Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
De saus is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Eenmaal geopend bewaar je het flesje natuurlijk wel in de koelkast en dan blijft hij met gemak maanden lang goed. Er zijn merken die aanraden de saus binnen een bepaalde periode na openen te gebruiken, maar ook dat melden ze dan op de fles. Check de fles dus even.
“Ketchup bestaat onder andere uit azijn en tomaten. Die zijn van nature ook zuur. Daardoor kan je ketchup op kamertemperatuur bewaren”, aldus de experten. “Tenzij je natuurlijk graag koude ketchup bij je frietjes eet, dan zet je de fles wel gewoon in de koelkast.
In de koelkast kan je het zes maanden bewaren, maar op kamertemperatuur zal je na dertig dagen het verschil wel echt proeven."
Houdbaarheid Mayonaise
Een nog niet geopende pot of fles gekocht mayonaise kun je doorgaans 2 tot 4 maanden buiten de koelkast bewaren. Is de pot of fles geopend, dan moet je dit in de koelkast bewaren. Vanzelfsprekend wel de verpakking dicht doen, anders kan het uitdrogen.
Neem ketchup. In de kast kun je een geopende ketchupfles slechts een maand bewaren zonder smaakverlies, maar als je de fles in de koelkast bewaart dan is de ketchup 9 maanden tot 1 jaar te gebruiken.
Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Hete saus is over het algemeen echt heel lang te bewaren. Sommige varianten, vaak de extreem hete, hebben een houdbaarheid tot wel 4 jaar. De ten minste houdbaar datum staat op de fles (vaak in Amerikaanse datum waar de maand voor de dag komt). Eenmaal geopend verandert de zaak.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Verse mayonaise die je voldoende koel en in een afgesloten pot houdt kan je zonder probleem 2 weken bewaren. (En misschien zelfs langer.) Kijk wel uit dat je de mayonaise 'zuiver' houdt. Er horen geen resten van voorgaande maaltijden of bereidingen in thuis.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal boordevol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Zelfgemaakte yoghurtdressing: 2-4 dagen in de koelkast. Een zelfgemaakte dressing met olie en azijn: In de koelkast wel 9 maanden tot een jaar. Zelfgemaakte dressing met Griekse yoghurt: 2-4 dagen in de koelkast. Zelfgemaakte dressing met mayonaise: maximaal 2 dagen in de koelkast.
Te weinig water
De belangrijkste reden dat mayonaise schift is een gebrek aan water. Mayonaise bestaat namelijk uit heel veel kleine oliedruppeltjes die naast elkaar in water zweven.
Na opening bewaar je je mosterd best in de koelkast. Dit om zolang mogelijk van de originele smaak te kunnen genieten. Mosterd bevat inderdaad azijn en zout wat ervoor zorgt dat het een product is dat lang houdbaar blijft en dat ook niet meteen bederft als je het op kamertemperatuur bewaart.
Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen. Verdeel de koude saus bij voorkeur in gebruiksklare porties en vries deze luchtdicht in (bv. in vacuüm getrokken diepvrieszakjes).
Kan mayonaise beschimmelen? Je kunt het beste vaststellen of Mayonaise niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Mayonaise niet meer goed ruikt of beschimmeld is dient het weggegooid te worden.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mayonaise is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.