Een weigering wordt gelijkgesteld met een alcoholgehalte in schaal 9: 866 - 945 µg/l of 2,01 - 2.15 8‰. Dit komt volgens de oriëntatiepunten neer op een geldboete van € 1.000,00 en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 9 maanden.
Iedereen is verplicht om te blazen. Bij weigering wordt een proces-verbaal opgemaakt. Indien men het niet eens is met de uitkomst van de blaasproef kan men, op eigen kosten, een bloedproef ondergaan. Dit moet dan wel op korte termijn.
Weigert u de ademtest? Dan legt de politie u doorgaans onmiddellijk een rijverbod op van drie tot zes uur. De agent zal uw wagen parkeren als u alleen bent en niemand anders het stuur kan overnemen.
Bij weigering van de alcoholtest, wordt dit als een 'positieve test' beschouwd en wordt de zwaarste straf inzake de alcoholprocedure toegepast, wat kan leiden tot intrekking rijbewijs. In eerste instantie wordt het rijbewijs ingehouden voor de duur van 6 uren.
Eerst en vooral: je mag een bloed- of ademtest nooit weigeren. Als je het toch doet, dan wordt de test sowieso als positief beschouwd. Je riskeert in dat geval een boete voor alcoholintoxicatie én een boete voor de weigering op zich, die minstens 1.600 euro bedraagt en tot 16.000 euro kan oplopen.
De bestuurder wie is bevolen zich aan een bloedonderzoek te onderwerpen, is verplicht aan dit bevel gevolg te geven en zijn medewerking te verlenen. Hem wordt door een arts zoveel bloed afgenomen als voor het onderzoek noodzakelijk is.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Een blaastest meet alleen alcohol. Autorijden met drugs op is op zich geen strak plan, omdat je hiermee jezelf en anderen in gevaar kan brengen. Om te kijken of je drugs in je lichaam hebt, zal bloed- of urinetest gedaan moeten worden.
Weigert u toch een ademtest, dan krijgt u een boete van minimum 700 euro en 6 uur rijverbod. Er zal ook een wetsdokter moeten komen, om een bloedproef te doen. U mag voor de ademtest wel steeds om een kwartier wachttijd vragen. Ook als er meteen een ademanalyse wordt uitgevoerd, mag u een kwartier uitstel vragen.
Een blaastest meet microgrammen
Bij een blaastest wordt niet het alcoholpromillage in het bloed gemeten. De blaastest meet het aantal microgram alcohol per liter adem. Je hebt tabellen waarmee je kunt opzoeken wat het bijbehorende alcoholpromillage is.
In het algemeen verdwijnt een glas alcohol na ongeveer 1 à 1,5 uur uit het lichaam. Dus voor 6 glazen bier is dit pas na 6 tot 9 uur. Met 15 glazen is dit 15 tot 22,5 uur. Je kan dus tot ver in de volgende dag onder invloed zijn en positief testen bij een alcoholcontrole.
Dan maakt de politie een proces-verbaal op. Is het alcoholgehalte in uw adem hoger dan 220 tot 285 Ugl? Dan moet u meekomen naar het bureau voor een ademanalyse. Voor een 'beginnende bestuurder' geldt 88 tot 104 Ugl.
De test moet een betrouwbaarheid van 100% hebben. De werking moet worden gecontroleerd na een opslag onder extreme condities van -20°C tot 70°C en een luchtvochtigheidsgraad van 95%. De werking van de blaastest moet worden getest onder verschillende lichtsterktes.
De duurste maar ook de meest professionele en betrouwbare blaastest wordt gemaakt door Dräger en wordt wereldwijd door de politie gebruikt. Het kost ongeveer 380€.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Je reactiesnelheid neemt sterk af en je lichaamscoördinatie verslechtert. Het praten gaat moeizamer, je struikelt soms over je woorden. Je gezicht kan rood worden en je pupillen worden wijder. De vrolijke stemming wordt uitbundigheid, of slaat om in neerslachtigheid of kwaadheid.
Een standaardglas alcohol heeft ongeveer anderhalf uur nodig om afgebroken te worden. Dus wanneer men één glas alcohol gedronken heeft, zou men dit in principe binnen de anderhalf nog kunnen ruiken.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Een voorlopig alcoholonderzoek op straat
Het apparaat geeft de volgende indicaties: P = Prima. A = Alert (indicatie 235 ug/l - 570ug/l) F = Fout (indicatie > 570 ug/l)
Om definitief aan te tonen of een bestuurder drugs heeft gebruikt, wordt gebruik gemaakt van een bloedonderzoek. Het bloedonderzoek is verplicht. Weigering is ook een misdrijf waarop hoge straffen staan gesteld. Na mededeling van de uitslag, kan de verdachte wel vragen om een tegenonderzoek.
Hoe lang blijft alcohol in je bloed? 40 dagen maar liefst. Omdat het zo lang duurt voordat de alcohol uit je lichaam verdwijnt, is het belangrijk om helemaal te stoppen met alcohol als je drankverslaafd bent.