Eenmanszaak of vennootschap: wat is het verschil? Een eenmanszaak dat ben jijzelf als natuurlijk persoon.Bij een vennootschap creëer je een nieuwe, aparte rechtspersoon. Zo kan je bij een vennootschap een duidelijk onderscheid maken tussen je privévermogen en dat van je zaak.
Een vennootschap is een organisatievorm die gebruikt wordt als één of meerdere personen willen samenwerken om de baten en lasten van een economische activiteit te delen. Simpel gezegd: je werkt in jouw/jullie bedrijf om winst te maken. Maak je verlies? Dan draai je daar ook (samen) voor op.
De voordelen van een vennootschap:
Je bent zelf maar beperkt aansprakelijk. Je fiscaal statuut is voordeliger. Je kan rekenen op je businesspartner voor financiële middelen en voor advies. Je financiële risico's zijn beperkter.
De “onderneming” in de zin van artikel I van boek I van het WER verwijst naar: iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent (bv. een eenmanszaak, een zaakvoerder vennootschap, een kunstenaar); iedere rechtspersoon (elke vennootschap, vzw of stichting);
Eenmanszaak of vennootschap: wat is het verschil? Een eenmanszaak dat ben jijzelf als natuurlijk persoon.Bij een vennootschap creëer je een nieuwe, aparte rechtspersoon. Zo kan je bij een vennootschap een duidelijk onderscheid maken tussen je privévermogen en dat van je zaak.
Er zijn negen verschillende ondernemingsvormen: eenmanszaak, maatschap, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), commanditaire vennootschap (cv), naamloze vennootschap (nv), vereniging, stichting én coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij.
Vennoot/aandeelhouder: mede-eigenaar van een vennootschap. Alle vennoten zijn aandeelhouders. Hoeveel aandelen ze bezitten, hangt af van de grootte van hun inbreng in de onderneming. In kapitaal, maar ook in kennis en/of arbeid.
De bv betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De bv is ondernemer voor de btw. Als de bv personeel in dienst neemt, krijgt de bv te maken met loonheffingen. Ook over het salaris van de directeur-grootaandeelhouder houdt de bv loonheffingen in.
Een vennootschap oprichten kost iets meer moeite en geld. Je hebt bijvoorbeeld bij verschillende vennootschapsvormen een aanvangsvermogen of een startkapitaal en een financieel plan nodig. Bovendien moet je bij veel vennootschapsvormen nog langs de notaris.
Hoeveel vennootschapsbelasting betaal je? Op je fiscale winst betaal je 25% vennootschapsbelasting. Bepaalde kleine of middelgrote vennootschappen betalen op de eerste schijf van €100.000 winst een lager tarief: 20 %.
Loon bedrijfsleider en vennootschapsbelasting
Je vennootschap moet namelijk aan minstens één bedrijfsleider een loon toekennen van minimum € 45.000.
Als je een vennootschap opricht, creëer je een nieuwe rechtspersoon, in tegenstelling tot een eenmanszaak, waarbij je zelf als natuurlijk persoon handelt. Er is een duidelijk verschil tussen jouw privévermogen en dat van je zaak.
Elke vennoot die aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, is ondernemer voor de inkomstenbelasting en kan gebruikmaken van de regelingen voor ondernemers. Voor de btw is de vof als geheel ondernemer.
Bestuurders, leden van de raad van toezicht en leden van de directieraad van een NV, BV en CV kunnen geen werknemer zijn. De functie van bestuurder moet bijgevolg op zelfstandige basis uitgeoefend worden.
Het grote verschil met de vzw is dat een vennootschap als doel heeft om de gemaakte winst ook uit te keren aan de vennoten. Vennootschappen kunnen dus niet alleen hun vennoten uitbetalen voor prestaties, maar kunnen, als de zaken goed gaan, de vennoten daarvan laten meegenieten.
U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen. Deze zijn in bezit van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders.
Als de BV niet genoeg winst maakt om dit salaris uit te betalen of als je minder dan 40 uur werkt in de BV kun je jezelf een lager salaris uitkeren. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de opstartfase. Dit moet je wel kunnen aantonen bij de belastingdienst.
Vroeger (voor 2012) was het namelijk zo dat er 18.000 euro gestort moest worden, ofwel in geld, ofwel in bezittingen (zoals een pand). Sinds 2012 is deze drempel echter gelicht, en volstaat in principe een storting van één cent. Je mag dus helemaal zelf weten hoeveel kapitaal je in je bv stort.
Van eenmanszaak naar VOF
Voor het oprichten van een vennootschap onder firma, afgekort VOF, moet je steeds met minstens twee oprichters zijn. Je heb geen notariële tussenkomst nodig. Liantis kan je bijvoorbeeld helpen met de oprichting. De VOF is een zeer flexibele vennootschapsvorm.
Voordelen. Er is geen minimumkapitaal, dus lage opstartkosten. Geen notariële akte nodig, een onderhandse akte volstaat. Discrete vorm van vennootschap, aangezien er geen jaarrekening nodig is.
U kiest in principe vrij de naam van uw zaak.U mag uw familienaam gebruiken of een zelfbedachte naam. De keuze van die naam is belangrijk, want onder die naam opereert uw onderneming op de markt en concurreert ze. De naam identificeert uw onderneming en onderscheidt u van de andere ondernemingen.
Zzp'er (zelfstandige zonder personeel) en freelancer zijn geen rechtsvormen. Ook als zzp'er of freelancer moet u een rechtsvorm kiezen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak.
Als zelfstandige zonder personeel (zzp) kunt u vrij makkelijk uw onderneming starten. U moet wel een aantal zaken regelen. Zo moet u uw bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een rechtsvorm kiezen. Zzp'ers worden ook vaak freelancers genoemd.
Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder.