Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo'n 100 gram kaas per persoon per kaassoort.
Er zijn geen officiële regels voor het maken van een kaasplankje. Wel wat handige tips: een goede kaasplank kun je herkennen aan de juiste balans en opbouw. Leg de kazen van licht naar zwaar op de plank.De lichte romige kaasjes liggen links vooraan en zo werk je toe naar de pittige, brokkelige kazen.
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
De Franse en meest traditionele manier van een kaasplank serveren is vóór het dessert. Daarna sluit je de maaltijd af met een zoet dessert. De Britten keren het om: die eten kaas na hun dessert. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je zelf lekker vindt!
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
Let goed op dat je kazen niet te koud zijn. Dit gaat immers ten koste van de smaak. Haal dus je kazen ongeveer 1 tot 2 uur op voorhand uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kan serveren. Een kaasschotel zonder brood is zoals spaghetti zonder saus.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je de kaas ergens op kunt leggen, dus vergeet zeker je toastjes niet! Melba toast, watercrackers, luxere toastjes met een smaakje, plakjes stokbrood. Je kunt kiezen voor één type toast, of wissel lekker af.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank) Toastjes, stokbrood, Spaanse zoete crackers en vijgenbrood. Vers fruit zoals druiven, vijgen en zomerfruit. Olijven, noten en gedroogde worst.
Met een kaasschaaf kunt u flinterdunne schijfjes schaven. Het wordt daarom aanbevolen voor harde kazen zoals bijvoorbeeld Parmezaanse kaas. Op een kaasschotel kunt u best bij elke kaassoort een mes leggen dat ervoor geschikt is. Op deze manier worden de smaken niet van de ene op de andere kaas overgebracht.
Hoe lang van tevoren kun je een borrelplank maken? Het is het beste om je borrelplank ongeveer 1-2 uur voor de gasten arriveren te maken. Kaas smaakt het beste als het op kamertemperatuur wordt geserveerd. Als je de plank eerder wil voorbereiden, dek deze dan af met folie en bewaar in de koelkast.
In Frankrijk en Italië eten ze de kaas na het hoofdgerecht, maar voor (of in plaats van) het dessert. Zo kun je er dezelfde wijn bij blijven drinken, die na een zoet dessert niet meer zou smaken. In Engeland eten ze de kaas na het dessert, met een glas port erbij.
Wil je kaas gaan eten? Het beste is om de kaas een half uur tot een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast te halen, zodat hij op kamertemperatuur komt.
Kies voor het kaasplankje 1 kaas uit elke categorie en serveer deze ook in de volgorde 1 t/m 5 (van mild naar pittig dus). Mocht je meer of minder soorten kaasjes aanbieden (bijv. 3 of 7 kaasjes), dan is dat natuurlijk prima, maar probeer dan wel verschillende categorieen en de volgorde aan te houden.
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Vergeet ook niet om wat noten te voorzien.
De perfecte toevoeging aan elke borrelplank: Melba toastjes. Verwijder de korsten van het brood en plaats de toastjes in de oven op 130 graden. Serveer met heerlijke Nederlandse kaas en geniet van het beste van beiden!
De Toastjes van Haust zijn hier uitvoerig op getest en garanderen het langst krokantheid na beleg. Wij raden aan niet langer dan een half uur voor serveren te beleggen, dan zit je altijd goed!
Hou het simpel met een vijftal kazen: kies voor verschillende smaken en texturen. Maak je tafel compleet met een variatie van zoete en zoute begeleiders zoals noten, vruchten en andere extra's. Scoor met heerlijk noten- of rozijnenbrood en vul aan met andere broodsoorten zoals brioche, ciabatta of stokbrood.
Echte Luikse Stroop wordt gemaakt met appels, peren en dadels. Deze stroop is een prachtige smaakmaker op het kaasplankje. Lekker als combinatie met een blokje oude brokkelkaas. Probeer deze stroop ook eens op een donkere boterham met Biologische Milde Geitenkaas!
In deze leuke setjes zitten 3 messen: het botermes, een mesje voor zachte kazen en een mesje voor harde kazen. Hierbij is het klein mesje met "vork" op de punt het mes voor zachte kazen. Het mes met het brede lemmet is speciaal voor harde kazen.
Zeker zachte kazen als brie, geitenkaas of mozzarella snij je makkelijk met een flosdraad. Leg de kaas op het draad en trek de uiteinden gekruist door de kaas heen voor perfecte plakjes. Gebruik natuurlijk wel flosdraad zonder smaakje om te voorkomen dat de kaas naar pepermunt gaat smaken.
€15,00 – €21,00 p.p. Het meest complete assortiment van internationale kaasspecialiteiten. Reken alvast op 275 gram kaas per persoon, rijkelijk gegarneerd met gedroogde vruchten en noten.
Ten slotte is er ook nog de boter. Denk bijvoorbeeld aan de minibotertjes van Carlsbourg, superhandig, dat zullen je gasten zeker appreciëren! Wat serveer je eigenlijk om te drinken bij zo'n kaasplank? Wel, witte wijn is zonder twijfel de betere optie.