Opent je kleine zijn mondje, dan betekent dit dat hij iets zoekt om op te zuigen. Leg de speen zachtjes op de onderlip of het voorste deel van de tong en wacht tot de zuigreflex begint. Verloopt de eerste kennismaking zonder problemen, dan zal je baby uiteindelijk de speen verder gaan verkennen en erop zuigen.
Je baby moet zijn mond wijd opendoen om de borst te pakken. Voor een fopspeen hoeft hij zijn mondje niet wijd te openen. De tepel komt ver achter in de mond van je kindje liggen; een (fop)speen ligt vrij voorin de mond. Je baby pakt de borst zelf; een fopspeen kan hem in de mond worden gestopt.
Bouw het gebruik van de fopspeen/duim volledig af tegen de leeftijd van 3 jaar. Dit is ruim voordat de definitieve tanden gevormd zijn. Zo heeft het gebit de kans om zich nog spontaan te corrigeren.
Tussen de leeftijd van 4-7 maanden doe je dit cold turkey. Dat wil zeggen dat je de speen wegneemt en niet meer terug geeft. Je troost je kindje op een andere manier, bijvoorbeeld door te sussen of dichtbij te blijven. Probeer te voorkomen dat je vervalt in een andere lastige slaapassociatie, zoals wiegen of voeden.
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Niet waar: Fopspenen mogen niet langer dan 6 uur per dag worden gebruikt. 7 Daarnaast ontwikkelen de mond en tanden van elk kind zich anders. Het gebruik van een speen voor kinderen ouder dan 24 maanden is een keuze die elke ouder zelf in overleg met een arts of tandarts moet maken.
Ria Blom beschrijft twee methodes in haar boek Regelmaat en Inbakeren. In beide methoden komt dus het aanbrengen van regelmaat naar voren. Regelmaat wil zeggen dat je dingen iedere keer in dezelfde volgorde goed. Daarnaast is eenduidigheid belangrijk: zorg dat je dingen iedere keer op dezelfde plek doet.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
2) Een andere vorm van troost
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Het afwennen van de speen kun je beginnen door vanaf een maand of zes de speen alleen nog in bed te geven. Door de speen niet meer als troost of gewoonte te geven overdag, leert je baby om op andere manieren met frustratie en verveling om te gaan. Een paar maanden later kun je de speen ook weghalen uit bed.
Is je kind een dreumes of peuter dan zul jij het voortouw moeten nemen. Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af.
Soorten spenen
Kersvorm: deze heeft een ronde top en lijkt het meest op de vorm van een tepel. Hij is dus herkenbaar voor je kindje. Dentalspeen: deze speen heeft een platte, schuin aflopende vorm. Daardoor valt hij minder snel uit het mondje van je baby.
Risicofactoren wiegendood
Onveilig beddengoed, door bijvoorbeeld een hoofdkussen voor volwassenen te gebruiken of je baby te diep in het deken in te stoppen. Je kind te warm aankleden of onderstoppen. Meeroken tijdens de zwangerschap: daarom is het zo belangrijk dat ook je partner stopt met roken.
Blijf de fopspeen controleren
Trek even flink in alle richtingen aan het zuiggedeelte. Vervang de fopspeen van je baby iedere 6 weken. Dit is een Europese richtlijn.
Kinderen die gaan huilen als ze in bed worden gelegd zijn meestal kinderen die niet gewend zijn om uit zichzelf in slaap te vallen. Het kortdurende huilen hoort voor hen bij het gewennen aan het zelf in slaap vallen.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
De eerste drie maanden slaapt een baby nog niet zo diep. Op elke slaapperiode volgt een voeding. De hersenen blijven actief als ze slapen. Vandaar dat ze soms even huilen of onrustig zijn maar gelijk weer in slaap vallen.
Het laten huilen kan nadelige gevolgen hebben voor het stressniveau van de baby en dat kan langdurige schadelijke gevolgen hebben. Alleen huilen geeft je kind veel stress en dat leidt tot aanmaak van het hormoon cortisol.
Naar bed brengen Het is belangrijk om een baby vanaf de geboorte tussen al de voedingen te laten slapen. Het liefst altijd, ook overdag, met een vast, kort, rustig ritueel naar bed brengen. Dit biedt voorspelbaarheid. Denk hierbij aan gordijnen dicht, inbakeren en een slaapliedje aan.
Als je kindje oververmoeid is, is het erg onrustig. De eerste stap is dus om je baby te kalmeren. Baker je kindje bijvoorbeeld in, schommel het zachtjes heen en weer of gebruik je zangtalent door een slaapliedje te zingen. Dat biedt de basis om je kindje uiteindelijk weer te kunnen laten slapen.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
Het is een speentje met een knuffeltje eraan, dat initieel ontwikkeld is voor te vroeg geboren kindjes. Door het knuffeltje blijft de speen op het buikje liggen. Nog een ander voordeel van deze speenknuffel: je vindt hem een stuk sneller terug vanwege de grootte.
Als je baby honger heeft, geeft hij verschillende subtiele tekens vooraleer hij gaat huilen: hij likt aan zijn lipjes, draait zijn hoofdje en zoekt de borst, hij brengt de handjes naar zijn mondje en likt aan zijn handjes, hij balt zijn vuistjes.