Sterker nog, ook bij natuurlijke processen komt deze hoeveelheid vrij.” Wanneer fruit bijvoorbeeld heel erg rijp is, ontstaat er een klein beetje alcohol door het gisten. Zo kan in vruchtensap 0,5 procent zitten en in een rijpe banaan 0,1 procent.
Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Weggooien hoeft helemaal niet: je kunt bananen met bruine vlekken nog prima eten. Sterker nog: er zit een voordeel aan. Het zou namelijk goed zijn voor je immuunsysteem. In bananen met vlekken zitten namelijk meer antioxidanten.
Zoals iedereen wel weet: wanneer een banaan rijper wordt, ontwikkelen er zich donkere plekken op de schil van de banaan en wordt de schil bruin. Veel mensen verkiezen bananen die dit stadium nog niet bereikt hebben, omdat de bananen dan te zoet zijn en de slappe textuur onaangenaam kan zijn.
Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Dat komt omdat bepaalde enzymen het zetmeel in de banaan omzetten in fruitsuiker. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Hoewel de vruchten nog prima te eten zijn zien ze er niet smakelijk uit in hun donkere schil. De banaantjes zijn niet overrijp en ze zijn niet smossig. Prima van consistentie, goed van smaak, maar niet appetijtelijk om te zien.
Nu denk je misschien: zetmeel, daar word je toch dik van? Maar het zetmeel in onrijpe bananen kan niet door je darmen worden verteerd (het wordt daarom ook wel 'resistent zetmeel' genoemd), waardoor het hetzelfde gezonde effect heeft als de voedingsvezels in bijvoorbeeld volkorenbrood en groenten.
Rijpe bananen bevatten dus veel meer suikers en zijn daarom ook calorie-rijker. Rijpe bananen worden vooral door ( top) sporters gegeten. Dit heeft voor hen namelijk een zeer gunstig effect op hun prestaties.
Door een banaan te eten voor het sporten heb je snel meer energie en het zorgt ervoor dat die energie langer aanhoudt. Eet dit stuk fruit tot een uur voordat je gaat sporten, zodat je alles uit je energieniveau kunt halen en een niet te vol gevoel hebt.
In de koelkast: Ja, wie bananen op de goede manier wil bewaren, kan ze rustig in de koelkast leggen. Dat moeten dan wel rijpe vruchten zijn omdat ze in zo'n koele omgeving niet meer verder rijpen.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Een bruine banaan is inderdaad nog prima eetbaar. Gevlekt zijn ze zelfs gezonder, omdat er meer antioxidanten in zitten dan in groene, onrijpe stukken fruit. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter hij smaakt. Dit komt doordat enzymen het zetmeel omzetten in suikers.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Bovendien kan het eten van te veel bananen leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, vooral als je geen ruimte maakt voor voedingsmiddelen waarin de nutriënten zitten die niet in bananen voorkomen, zoals calcium, vitamine D, ijzer, eiwitten en vetten. Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
De banaan bevat in vergelijking met ander fruit weinig vitamine C, maar veel voedingsvezel, kalium en zetmeel. Van de populairste fruitsoorten in Nederland is banaan de calorierijkste. Bij het rijpen van de banaan wordt zetmeel omgezet in suikers.
Met groene banaan wordt in dit geval bedoeld: de onrijpe gele banaan die normaliter als snackfruit wordt ingenomen. Een onrijpe banaan kan vrij droog smaken. Groene bananen hebben medicinale waarde voor mensen met diabetes mellitus type 2. Daarnaast hebben ze geneeskrachtige eigenschappen bij een maagzweer.
De bakbanaan is net als de 'gewone' banaan een goede bron van kalium, pyridoxine (vitamine B6) en vezels. Kalium is in je lichaam belangrijk voor de normale werking van je zenuwen en spieren en het helpt je bloeddruk goed te houden.
Je kunt groene bananen goed rauw eten, maar echt smakelijk zijn ze dan niet. Wat je wel kunt doen is de banaan raspen of in zeer kleine blokjes snijden om ze door een koude salade te verwerken.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Bananen en andere exotische fruitsoorten hebben namelijk snel last van 'koudebederf': als ze bij een temperatuur onder de 7 graden bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. De smaak vlakt ook af als je ze in de koelkast bewaart.
Wij vroegen het aan voedingsexpert Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Bij het ouder worden verliest de vrucht vocht en ziet hij er rimpelig uit. Door rijping kan de smaak en de textuur veranderen", legt Astrid uit. "Maar qua gezondheid maakt dat niet uit.