Maurits 'Maup' Caransa (1916-2009) was vastgoedmiljonair, gabber van Rijk de Gooijer, Amsterdammer, handelaar in legertrucks en duikboten, slachtoffer van een ontvoering, de eerste Rolls-Royce Phantom VI-rijder in Nederland, bridger, zoon van een straatarme Portugees-Joodse kolensjouwer en sponsor van Ajax.
Veertig jaar geleden, in de nacht van 28 oktober 1977, ontvoeren onbekende mannen de Amsterdamse zakenman Maurits Caransa. Het is de eerste ontvoering in Nederland waarbij het verkrijgen van losgeld het enige motief is. Na vijf dagen gevangenschap wordt Caransa na betaling van tien miljoen gulden vrijgelaten.
In de Tweede Wereldoorlog was hij dertien weken geïnterneerd in kamp Westerbork, maar zijn huwelijk en zijn niet-Joodse uiterlijk redden hem van deportatie. Gedurende de rest van de oorlog bleef hij wonen op de hoek van de Zwanenburgwal en het Waterlooplein in de Joodse wijk van Amsterdam.
Het duurt niet lang voordat Maup miljonair is en een bekend figuur in Amsterdam met een eigen uitdrukking: 'Ik ben Caransa niet', wat betekende “Het geld groeit me niet op de rug”.
Het aantal meldingen van internationale kinderontvoeringen vorig jaar staat op 292 kinderen, tegenover 229 ontvoerde kinderen in 2021. Dit is een stijging van 27,5 procent. Deze nieuwe cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO).
Het afgelopen jaar werden er 292 kinderen van en naar Nederland ontvoerd. Dat zijn bijna zes kinderen per week. "Het daadwerkelijke getal is denk ik zelfs hoger", zegt Coşkun Çörüz, directeur Centrum Internationale Kinderontvoering.
Kinderontvoeringen in 2020 ondanks Corona-reisbeperkingen niet afgenomen. De dalende trend van de afgelopen drie jaar in het aantal kinderontvoeringen werd in 2020 niet verder doorgezet. Het aantal ontvoerde kinderen is in 2020 licht toegenomen naar 224 kinderen ten opzichte van 207 kinderen in 2019.
De maximale straf voor ontvoering is 8 jaar gevangenisstraf en voor gijzeling 15 jaar gevangenisstraf. Wordt u verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving is het raadzaam direct een gespecialiseerde strafrechtadvocaat in te schakelen.
Een kind onttrekken aan het ouderlijk gezag is strafbaar. Dat staat in artikel 279 van het Wetboek van Strafrecht. Bij ontvoering moet u dus direct aangifte doen bij de politie.
Vorig jaar werden er 207 kinderen vanuit of naar Nederland ontvoerd. Dat zijn er minder dan voorgaande jaren. In 2018 werden nog 221 kinderen ontvoerd, in 2017 waren het er 288.
Elk jaar worden ruim 250000 Amerikaanse kinderen ontvoerd. Veruit de meeste door hun eigen vader of moeder die na de scheiding het kind aan de voogdij van de ex-partner onttrekken. Wanneer een ouder zijn of haar kind te laat terugbrengt, wordt dat meegeteld in de statistieken.
Cijfers in VS
In 2019 werden meer dan 421.000 kinderen in de Verenigde Staten als vermist opgegeven. In 91 procent van de gevallen gaat het om een onrustwekkende verdwijning. Van dat aantal belandt ongeveer een zesde van de slachtoffers in de seksindustrie.
Ieder jaar raken ongeveer zeventienduizend kinderen in Nederland vermist. Dat zijn er 47 per dag. Het merendeel daarvan wordt gelukkig snel en in gezonde staat teruggevonden, waarna de ouders opgelucht adem kunnen halen. Maar soms gebeurt dat niet en lijkt het kind van de aardbodem verdwenen.
Sophia vertrok in 2015 naar Oeganda voor een stage in het ziekenhuis in Kampala. Na haar stage besloot ze twee weken door het land te gaan reizen, maar op de zesde dag raakt ze vermist. Ze zou tijdens een safari een stukje zijn gaan wandelen in de buurt van nationaal park Murchison Fall.
Op de Nationale Opsporingslijst staan mensen die dringend gezocht worden door de politie. Herkent u hen of kent u hun huidige verblijfplaats? Vul dan het formulier in dat bij de zaak hoort.
Er worden elk jaar ongeveer 40.000 personen als vermist opgegeven. Van alle vermiste personen wordt 70% binnen 24 uur teruggevonden, 80% binnen 48 uur en 90% binnen 3 weken. vermisten'. Mannen worden vaker vermist dan vrouwen: 52% van de vermiste personen is man.
Gemiddeld raken er 300.000 kinderen per jaar vermist in Europa.
Bij een Vermist Kind Alert heeft de politie zorgen om het welzijn van het minderjarige kind, maar is er (nog) geen sprake van levensgevaar. Daarnaast vraagt de politie burgers bij een Vermist Kind Alert om regionaal mee te zoeken naar het vermiste kind.
De politie doet altijd iets. Soms is dat slechts vastleggen dat iemand weg is en deze opnemen in het opsporingsregister en soms pakt de politie groot uit met een zoekactie. Bij vermissingen zijn de eerste 24 tot 48 uur cruciaal. Wacht niet te lang met het melden van een vermissing bij de politie.
Elk jaar verdwijnen 20.000 kinderen.
Bij personen die vermist zijn wordt ook wel van een vermist persoon gesproken. In Nederland worden jaarlijks tussen de 16.000 en de 20.000 mensen als vermist opgegeven bij de politie. Ongeveer 85% is binnen 48 uur weer terecht. Ongeveer 20 personen per jaar blijven langer dan een jaar weg.
In 2021 waren er 863 onrustwekkende verdwijningen in ons land. Daarvan raakte 93,6% opgelost en werden 680 vermisten levend teruggevonden. Ten opzichte van 2020 waren er 10% meer verdwijningen, maar nog steeds 9% minder dan in het pre-coronajaar 2019.
Elk ontvoerd kind is tenslotte één te veel.”, aldus directeur mr. Coşkun Çörüz. Opvallende feiten uit het jaarverslag: De top 5 van landen waar kinderen vanuit Nederland naar toe zijn ontvoerd, wordt aangevoerd door Polen, gevolgd door België, Turkije, Spanje en Duitsland.
1. Mexico. Aantal kidnappings: Kidnappings zijn niets nieuws in Mexico, maar in de voorbije tien jaar steeg het aantal aangegeven ontvoeringen met liefst 245 %. Vorig jaar stelde de Mexicaanse overheid 1.583 kidnappings vast.
Kinderen worden vanuit Nederland het vaakst ontvoerd naar Duitsland. Daarna volgen Polen, België, Turkije en Spanje. De meeste ontvoerde kinderen naar Nederland, komen uit België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen is vijf jaar of jonger.