De waterkoker ontkalken doe je door 250 ml natuurazijn ongeveer twee uur in te laten werken in de waterkoker. Zo kan kalk op de bodem oplossen. Vul daarna aan met water en zet de waterkoker aan totdat de rest van de kalk ook opgelost is. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water.
Het koffiezetapparaat en de waterkoker zijn eenvoudig te ontkalken met witte natuurazijn of schoonmaakazijn (zónder parfum/geur!) verdund met water. Vul het apparaat of de waterkoker tot een gewenst vulniveau, dan een nacht laten intrekken. Op deze manier weekt de kalk los van de wanden.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Je waterkoker ontkalken doe je door 250 ml (natuur)azijn aan te vullen met 250 ml water en dit aan de kook te brengen. Vervolgens spoel je de waterkoker om met koud water om de geur van de azijn weg te krijgen.
De kalk is echter niet schadelijk voor je gezondheid. Hoewel een kleine hoeveelheid kalk niet slecht is voor het menselijk lichaam, is het wel slecht voor je keukenapparatuur. De kalkaanslag tas de kwaliteit van je waterkoker en andere apparatuur aan, waardoor ze minder lang meegaan.
Maak je ontkalker
Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken. Zo kun je bijvoorbeeld een commercieel product kopen in de supermarkt, of twee eetlepels citroenzuur mengen met een liter warm water.
In principe kan wijnazijn van elke druivensoort gemaakt worden, maar meestal wordt voor wittewijnazijn de chardonnay-druif gebruikt en voor rodewijnazijn de cabernet sauvignon-druif. Tip: gebruik je azijn in een warme saus, laat hem dan goed uitkoken of je saus wordt zuur.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Schoonmaakazijn is een zuur, met een zuur verwijder je kalk en roest. Het is dus niet bedoeld voor het verwijderen van vet. Voor het verwijderen van vetaanslag in je keuken bijvoorbeeld kun je een oplossing van soda gebruiken.
Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.
Waterkoker ontkalken: de beste tip
Het is simpel: stop een aantal schelpen (eerst even afwassen natuurlijk) in het apparaat. Dit helpt je waterkoker ontkalken én voorkomt kalkaanslag. Hoe dit werkt? Het kalk in waterkoker zal zich gaan hechten aan de schelpen in plaats van aan de binnenkant van de waterkoker.
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Hoewel het veilig is om natuurazijn te gebruiken voor het ontkalken van je Dolce Gusto, is het niet aan te raden. Azijn blijf je lang ruiken en proeven, ook al spoel je de machine heel goed door na het ontkalken. De zure geur en smaak van achtergebleven azijn kan de smaak van je koffie bederven.
Naast de voor de hand liggende toepassingen zoals in dressings en bij het inmaken van groenten is azijn ook een fantastisch ingrediënt om mee te koken. Voeg bij gebruik van vette vleessoorten zoals spareribs een scheutje toe aan de marinade.
De minimale levensduur van een waterkoker is 2 tot 3 jaar. Zelf vinden wij dit erg kort, maar dit kan je dus ook zien als de minimale termijn dat een waterkoker mee moet kunnen gaan.
In het Frans is het vinaigre. Dat woord is samengesteld uit vin (wijn) en aigre (zuur), oftewel zure wijn. Azijn wordt al eeuwenlang gebruikt als levensmiddel, schoonmaakmiddel en bestrijdingsmiddel (onder andere tegen onkruid). Natuurazijn, soms ook wel tafelazijn genoemd, is een duurzaam product.