Toelichting. Een redactioneel stuk in een krant of een tijdschrift wordt in de standaardtaal hoofdartikel, redactioneel artikel of commentaar genoemd. Boven zo'nredactioneel stuk staat gewoonlijk een kop als Van de redactie of Redactioneelcommentaar of kortweg Redactioneelof Commentaar.
Een krantenkop is de (vaak in het oog springende) titel van een krantenartikel. (Het woord kent nog een ander gebruik in de zin van: "titel van de krant", ook wel het "logo" genoemd.) Moderne krantenkoppen bedienen zich doorgaans van telegramstijl.
Naast je krantenartikel(s) moet ook de naam van de krant, het logo, de datum van publicatie, het uitgavenummer en de prijs op de voorpagina vermeld staan. Daarnaast is het ook gebruikelijk om op de voorpagina van de krant naar een aantal belangrijke krantenartikels te verwijzen die verderop in de krant te vinden zijn.
Twee extra regels kosten bij een landelijk dagblad gemiddeld 95 euro, bij een lokale krant 20 euro. Ook een foto erbij is stukken duurder in een landelijke krant dan in een regionaal dagblad: 140 versus 35 euro.
Wat zijn rubrieken? Een rubriek is eigenlijk een soort categorie of onderwerp die structureel in je middelen terugkomt. Deze bestaat voor een korte of lange periode. Een rubriek in de krant staat bijvoorbeeld vaak voor een hele lange periode vast: nieuws van de dag, buitenlands nieuws, sport, etc.
Dit is ook het ruitje waar het gaatje in zit. Via dat gaatje kan lucht ontsnappen, waardoor de druk op dit ruitje niet te groot wordt als de luchtdruk in de cabine verandert.
Een krant (dit woord komt van courant), is een nieuwsblad dat meestal dagelijks wordt uitgegeven. Daarom wordt zo'n krant als hij dagelijks verschijnt (maar meestal niet op zondag) ook wel dagblad genoemd. Bijna al het nieuws staat erin.
Een redacteur of redactrice is iemand die verantwoordelijk is voor de bewerking (redactie) van de inhoud van een publicatie, bijvoorbeeld een krant, tv-programma, boek, tijdschrift, encyclopedie of website, of die feitelijk werkt aan die inhoud.
Sinds 2002 zijn internationaal geldige titels als MA, MSc, BA en BSc in gebruik. De 'oude' Nederlandse titels, zoals drs. en ir., bestaan ook nog steeds. Welke titel iemand mag voeren die een hbo- of universitaire opleiding heeft afgerond, hangt af van het type opleiding en de studierichting.
Een titel is de benaming waarop mensen op grond van hun (adellijke) afkomst, behaalde graad of benoeming recht hebben, bijvoorbeeld baron/barones, doctorandus/doctoranda, professor.
De Volkskrant had in 2022 een betaalde oplage van 344.348 exemplaren en bereikt digitaal dagelijks ruim 500 duizend mensen.
Het Algemeen Dagblad (AD) is een Nederlands landelijk dagblad en met een oplage van 341.972 exemplaren (2020) de op één na grootste betaalde krant van Nederland.
Door met een holle boor een monster te nemen van het asfalt en de onderlaag, kunnen we precies zien of de constructiesterkte nog goed genoeg is.”
In Europa zijn er drie gangbare formaten voor kranten, te weten; broadsheet, tabloid en berliner. Het broadsheet krantenformaat is het grootste krantenformaat van de drie. Dit wordt ook wel het daglad formaat genoemd. Van oudsher werden de meeste landelijkse en regionale dagbladen op dit formaat gedrukt.
Wie alleen digitaal wil lezen is het goedkoopste af bij De Telegraaf en het Noordhollands Dagblad waar dat voor 96 euro kan, ook De Limburger met 131 euro is relatief goedkoop. Als de korting is afgelopen zijn Barneveldse Krant, Leeuwarder Courant en De Limburger het goedkoopst (165 tot 215 euro).
Verder hangt het ook af van de grootte van de rouwadvertentie. De meeste kranten berekenen namelijk een advertentieprijs per millimeter. Gemiddeld kost een advertentie in een landelijk dagblad rond de 1200 euro terwijl een rouwadvertentie in een regionale krant ongeveer 750 euro zal kosten.
Wat kost adverteren in de Telegraaf? Wanneer je wilt adverteren in de Telegraaf met een hele pagina, moet je rekenen op een bedrag tussen de €25.000 en €30.000 euro. Een prijzig tarief, maar het bereik is ook nog steeds erg groot, want met zo'n advertentie bereik je al snel meer dan 1 miljoen lezers.