Volgens WoonOnderzoek Nederland had in 2019 13% van de Nederlandse eengezinswoningen zonnepanelen op het dak liggen.
In 2020 leverden zonnepanelen 8 tot 18 procent meer op dan het langjarige gemiddelde. De beste regio's voor zonnepanelen waren Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Wat de meest gunstige regio's zijn voor zonnepanelen kan per jaar verschillen.
Op basis van de in 2021 geïnstalleerde zonnepanelen heeft Nederland Duitsland van de troon gestoten. Het is België dat de top 3 completeert van EU-lidstaten met meeste zonnepanelen per inwoner.
Op provinciaal gebied is het Drenthe waar de meeste huishoudens zonnepanelen hebben. Ook Zeeuwse huishoudens kiezen relatief vaak voor zonnepanelen. In Zuid-Holland is het percentage huishoudens met zonnepanelen juist het laagst.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).
Gemiddeld per jaar is dat 2,7 uur per dag. Het verschil tussen zonne-energie instraling in zomer en winter is dus een factor 10. Toch kan in de winter op een heldere dag gemakkelijk sprake zijn van een paar uur volle zon, en op een bewolkte zomerdag kan het minder zijn.
Sinds 2015 had alleen 2018 meer zonuren, 2019 volgt 2020 op de voet. Voor 2015 was een dergelijk aantal zonuren een uitzondering. Door het hoge aantal zonuren leverde een gemiddeld zonnepaneelsysteem* dit jaar 617 euro op. Dit jaar had 1.950 zonuren.
Italië Tot zo'n zes jaar geleden investeerde Italië enorm veel geld in het opwekken van zonne-energie. Maar na 2011 stopte het land met de stimuleringsmaatregelen. Italianen moeten nu hun opgewekte energie verkopen aan energiebedrijven.
Als je zonnepanelen pal op het zuiden liggen, dan is de opbrengst het hoogst. Echter, als je zonnepanelen op het zuidwesten of zuidoosten liggen, behaal je ook nog een zeer aardige opbrengst: gemiddeld 10% minder dan in de ideale situatie.
Reken op gemiddeld € 4.500 tot € 12.500 (incl. installatie, excl. btw) of meer. De precieze kosten voor zonnepanelen hangen af van het type installatie (vermogen, aantal zonnepanelen, …), dat op zijn beurt afhankelijk is van je specifieke situatie (verbruik, aantal personen, …).
Uitgaande van een gebruikelijke en economisch optimale opstelling van de panelen met de standaard afmetingen van 1 meter bij 1,6 meter passen er ongeveer 3000 panelen op één hectare. Dat levert, onder de Nederlandse zon, per jaar grofweg 1.000.000 Wh ofwel 1 MWh aan elektriciteit op.
Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame energie. Maar liefst 18,8% van de woningen heeft zonnepanelen op het dak. Dat is ruim 2,5 zo veel als 5 jaar geleden. Inmiddels wekken bijna 3 miljoen (2,76 miljoen) Nederlandse woningen zonne-energie op.
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Productie zonnestroom in Nederland. Juli 2022, wederom een uitstekende maand. De stroomproductie uit zonnepanelen was in juli 2022 circa 13% hoger dan normaal. Voor de exacte cijfers en het overzicht voor heel Nederland verwijs ik iedereen naar de pagina met de 'Landelijke Opbrengstberekening'.
Zonnepanelen presteren namelijk het beste in de lente. En ook in de herfst en de winter wekt een installatie zonnestroom op. Bekijk ook in welke maand een installatie het meeste oplevert (in % van de totale jaaropbrengst).
Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.
De opbrengst van zonnepanelen hangt vooral af van de stand van de zon. Een zonnig uur tussen 13.00 uur en 14.00 uur in februari, levert minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. De zon staat in mei hoger dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.