Lekkere pannenkoeken, bak je in de beste koekenpan die je hebt. Dit kunnen koekenpannen zijn van plaatstaal, gietijzer of aluminium die dan weer afgewerkt worden door ceramiek, een anti-aanbaklaag, geëmailleerd of olie (vooral bij gietijzer). Bij het bakken moet de pan de pannenkoek 'loslaten' als deze gaar is.
Pannenkoekenpannen. Een pannenkoekenpan is een koekenpan die door de lage randen specifiek geschikt is voor flensjes, crêpes of pannenkoeken. Deze lage rand maakt het namelijk makkelijk om de pannenkoek om te draaien. Let bij het uitzoeken van een crêpe-pan op of deze geschikt is voor de warmtebron waar je op kookt.
Pannenkoeken kun je in principe in elke pan bakken, maar wat een pannenkoekenpan zo handig maakt, is de extra lage rand. Zo kun je de pannenkoek makkelijk omdraaien en uit de pan laten glijden zonder 'm te beschadigen. Ook handig als je een spiegeleitje of omelet bakt, bijvoorbeeld.
De juiste temperatuur
De reden waarom de eerste pannenkoek mislukt, is eigenlijk heel logisch: wanneer je wilt beginnen te bakken, is je pannenkoekenpan meestal nog niet heet genoeg. En da's net heel belangrijk om het beslag niet aan de pan te laten plakken.
Jazeker! De temperatuur is bij een inductieplaat bijna net zo precies af te stellen als op een traditioneel fornuis. Ook ten opzichte van koken op een keramische of elektrische plaat.
1. Beste inductie pannenkoekenpan - DeBuyer Mineral B Element Crêpe- en Pannenkoekenpan. Als je lekkere, mooie ronde platte pannenkoeken, flensjes of crepes wilt maken op een inductie kookplaat is de DeBuyer Mineral B Element pannenkoekenpan de pan die je moet hebben.
In het kort antwoord op uw vraag: ja, u kunt sudderen, braden en een soep laten trekken op inductie. U kunt net zo koken op een inductiekookplaat als u dat doet op gas, elektra of welke warmtebron dan ook. Bij inductiekoken wordt de pan verwarmd door magnetisme, bij koken op gas wordt de pan verwarmd door een gasvlam.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Gebruik olie én boter om de pannenkoek in te bakken. De olie zorgt er namelijk voor dat de boter in de pan niet snel verbrand. Als je het beslag erin doet en de bovenkant een beetje droog begint te worden, doe dan ook hier een klein klontje boter op. Zo wordt de andere kant van de pannenkoek ook lekker bruin.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Fissler, Zwilling en Demeyere zijn drie top merken die hoogwaardige rvs koekenpannen ontwikkelen zonder teflon. Ze staan bekend om de hoge bouwkwaliteit en de gebruikte technieken maken de koekenpannen technisch erg vernuft. Voor gietijzeren pannen raden we vrijwel altijd Le Creuset aan.
Gebruik geen ijzersponsjes en laat de pan eerst even weken in heet water met een beetje afwasmiddel. Zo hoef je niet te hard te schrobben. Het is echter niet nodig ze elke keer opnieuw af te wassen. Een koekenpan kan best een laagje vet gebruiken tijdens het bakken.
Als je op zoek bent naar een grote gietijzeren koekenpan, dan is deze skillet van Petromax een goede keuze. Met een diameter van maar liefst 35 cm is het een flinke pan. Het handvat en de pan zelf zijn vervaardigd uit 1 stuk gietijzer, waardoor het een solide pan is die met 4,7 kg flink wat weegt.
De koekenpannen hebben verschillende maten, vaak is de kleinste koekenpan 20 cm en de grootste 36 cm.
Het is verstandig om één pan speciaal te gebruiken voor eieren en dan is een pan met een anti-aanbaklaag de beste optie. Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken.
Pannenkoeken. Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen.
Heb je pannenkoeken van tevoren gebakken of wil je overgebleven pannenkoeken opwarmen? Dit kan je op verschillende manieren doen. De makkelijkste manier is de pannenkoeken opwarmen in de magnetron. Als je geen magnetron hebt, dan kun je de pannenkoeken ook kort in een droge koekenpan verwarmen op middelhoog vuur.
Zodra je ziet dat de randen wat beginnen te borrelen en te krullen, de pannenkoek voorzichtig omkeren. Zoals bekend mislukt de eerste pannenkoek meestal. Dit komt vaak door het teveel aan olie in de pan of dat je nog een beetje “ in moet komen” in het bakken.
Pannenkoeken maken doe je zo:
Voeg een snuf zout toe en een scheut olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de pannenkoeken in 2 minuten goudbruin.
Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Inductie koken is veiliger
Daarnaast is een inductieplaat veiliger, omdat er geen open vuur meer in de keuken is. Vooral vergeetachtige mensen laten nog weleens het gas aanstaan met alle gevolgen van dien. Met een inductiekookplaat is dat risico geweken.
Ook bij inductie kan de vlam in de pan slaan
Hoewel de kans op een vlam in de pan bij inductie aanzienlijk kleiner is dan bij koken op gas, is het bij inductie ook mogelijk dat de vlam in de pan slaat.