De eerste twee weken mag u geen grote inspanning leveren. Door inspanning neemt de druk in de longen toe. Hierdoor wordt de kans groter dat de long opnieuw in elkaar zakt.
Met zittend werk kunt u meestal snel weer beginnen. Na een klaplong mag u in principe nooit meer duiken met perslucht. Het kan zijn dat u gedurende een aantal weken last houdt van pijn. Hiervoor kunt u paracetamol als pijnstilling gebruiken, zodat u goed kunt blijven doorademen.
Een grote klaplong wordt meestal behandeld met een thoraxdrainage. Dit is het wegzuigen (draineren) van de opgehoopte lucht die tussen de vliezen zit. Het doel hiervan is om het vacuüm tussen de vliezen zo snel mogelijk te herstellen. Hierdoor zal de long zich weer kunnen ontplooien.
Als je long eenmaal ingeklapt is, kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid. Bij iedere klaplong kan er ook een zogenaamde spanningspneumothorax ontstaan. Dit is een ernstige complicatie waarbij er een soort ventielmechanisme ontstaan is.
In zijn richtlijn van 2003 beveelt de Aerospace Medical Association Medical Guidelines Task Force aan, dat passagiers pas twee tot drie weken na een succesvolle behandeling van een klaplong aan boord van een lijnvliegtuig mogen gaan.
Het verschilt per persoon hoelang het duurt voor een klaplong genezen is. De eerste maanden moet je rust houden. Een aantal dingen kun je een tijdje beter niet doen, zoals vliegen en sporten. Lees wat je nog meer kunt doen.
De klachten bij een klaplong ontstaan meestal vrij plotseling. Bij een klaplong die langzaam ontstaat, zijn de klachten vaak minder hevig. Als een groot gedeelte van de long is ingeklapt, dan zijn de klachten van kortademigheid en pijn op de borst vaak erger.
Bij een klaplong horen een aantal duidelijke symptomen. Meestal voel je een stekende pijn op de borst op het moment dat je de klaplong krijgt. Daarna zucht je moeilijk en heb je een benauwd gevoel. Een klaplong is een pijnlijke, soms beangstigende ervaring.
Als u een klaplong heeft gehad, krijgt u het dringende advies niet (meer) te roken. Ook mag u na een klaplong nooit meer duiken met perslucht.
In de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een klaplong. We noemen dit een spontane klaplong. Wel verhoogt een bepaalde lichaamsbouw de kans op een klaplong. Lange magere mensen (vooral jonge mannen) en mensen die roken hebben een grotere kans op een klaplong.
Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bewegingen. Pijn in de borstkas kan ook komen door een longembolie. Er zit dan een klontje bloed in een bloedvat.
Klachten bij een klaplong
Een klaplong veroorzaakt meestal lichte tot hevige pijn en kortademigheid. De pijn kan gevoeld worden op de borst, in de rug of zelfs in de buik. Soms is de pijn vooral te voelen in de schouders of rond het sleutelbeen. Sommige patiënten krijgen daarnaast last van een droge hoest.
De long zal dan vanzelf herstellen. Bij een grotere klaplong is vaak een ingreep nodig. Er zijn dan twee mogelijkheden, afhankelijk van uw situatie: Om de lucht uit de borstholte te laten ontsnappen plaatst de arts een slangetje (drain) tussen twee ribben.
Getuite lippen ademhaling
Hierbij ademt u in door de neus en blaast u vervolgens uit door de mond, waarbij de lippen licht getuit worden. Tijdens deze oefening blijven uw luchtwegen beter open, waardoor er bij de ademhaling meer lucht uit de longen naar buiten gaat. Hierdoor kunt u vervolgens weer dieper inademen.
Bij een thoracoscopische ingreep worden speciale chirurgische instrumenten gebruikt om in de borstholte te kunnen opereren. Hiervoor worden ongeveer drie à vier incisies (sneden) gemaakt van zo'n 1,5 tot vijf centimeter. De ingreep vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer één tot drie uur.
Oorzaken klaplong
Er zijn verschillende oorzaken van een ingeklapte long. Bij een ingeklapte long door een ongeval kan het vacuüm worden verstoord door een wond van buitenaf. Denk hierbij aan een schot- of steekwond maar ook wonden ontstaan door een val kunnen een 'gat' veroorzaken van de buitenkant van de ribbenkast.
Een klaplong onder water kan fataal aflopen. Derhalve is een doorgemaakte spontane klaplong een absolute contra-indicatie voor het beoefenen van duiksport. Bij een traumatische klaplong valt een long samen doordat het longvlies door een scherp of stekend voorwerp doorboord wordt.
Longemfyseem is een langdurige (chronische) aandoening van de longen die zich kenmerkt door chronische hoest, kortademigheid, piepen op de borst, opgeven van sputum (dik slijm) en een toenemende beschadiging van de longen.
Na een klaplong mag u nooit meer duiken met perslucht. Een klaplong op diepte kan door drukverschillen zeer ernstige gevolgen hebben. Vliegen na een klaplong wordt ontraden tot de klaplong volledig hersteld is (wat blijkt uit controle met een longfoto). Een klaplong tijdens een vliegreis kan ernstige gevolgen hebben.
Stadium 1(a1-3 of b): er is alleen een kleine tumor in de long (max 4cm) Stadium 2a: de tumor is iets groter (max 5cm ) Stadium 2b de tumor is nog iets groter (max 7cm) en/of er kunnen kankercellen aanwezig zijn in de lymfeklieren van de long waar de tumor zit.
Het geven van een zuurstofbehandeling zou mogelijk kunnen resulteren in een versnelde resorptie van de pneumothorax in volwassen patiënten met primaire pneumothorax. Deze gedachte is gebaseerd op de theorie dat de veranderde concentraties van gassen in de ingeademde lucht het resorptieproces kan versnellen.
Dit 'plakken' doen we door vloeibare talkpoeder via de thoraxdrain (een kunststofslangetje dat door de huid tussen twee ribben in de borstholte zit) in uw borst te spuiten Het talkpoeder veroorzaakt daar een steriele ontsteking.
Een spontane klaplong komt vaak door een scheurtje in een zwakke plek in de longblaasjes. Een ontsteking, een afwijking of een longziekte kunnen voor zo'n zwakke plek zorgen. Door hoogte- en drukverschillen kan daar een scheurtje ontstaan. Op die momenten wordt de druk op je longen groter.
Het komt bijna nooit voor dat iemand aan beide longen vanzelf een klaplong heeft gekregen. Bij een kleine klaplong zit er een beetje lucht tussen de vliezen. Bij een grote klaplong zit er veel lucht tussen de vliezen.