter dat uw Wsnp korter of langer duurt dan 3 jaar. Uw Wsnp duurt maximaal 5 jaar.
Een schone lei houdt in dat het restant van de gemaakte schulden niet meer op te eisen is door de schuldeisers. Hoe lang duurt het voordat ik de schone lei krijg? In principe duurt de schuldsanering volgens de WSNP drie jaar waarbij je je aan een aantal regels moet houden. Als dit lukt dan krijg je een schone lei.
De einddatum die wordt gemeld, is de datum waarop de rechter de schone lei heeft uitgesproken. Vanaf die datum blijft je registratie nog 5 jaar staan. Daarna verwijderen we de registratie. We bewaren je gegevens 5 jaar, omdat mensen met betaalproblemen vaak opnieuw in de problemen komen.
Nee. U wordt niet toegelaten tot de Wsnp als u al eerder in de Wsnp hebt gezeten.
Mag ik mijn vakantiegeld houden tijdens de WSNP? Uw vakantiegeld komt in eerste instantie volledig toe aan de boedel. Tijdens de looptijd van de WSNP (schuldsanering) reserveert uw bewindvoerder echter wel maandelijks een bedrag aan vakantiegeld.
Er bestaat ook een mogelijkheid om de schuldsanering eerder te beëindigen dan na deze drie jaren, namelijk door het aanbieden van een akkoord aan uw schuldeisers. Slaagt het aangeboden akkoord, dan eindigt de schuldsanering namelijk eerder en daarmee ook de aan de schuldsanering verbonden verplichtingen.
In het Centraal Insolventie Register (CIR) staan gegevens van faillissementen, surséances (uitstel) van betaling en de Wsnp. De Raad voor de Rechtspraak beheert dit register. Op de website van het CIR kunt u zoeken of iemand is toegelaten in de Wsnp.
Schone lei en BKR-codering
Wat alleen erg verwarrend kan zijn, is dat na ontvangst van de schone lei, je nog steeds een BKR-codering ontvangt. Vanaf het moment van toekennen blijft de codering 5 jaar in je bestand staan. Na het doorlopen van een WSNP-traject ontvang je een BKR A3-codering.
Toch wordt in de wet een aantal schulden uitgezonderd van de WSNP. Het gaat daarbij om schulden die zijn ontstaan uit een strafrechtelijke veroordeling. Denk bijvoorbeeld aan een geldboete die de rechter jou heeft opgelegd of een schadevergoeding die je aan nabestaanden moet betalen.
Minnelijk traject schuldhulpverlening
Bij een minnelijk traject probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. De gemeente kan hiervoor ook een schuldhulpverlener inschakelen. Een minnelijk traject betekent dat de schuldeisers vrijwillig meewerken aan een schuldregeling.
Als u niet wordt toegelaten tot de Wsnp, heeft u 8 dagen om te protesteren. Dit heet hoger beroep. Deze tijd gaat lopen vanaf de uitspraak van de rechter. Voor hoger beroep heeft u een advocaat nodig.
Het afkopen van de schulden kan eigenlijk met elke partij zoals crediteuren, belastingschuld of persoonlijke leningen zoals een hypotheek. Het afkopen betekend letterlijk dat u een éénmalig bedrag betaald aan de schuldeiser dat niet de volledige schuld bedraagt maar wel voldoende is voor de schuldeiser.
Wsnp-bewindvoerders worden betaald uit de boedel, de vergoeding die zij krijgen is afhankelijk van of het gaat om een particuliere schuldenaar of dat er sprake is van een onderneming.
Toch worden een aantal schulden uitgesloten van de kwijtschelding. Het gaat hierbij om onderhoudsgelden, schulden die een schadevergoeding inhouden ten gevolge van door een misdrijf veroorzaakte lichamelijke schade en de schulden van een gefailleerde die overblijven na het sluiten van het faillissement.
In 2021 werden 2,3 duizend mensen in de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp) toegelaten. Dat zijn er bijna 700 minder dan een jaar eerder, toen er bijna 3 duizend mensen werden toegelaten. Het is het laagste aantal sinds de start van de wet in 1998.
Een schuldeiser kan ook een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incasso inschakelen om een schuld minnelijk in te vorderen. Ook zij moeten zich houden aan wat hierboven staat, maar voor hen gelden er zelfs nog bijkomende regels.
Tijdens de schuldsanering heeft u recht op leefgeld om te voorzien in uw basisbehoeften zoals boodschappen. Een gemiddelde uitkering van leefgeld per week ligt tussen de 50-100 euro per week. Dit geld ontvangt u naast het vrij te laten bedrag (vtlb) waarmee u de vaste lasten zoals huur, gas, licht en water betaald.
KLEEDGELD, EXTRA GELD OF ABONNEMENT
In het budgetplan staat ook hoeveel kleedgeld je per maand krijgt. Als je kleren wilt kopen, geef je dit door aan je contactpersoon. Zij stort dan je kleedgeld op je zakgeldrekening. Als je zelf een pas hebt kan je dan kleren kopen.
Tijdens de gehele duur van de schuldsaneringsregeling moet u fulltime, dit is minimaal 36 uur per week werken. Als u fulltime werk heeft, moet u er alles aan doen om deze baan te behouden. Deze verplichting geldt voor iedereen die tot de schuldsaneringsregeling is toegelaten.
Om toelating tot de schuldsanering te krijgen moet uw schuld dusdanig hoog zijn dat er voor u geen uitweg meer mogelijk is. Een exact bedrag hoeveel schuld u moet hebben is daarom niet te noemen dit is namelijk geheel afhankelijk van uw maandelijkste inkomsten en de hoogte van uw schuld.
Eerst zal de schuldhulpverlener proberen een oplossing te zoeken met uw schuldeisers: dit heet het minnelijke traject. Lukt dat niet, dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing: het wettelijke traject (de WSNP).
Er bestaan geen wettelijke minimale eisen aan het te verstrekken leefgeld, een bewindvoerder zal echter wel begrijpen dat u geld nodig heeft om te leven en u zoveel mogelijk ondersteunen hierbij. Ik krijg geen of minder leefgeld mag dit? JA, in principe is het mogelijk dat u geen leefgeld krijgt.